Grönland’ı Ziyaret Eden ABD Başkan Yardımcısı Vance, Danimarka’nın Ada’nın Güvenliğine “Yeterince Yatırım Yapmadığını” Savundu

ABD Başkan Yardımcısı James David (JD) Vance, ABD heyetiyle ziyaret ettiği Grönland'da, Danimarka yönetiminin Ada'nın güvenliğine "yeterince yatırım yapmadığını" söyledi.

Vance, Grönland'ın kuzeybatısındaki "Thule Hava Üssü" olarak bilinen Pituffik Uzay Üssü'ne varmasının ardından askeri üsteki askerlere hitap etti.

Grönland'ı ziyaret eden ilk ABD Başkan Yardımcısı olduğunu belirten Vance, Donald Trump yönetiminin Arktik güvenliğine ilgisinin "daha da büyüyeceğini" bildirdi.

Vance, "Hepinizin bildiği gibi bu büyük bir sorun ve önümüzdeki on yıllar boyunca daha da büyüyecek. Grönland'da daha fazla duruma sahip olmamız gerekiyor" dedi.

Danimarka yönetiminin Grönland'ın güvenliğine "yeterince yatırım yapmadığını" ve Ada'yı ihmal ettiğini savunan Vance, Grönland halkının "nihayetinde ABD'nin ve (ABD'nin) Ada'nın denetimine ilişkin dileğinin yanında yer alacağına" inandığını söyledi.

İniş yaptığında hava sıcaklığının -19 derece olduğunu dile getiren Vance, "Burası çok soğuk. Kimse bana bunu söylemedi" ifadesini kullandı.

ABD heyetinde, Vance'in eşi Usha Vance, ABD Enerji Bakanı Chris Wright ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz'ın yer aldığı belirtildi.

Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen, ABD heyetinin ziyaretine ilişkin, ziyaretin takımı ile zamanlamasını "sorunlu" ve "saygısızca" tabiriyle nitelendirmişti.

Trump'ın Grönland ile ilgili açıklamaları

Trump, yeniden göreve gelmesinden bu yana Grönland'ı ülkesinin denetimine alma isteğini sıkça dile getiriyor.

ABD lideri, 23 Aralık 2024'te Truth Social hesabından yaptığı paylaşımda, Grönland'ın ABD'nin denetiminde olması gerektiğini savunarak, adanın mülkiyet ve denetiminin sağlanmasını "mutlak bir zorunluluk" olarak nitelendirmişti.

Trump, 13 Mart'ta NATO Genel Sekreteri Mark Rutte'yi ağırladığı Oval Ofis'te de benzer açıklamalarda bulunarak, "(Grönland'ın ABD tarafından ilhakı) Bence bu gerçekleşecek. Bu konuda bir anlaşma yapmak zorundayız ve Danimarka bunu yapamıyor. Danimarka ile görüşüyoruz. Ulusal güvenliğimiz için buna gerçekten ihtiyacımız var" ifadesini kullanmıştı.

Grönland yönetimi ise bu telaffuzlara karşı adanın "satılık olmadığı ve olmayacağı" yönünde açıklamalar yaparken, Danimarka da Grönland'ın yanında durduğunu vurgulamaya devam ediyor.

Öte yandan, Avrupa Birliği, Trump'ın "ilhak" tehditlerine karşı "yeterince güçlü bir tepki vermemekle" eleştiriliyor.

Danimarka Krallığı'na bağlı özerk bir bölge olan Grönland, ülkeye yaklaşık 2 bin 900 kilometre uzaklıkta bulunuyor.


Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber - Bursa Gündem - Bursa Gündem Haber - Bursa Haberleri - Bursa Son Dakika 

Bizi İnstagram'da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber

Bizi X'de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr

Bizi Facebook'da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber

Bizi Youtube'da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber

Bizi Linkedin'de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber