Kadınların Felç (İnme) Riski Erkeklerden Daha Yüksek! İşte 6 Nedeni

1- YÜKSEK TANSİYON

Yüksek tansiyon felç için büyük bir risktir ve kadınların tansiyon ortalaması erkeklere göre daha yüksektir. Yüksek tansiyon kan damarlarına zarar verir. Damarların daha sert ve dar hale gelmesine sebep olur. Bu durum pıhtı oluşmasına ve oluşan pıhtının beyne gitmesine ya da beyni besleyen damarları tıkamasına yol açarak felce neden olabilir.

2- ÜREME

Kadınlar üremeyle ilgili faktörler nedeniyle erkeklerden daha yüksek felç riskine sahiptir. Özellikle, oral kontraseptifler, gebelik ve menopoz sonrası hormon tedavisi, kadınların felç riskini artırabilir. Gebeyken gebelik zehirlenmesi veya gebelik diyabeti geliştiren kadınların felç riski daha yüksek. 

3- HORMONAL İLAÇLAR

Kadınlarda, özellikle sigara içiyorlarsa doğum kontrol hapları almak risklerini artırabilir. Menopoz sırasında kadınlarda hormon replasman tedavisi, kan pıhtılarına neden olabileceği ve kan basıncını artırabileceği için felç riskini de zaman içinde artırabilir. 

4- KALP SORUNU

Atriyal fibrilasyon (düzensiz kalp atışı), 75 yaş üstü kadınlarda inme riskini artırır. Atriyal fibrilasyon, kalbin düzensiz ve genellikle çok hızlı atmasına neden olan ritim bozukluğudur. Bu düzensiz süreç kan pıhtılarına ve felce yol açabilir.

5- MİGREN

Migren, özellikle sigara içen veya doğum kontrol hapı kullanan genç kadınlarda iskemik inme ile bağlantılıdır. Migren sırasında beyin damarlarında geçici daralmalar ve genişlemeler meydana gelir. Bu değişiklikler, beyne yeterli kanın gitmesini engelleyebilir ve bu da tıpkı felçte olduğu gibi, beyin dokusunda hasara neden olabilir.

6- UZUN YAŞAM

Kadınlar ortalama olarak erkeklerden daha uzun yaşarlar. İnme riski yaşla birlikte arttığından, kadınların hayatları boyunca inme ile müsabaka ihtimali daha yüksektir. Özellikle 85 yaş üstü kadınlar çok daha fazla risk altındadır.

FELÇLİ HASTALARI YENİDEN YÜRÜTMEK İMKANSIZ DEĞİL

Kadın, erkek, ileri yaşta ya da genç felç hastalarda, yeni teknolojileri kullanarak uygulanan başarılı tedaviler, felçliler için her yönden umut ışığı olmaya devam ediyor. Doç. Dr. Mustafa Çorum ve grubunun uyguladığı robotik tekniklerle sadece yakın zamanda felç kalmış hastaların değil, 10–15 yıldan fazla süredir felçli olarak yaşayan kronik felçlilerin de ayağa kalkabilmesi mümkün oluyor.


Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber - Bursa Gündem - Bursa Gündem Haber - Bursa Haberleri - Bursa Son Dakika 

Bizi İnstagram'da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber

Bizi X'de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr

Bizi Facebook'da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber

Bizi Youtube'da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber

Bizi Linkedin'de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber