Doç. Dr. Doğan: Sosyal Mesafeyi Koruyarak Bayramlaşmalıyız

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Doğan, havaların mevsim normallerine dönmesiyle düşüşe geçen gribal enfeksiyon vakalarının, Ramazan Bayramı dolayısıyla oluşacak toplumsal hareketlilikle artabileceğini belirterek, "Eğer bir üst solunum yolu enfeksiyonu bulgumuz var ise de sosyal arayı koruyarak bayramlaşmalıyız " dedi.

NKÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Doğan, özellikle kış aylarında artış yaşanan gribal enfeksiyon hadiselerinde, havaların mevsim normallerine dönmesiyle düşüşe geçtiğini söyledi.

Ramazan Bayramı ile birlikte toplumsal hareketliliğin artacağını, bu nedenle üst solunum yolu enfeksiyonu olan kişilerin dikkatli davranması gerektiğini belirten Doğan, şöyle konuştu:

"Ramazan Bayramı nedeniyle de önemli bir toplumsal hareketlilik yaşanacak.

Bu toplumsal hareketlilik özellikle üst solunum yolları enfeksiyonu bulguları olan kişilerin bu hastalığı başkalarına bulaştırmasını kolaylaştıracaktır. Burada alınması gereken tedbir şudur; üst solunum yolu enfeksiyonu bulgusu varsa kişiler mümkünse bir maske ya da sosyal arayı kullansınlar. Eğer zorunlu değilse de yoğun ortamlara girmesinler.

Ayrıca bir ziyaret süreçlerimiz olacak. Büyüklerimizin ziyareti. Bu bizim toplumsal bir geleneğimiz. Büyüklerimizi ziyaret edelim, mutlu insan, sağlıklı insandır. Ancak eğer bir üst solunum yolu enfeksiyonu bulgumuz var ise de sosyal arayı koruyarak bayramlaşmalıyız.

Bu özellikle altta yatan hastalığı olan, tansiyon, şeker, kalp hastalığı, KOAH gibi sorunu olan büyüklerimizin de şiddetli bir hastalık geçirmesinin önüne geçecektir." 

"Beslenme alışkanlığı değişimi, bağırsak enfeksiyonlarına sebebiyet verebilir"

Bayramda beslenme alışkanlığına da dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Mustafa Doğan, şunları kaydetti:

"Beslenme alışkanlığının değişmesi, bağırsak enfeksiyonlarında da artışa sebebiyet verecektir. Bayram döneminde özellikle yoğun karbonhidrat ve glikoz tüketimi bizim bir ikram kültürümüz olarak artmakta.

Burada bağırsak enfeksiyonlarında, ishallerde, bulantı, kusma gibi şikayetlerde artışa sebebiyet vermektedir. Hatta altta yatan diyabet, hiperkolesterol gibi hastalıklar var ise de bunları şeker krizi dediğimiz tabloya sokacak derecede ağır tablolara yol açarak hayatı tehdit eden durumlara dair sebebiyet vermektedir.

Bu nedenle kısıtlı bir beslenme diyoruz. Bayram sürecinde normal, ramazan öncesindeki besleme nizamımız gibi kısıtlı bir beslenme ile özellikle ilk 3 günün geçirilmesi sağlıklı olacaktır. Çocuklar şeker topluyorlar, bundan da mutlu oluyorlar.

Fakat bir şekilde çocukların bu şekerleri tüketmesi zamana yayılabilir, sınırlama getirilebilir. Denetimli bir tüketim aileleri sağlamasını önereceğiz." 

"Havanın hoşluğuna aldanmayıp tedbir alınmalı"

Mevsim değişiklikleri nedeniyle şahıslarda enfeksiyon hastalıklarında artışın da yaşanabileceğini dile getiren Doç. Dr. Doğan, şöyle konuştu:

"Havanın güzel göründüğüne aldanmayıp gerekli önlemler alınarak dış ortama çıkılması, bu süreci yavaşlatacaktır. Temel tedbir şu; uygun kıyafet taşınılması ve giyilmesi. El hijyeni çok önemli. Yoğun bir temas gerçekleşmekte. Özellikle AVM'lerde ve benzer ortamlarda el temasıyla birçok hastalık tesirlerine yol açabilen birçok mikroorganizma kişinin bünyesine bulaş yoluyla geçerek hastalıklara sebebiyet vermekte."  (DHA)

 


Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber - Bursa Gündem - Bursa Gündem Haber - Bursa Haberleri - Bursa Son Dakika 

Bizi İnstagram'da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber

Bizi X'de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr

Bizi Facebook'da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber

Bizi Youtube'da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber

Bizi Linkedin'de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber