Kronik Ağrı Tedavisinde Yeni Yöntem: Bilim İnsanları Aygıt Geliştiriyor

Bilim insanları, ağrı ile irtibatlı olan proteinler, hormonlar ve metabolitler arasında biyobelirteçleri tespit etmeyi umuyor.

Doktorlar, bu belirteçleri kullanarak ağrıyı ölçebilmenin teşhislerin doğruluğunu artıracağını ve ilaçların hastalarının acılarını hafifletmede ne kadar etkili olduğunu belirlemeye yardımcı olacağını söyledi.

Washington Post gazetesinde yer alan habere göre genomik tıp ve yapay zeka çağında doktorlar hala hastalarından ağrılarını 0'dan 10'a kadar derecelendirmelerini ya da çok küçük çocuklar söz konusu olduğunda gülen hızdan çatık kaşlıya kadar değişen çizgi film yüzleriyle derecelendirmelerini istiyor.

Araştırmalar, bu uğraşların tıp topluluğunun kadınların ve azınlıkların, özellikle de Siyahi Amerikalıların ağrılarını daima olarak hafife almasına yol açan önyargılar tarafından baltalandığını gösterdi.

Ancak araştırmacılar şimdi, doktorların kalp atış hızı ve kan basıncını ölçtükleri gibi ağrıyı da ölçmelerini sağlayacak objektif biyolojik göstergeler bulma arayışındalar.

Biyobelirteçler olarak bilinen bu göstergelere yönelik araştırma dalgası, kronik ağrıyla yaşayan yaklaşık her 4 Amerikalıdan 1'i için sonuçlar doğuruyor. Ayrıca hekimlere ne hissettiklerini söyleyemeyen bebekler ve öbürleri için de konuşabilir.

"İLK SEFERDE DOĞRU OLANI ELDE EDERSİNİZ"

Bir araştırmacı, bedendeki sinir lifleri tarafından iletilen ağrı hislerini ölçmek için bir yol geliştiriyor.

Washington'daki Children's National Hospital'da anestezi uzmanı olan ve ağrının hem cinsini hem de yoğunluğunu belirleyen ilk cihazı geliştirmeyi uman Julia Finkel, doğru bir objektif ağrı ölçümünün sağlık sisteminin paradan tasarruf etmesini de sağlayabileceğini dile getirdi.

Finkel, “Bu ampirik, deneme-yanılma yaklaşımı yerine ilk seferde doğru olanı elde edersiniz. Şu anki bakım standardı, hastaya bir sürü soru sormamız; laboratuvar verilerinin alınması. Gelecek hafta size geri dönüyorlar. Bir sonraki ziyarette, yani bir sonraki ay, laboratuarlarda gördüklerimize dayanarak dozu artırıyor, azaltıyor ya da ilacı değiştiriyoruz" diye konuştu.


Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber - Bursa Gündem - Bursa Gündem Haber - Bursa Haberleri - Bursa Son Dakika

Bizi İnstagram'da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber

Bizi X'de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr

Bizi Facebook'da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber

Bizi Youtube'da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber

Bizi Linkedin'de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber