Daha Uzun Pil Ömrü: Laptop Şarj Sınırlaması Nasıl Açılır?

Pil teknolojileri yıllar içinde çok gelişti, ayrıyeten yazılımsal olarak pil sağlığını koruyacak özellikler de geliştirilmeye devam ediyor. Ancak ne yazık ki bataryaların ömrü hala çabuk tükeniyor.

Akıllı telefon, tablet veya dizüstü bilgisayar fark etmeksizin, aylar sonrasında pilin kullanım kapasitesi yavaş düşmeye başlıyor. Kullandıkça daima şarj tutma kapasitesi azalıyor, bu hiç hoşnut olmadığımız bir durum. Mevcut teknolojiler böyle, elimizden gelen hiçbir şey yok.

Bir pili şarj etmek ve boşaltmak onu yıpratmanın en hızlı yolu. Diğer yandan %100 şarjda tutmak da daha hızlı yıpranmaya neden olacaktır. Neyse ki, bilgisayar üreticileri dizüstü bilgisayarınızın pil şarjını %80 (bazen daha da az) ile sınırlamanıza olanak tanıyan bir özellik geliştirdiler.

Eğer sık sık bilgisayarınızı prize takılı kullanıyorsanız, azamî pili bu eşiğin altında tutarak pil ömrünü uzatabilirsiniz. Şu an için Windows’ta yerleşik olarak böyle bir özellik olmasa da, neredeyse tüm laptop üreticileri bir opsiyon sunuyor.

Benim de aktif olarak kullandığım “Pil Bakım Modu” ayarı, pil şarjını kısıtlamak üzere MyASUS uygulamasının içinde yer alıyor. Prize takılı olarak kullandığım sürece şarj azamî %79’a çıkmakta.

Uygulama sürümüne bağlı olarak bu ayarın yeri ve ismi biraz farklı olabilir, ancak kolayca bulabilirsiniz. Aynı şey diğer dizüstü bilgisayar ve yazılımlar için de geçerli.

MSI da ülkemizde çok tercih edilen markalardan biri. Eski dizüstü bilgisayarlarda klasik MSI Dragon Center uygulaması kullanılabilir. Daha yeni modellerde ise MSI Center uygulaması mevcut. Yeni nesil MSI laptop sahibiyseniz:

Daha eski bir dizüstü bilgisayarınız varsa MSI Dragon Center aracılığıyla özelliğe erişebilirsiniz:

HP’nin dizüstü bilgisayarlarında pil şarjını sınırlamak için iki formül var: Uyarlanabilir Pil Güzelleştirici (Adaptive Battery Optimizer) ve Pil Bakım Fonksiyonu (Battery Deva Function). Bunların her ikisi de BIOS’ta yer alıyor. Adaptive Battery Optimizer kullanım alışkanlıklarınıza göre pil şarj davranışını otomatik olarak uyarlarken, Battery Deva Function size daha sert bir sınırlayıcı sunmakta.

BIOS arayüzleri bazen farklılık gösterebilir, ancak seçeneklerin ismi ve fonksiyonelliği genellikle benzeridir. Ek olarak, Adaptive Battery Optimizer varsayılan olarak aktifleştirilmiş olabilir.

Lenovo, Windows içindeki Lenovo Vantage uygulamasını kullandığından dolayı ASUS gibi işleri kolay hale getirmiş. Vantage uygulaması aygıtına göre değişebilir, ayrıca güncellemelerle bazı değişikliklere uğrayabiliyor.

Vantage uygulamasının eski bir sürümüne sahipseniz:

1 - 3



Lenovo Vantage logosunun ve uygulamasının dizüstü bilgisayarınızın modeline bağlı olarak farklı görünebileceğini hatırlatalım.

Daha eski Lenovo dizüstü bilgisayarlarda ise Lenovo Energy Management isimli uygulamayı kullanabilirsiniz. Pil Koruma Modu ile oranı %60’a sabitlemek mümkün.

Dell markalı dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız, Windows işletim sisteminden Dell Power Manager uygulamasına başvurabilirsiniz.


Acer da kendi yazılımını kullanan üreticilerden. Laptop açıkken Windows’tan Acer Deva Center’ı birçok şey için kullanabilirsiniz:

AcerSense

AcerSense yazılımını kullanıyorsanız yine benzer bir yol izlemeniz gerekecek. Acer’a göre Optimize Edilmiş Pil Şarjı, pil aşınmasını azaltmak ve uzun vadeli sağlığı düzgünleştirmek için dizüstü bilgisayarınızın şarjını %80 ile sınırlamakta. Bu özellik, dizüstü bilgisayarınızı çoğunlukla prize takılıyken kullanıyorsanız veya her zaman tam şarja gereksiniminiz yoksa özellikle faydalı. Güç kaynağından uzakta uzun süreli kullanım için tam şarja gereksiniminiz varsa, bu ayarı geçici olarak devre dışı bırakabilirsiniz.

Diğer markalar gibi, LG de pil şarjını %80 ile sınırlamanıza olanak tanıyan kendi yazılımını sunuyor:

Microsoft, aygıtlarında Surface uygulamasını kullanarak pil şarjı sınırlamasına imkan tanıyor. Bu ayar genellikle varsayılan olarak etkin.

Alternatif olarak, birden fazla Surface aygıtının BIOS ayarlarında Pil Sınırlama Modunu Etkinleştir (Enable Battery Limit Mode) isimli bir seçeneği de var. Ancak ortadaki fark, bu ayar pil şarjını %50 ile sınırlıyor.

Yukarıdaki tahliller ilgili dizüstü bilgisayar üreticilerine özel, yani farklı markalarda kullanamıyoruz. Eğer belirli bir pil düzeyinin ötesinde şarj etmeyi önlemek istiyorsanız, %80 pil düzeyine veya başka bir düzeye ulaştığınızda sizi uyarabilen uygulamaları kullanabilirsiniz.

Laptop şarjını elinizle durdurmanız gerekecek ama en azından bu da bir şey. Şarj kapasitesi otomatik sınırlanmasa da, en azından pil kullanımınızı daha iyi şekilde takip edebilirsiniz.

Microsoft, Windows 11 ve hatta Windows 10 için yerel olarak çalışan bir özellik eklese mükemmel olurdu. Böylece Ayarlar sayfasından her şeyi birkaç tıkla halledebilirdik. İyi tarafı, tüm tanınmış dizüstü üreticileri bu ayarı bir şekilde bizlere sunuyor.

Dizüstü bilgisayarınızı prize takılı tutmak bilgisayarınıza zarar vermez, çünkü çağdaş dizüstü bilgisayar pilleri aşırı şarjı önleyen sistemlere sahip. Ancak bir pili daima olarak azamî kapasitesine kadar şarj etmek olağandışı şişmelere yol açabilir ve pilin ömrünü kısaltabilir.

Acer, Lenovo, HP, MSI, Dell ve ASUS gibi şirketlerin birden fazla, kullanım sırasında pilin ömrünü uzatmak için tasarlanmış yerleşik bir pil şarj sınırlayıcısı kullanıyor.  Bununla birlikte, üreticiler genellikle aygıtlar için azamî %80 şarj önermekte. Her markanın koyduğu özelliklerin bir nedeni var. Üstte belirtilen üreticilere ait bir aygıtınız varsa, özelliği aktif ettiğiniz sürece piliniz %80 kapasiteye ulaştığında otomatik olarak şarj olmayı durduracaktır.

Dizüstü bilgisayarınızın pil ömrünü hem geçici hem de kalıcı olarak etkileyen birkaç faktör var. Temel faktörler ise:

Laptopun pili bozulmaya başladığında sorun olup olmadığını anlamak için dikkat etmeniz gereken birkaç şey var:

Üreticilerin sağladığı özellik uzun pil ömrü için gerçekten faydalı. Bir de kişisel olarak yapabileceğimiz şeyler var. Bunlardan bazıları için kızabilir, “böyle kısıtlamalara maruz kalacaksam neden laptop kullanıyorum?” diye sorabilirsiniz. Yapıp yapmamak size kalmış.


Diğer Teknoloji Haberleri İçin Tıklayın / Bursa Haber - Bursa Gündem - Bursa Gündem Haber - Bursa Haberleri - Bursa Son Dakika 

Bizi İnstagram'da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber

Bizi X'de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr

Bizi Facebook'da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber

Bizi Youtube'da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber

Bizi Linkedin'de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber