Olası İstanbul Depremine Karşı 2 Önemli Plan! 39 İlçe ile 39 İl…

Biruni Üniversitesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen panel, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü, İstanbul Gazeteciler Federasyonu(IGAFED) ve Türk İnternet ve Medya Birliği’nin (TİMBİR) dayanaklarıyla gerçekleşti. Afet süreçlerinde kriz yönetiminin ele alındığı panelde İstanbul Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu, Biruni Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Yüksel, ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, IGAFED Genel Başkanı Adil Koçalan yer aldı.

"İL GENELİNDE OLAN 23 ÇALIŞMA GRUBU FAALİYETLERİNİ SÜRDÜRÜYOR"

İstanbul Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu, İstanbul’da iki plan üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Bir tanesi afet müdahale planı. Bu plan, kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin ve özel bölümün içerisinde olduğu plan. Bu plan 23 çalışma grubunu içeriyor. Sayın Valimizin emri gereği bütün ilçelerde il genelinde olan 23 çalışma grubu faaliyetlerini sürdürüyor. Zaman zaman tatbikatlar yapıyor. Buna ben tabiri caizse ‘felakete hazırlık planı’ diyorum. Bununla alakalı olarak, özellikle arama kurtarma faaliyeti noktasında STK’lardan çok önemli destek görüyoruz" dedi.

"DEPREM DURUMUNDA İSTANBUL’DA 39 İLÇE 39 VİLAYETLE EŞLEŞTİRİLDİ"

Olası bir sarsıntıyla ilgili yapılan planlamadan söz eden Hersanlıoğlu, "İstanbul özelinde ilk 12 saatte, bir deprem durumunda 39 ilçe 39 tane vilayetle eşleştirilmiş durumda. Eşleştirilen vilayetlerin sayın valileri, imkan ve kabiliyetleriyle birlikte o ilçeye gelecekler. Ama bu, bir süre gerektiriyor. Bizim bu süre zarfında en büyük ihtiyacımız deprem arama kurtarma eğitimi almış insan kaynağı. Bununla alakalı rektör hocalarımızla iki toplantı yaptık. Acil durum ve afet idaresiyle ilgili 2 yıllık yüksekokul olduğunu biliyorum. Bunu İstanbul için bir talih gördüğümü özellikle söylüyorum. Bu kısmın devamlılığının sağlanması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

HERSANLIOĞLU, SÖZLERİNİ ŞÖYLE SÜRDÜRDÜ:

"Bundan da önemli risk azaltma planı var. Risk azaltma planıyla alakalı olarak da sayın valimizin liderliğinde İstanbul risk azaltma planı yeniden revize edildi ve 1594 aksiyona dönüştürüldü. Bu aksiyonlar kamu kurum ve kuruluşlarına atandı. İlçe belediyelerimizin, büyükşehir belediyelerimizin kamu kurum ve kuruluşlarında yapması gereken hareketler var. Bu hareketler yapıldığı zaman oluşabilecek bir afette maddi manevi ziyanlar minimize edilmiş olacak."

"İSTANBUL İÇİN BİR TEDBİR ALMAMIZ LAZIM"

Biruni Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Yüksel, "Önümüzde büyük bir beklenti var. Doğal afetlerin sık beklendiği bir pozisyondayız. Dolayısıyla daima böyle toplantılar yapıyoruz ama sonuçta kaç kişiye ulaşıyoruz derseniz ben çok memnun değilim. Mevlana diyor ki, ‘Akıl sonradan ah çekmek için değil, önceden düşünüp tedbir almak için.’ Bizim hemen İstanbul için bir tedbir almamız lazım. Eğitim dediğiniz şey davranış değişikliğidir. Davranış değişmiyorsa, akıl yürütürseniz ama sorunu çözemezsiniz, sonuç sıfır olur. O yüzden bu toplantılar çok hoş" dedi.

"AFET ŞUURU KÜÇÜK YAŞLARDA AŞILANMALI"

Afet şuurunun küçük yaşlarda aşılanması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yüksel, "AFAD insan yetiştiriyor ancak okul öncesi öğrencisine, ilkokul öğrencisine kadar afet idaresini öğretmemiz lazım. Bir şeyi öğrenirseniz çabuk unutursunuz ama onu anlarsanız, davranışınızı değiştirirseniz, alışkanlıklarınızı bir noktadan bir noktaya getirirseniz başarılı olursunuz. Bu ülkede herkes ilk ve acil yardımı, afet ve acil yardımı bilmeli. Herkes gibi yaparsak herkes gibi oluruz. Yaptığımız işe heyecan, motivasyon ve ruh katarsak o işi en iyi biz yaparız" ifadelerini kullandı.

"ASRIN FELAKETİ, ÜLKEYE 100 MİLYAR DOLAR ZARAR VERDİ"

ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, afetlerin Türkiye ekonomisine verdiği zarara değinerek, "Kaybettiğimiz binlerce canların yanı sıra; 6 Şubat tarihindeki asrın felaketinin maliyetinin 100 milyar dolar gibi bir sayıya ulaştığını biliyoruz. Hakeza geçmişte Gölcük depreminin 10-15 milyar dolar, 2020 depreminin 1,2 milyar dolar, 2021 Yılı Karadeniz bölgesi sellerinin 1 milyar dolar, Akdeniz Bölgesinde, 2021 yılında yaşanan orman yangınlarının 1,2 milyar dolar ekonomiye zarar verdiğini, 99 depreminin de Türkiye’nin Gayrisafi Milli Hasılasını bir yıl içinde yüzde 3,3 düşürdüğünü de biliyoruz" diye konuştu.

MEDYA-SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI İŞ BİRLİĞİ ELE ALINDI

İGAFED Genel Başkanı Adil Koçalan ise yaptığı konuşmada;

"Afetler konusunda bilgilenme, medya ile afet yönetimi kuruluşları ve Sivil Toplum Kuruluşları arasında doğrudan ve etkili çalışma bağları kurma, Sivil Toplum Kuruluşlarının acil durum öncesinde ve sonrasında medya-afet alakasını daha etkin bir şekilde yönetebilmelerinin yollarını birlikte değerlendirebileceğimiz bir etkinlikte sizlerle birlikteyiz" ifadelerini kullandı. Koçalan konuşmasının devamında programın tüm destekçilerine teşekkür etti.

İki oturumdan oluşan program yapılan sunum ve bilgilendirmelerle son buldu.


Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber - Bursa Gündem - Bursa Gündem Haber - Bursa Haberleri - Bursa Son Dakika 

Bizi İnstagram'da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber

Bizi X'de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr

Bizi Facebook'da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber

Bizi Youtube'da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber

Bizi Linkedin'de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber