Özel Röportaj: Formula Dünyasında Güçlü Bir Türk Kadını

Motor sporları dünyası, hız, rekabet ve adrenalinle dolu… Ve şimdi, bu yüksek oktanlı sahnede bir Türk kadını tarih yazıyor. 19 yaşındaki Sena Savaşer, ilk kadın Türk Formula pilotu olarak suratın ve cesaretin sınırlarını zorluyor.

Sena’nın Antalya’da bir go-kart pistinde başlayan hız tutkusu, şimdi İspanya ve İtalya pistlerinde yankılanıyor. O, bugün sadece rakiplerine karşı değil, yıllardır süregelen önyargılara karşı da yarışıyor. Motor sporlarının erkek hükümran dünyasında, ülkesini ve Türk bayanlarını gururla temsil ediyor ve “Hızın ve rekabetin cinsiyeti yok” mesajı ile genç kızlara ilham vermeyi amaçlıyor. “Bu spor, kadınlara göre değil” diyenlere yanıtı ise pistteki her saniyesinde açık ve net; kadınlar da hız yapabilir, aynı zamanda suratın kurallarını da değiştirebilir.

Formula dünyasına güçlü bir kadın imzası bırakan Sena Savaşer ile önyargıları altüst eden başarısını konuştuk.



Sena Savaşer kimdir? Öncelikle kendinizden bahseder misiniz?
Antalya doğumlu, 19 yaşında bir Formula 4 pilotuyum. Aynı zamanda Antalya Bilim Üniversitesi’nde Sanayi Mühendisliği okuyorum. Motor sporlarına 5 yıl önce hobi olarak başladım ve bu tutku, beni Türkiye’nin ilk kadın Formula pilotu olma noktasına taşıdı. Babam eski bir ralli hakemi, bu yüzden çocukluğumdan beri hız ve yarış dünyasına aşinayım. Hem pistte hem de akademik hayatımda disiplinli ve hedef odaklı biriyim diyebilirim.


"Hem ülkemi, hem de Türk bayanlarını temsil etmek bana büyük bir motivasyon veriyor."


Hız tutkunuz nasıl başladı? F4 kategorisine geçerek mesleğinizde önemli bir adım attığınız bugünlere nasıl geldiniz?
Hız tutkum Antalya’da bir go-kart pistinde başladı. Babamla birlikte hobi olarak piste gittiğimizde, gaz ve fren pedallarını bile tam bilmiyordum. Ama direksiyona geçtiğimde içimde bir kıvılcım yandı. Babamın yönlendirmesiyle karting yapmaya başladım ve 3 yıl profesyonel olarak yarıştım. Senior kategorisinde en genç atlettim. F4’e geçiş ise çok çalışmanın ve hayallerime inanmamın bir sonucu. İspanya ve İtalya’daki testlerle bu düzeye geldim.

Formula dünyasında ilk kadın Türk pilot olarak tarihe geçmek nasıl hissettiriyor?
Bu, inanılmaz bir gurur... Hem ülkemi, hem de Türk bayanlarını temsil etmek bana büyük bir motivasyon veriyor. Tarihe geçmek güzel ama asıl önemli olan, bu yolda ilerlemeye devam etmek ve daha büyük başarılar elde etmek. Bir yandan da genç kızlara “Siz de yapabilirsiniz” mesajını vermek beni çok mutlu ediyor.



İspanya'daki testlerden sonra İtalya için nasıl bir strateji belirlediniz?
İspanya’daki Barcelona Catalunya testi, bana aracı daha iyi tanımamı sağladı. Hızlı virajlarda kendime inancım arttı ve fren noktalarını daha iyi hesapladım. İtalya için stratejimiz, pistin teknik özelliklerine odaklanmak. Cremona pisti çok farklı bir deneyim sunacak, bu yüzden kadroyla birlikte simülasyonlara ve veri tahliline yük veriyoruz. Her çeşitte süremi geliştirmeye çalışacağım.

Yarış ideolojisinden ilham aldığınız isimler var mı?
Tabii ki Ayrton Senna’dan çok ilham alıyorum; ismimizin benzerliği de güzel bir tesadüf! Onun tutkusunu ve sınırları zorlama hamasetini çok etkileyici buluyorum. Bir de Lella Lombardi gibi kadın pilotların Formula tarihindeki uğraşı bana güç veriyor. Onların azmi, benim de pes etmememi sağlıyor.

Türkiye'de motor sporlarına ilgi duyan genç kızlar için nasıl bir rol model olmak istiyorsunuz? Onlara vereceğiniz ilk tavsiye ne olurdu?
Genç kızlara ilham veren, yürekli ve çalışkan bir rol model olmak istiyorum. Onlara ilk tavsiyem şu: Hayallerinize inanın ve çok çalışın. Motor sporları zor bir alan ama imkansız değil. İlk adımı atmaktan korkmayın, pistte bir kez yerinizi aldığınızda gerisi geliyor. Yüreğiniz kırıldığında, bir kez daha deneyin. Ben, kıssamda denemekten vazgeçmedim.

Pistte hızlı olmak kadar doğru fren noktalarını bulmak da önemli. Bir yarış sırasında verdiğiniz en kritik karar neydi?
Geçen yıl bir karting yarışında, son tıpta öndeki rakibimi geçmek için frenajı riske atmıştım. Normalde daha temkinli olurdum ama o an içgüdülerime güvenip son anda frene bastım ve virajı başarıyla geçip öne çıktım. O karar, yarışı kazanmamı sağladı. Risk aldım ama hesaplı bir riskti…



Motor sporları hâlâ erkek hâkim bir alan olarak görülüyor. Sizce bu algıyı değiştirmek için neler yapılmalı?
Bu algıyı değiştirmek için daha fazla kadının bu spora katılması ve desteklenmesi gerekiyor. Medya, sponsorlar ve federasyonlar kadın atletlere daha çok fırsat sunmalı. Aynı zamanda başarı öykülerimizi duyurmak önemli çünkü görünür epey önyargılar kırılıyor. Ben pistte erkeklerle eşit kurallarda yarışıyorum, bu da algıyı değiştirmenin bir yolu.




"Pistte her saniye analiz yapmak, biz kadınların gizli silahı..."


Formula dünyasında kadın olmak ekstra bir sorumluluk hissettiriyor mu? Kadın bir pilot olarak karşılaştığınız en büyük önyargı neydi?
Kesinlikle ekstra bir sorumluluk var, çünkü hem kendim hem de benden sonra gelecek kadın pilotlar için bir yol açıyorum. En büyük önyargı ise “Kadınlar bu kadar hızlı olamaz” kanısıydı. Ama pistte vakitlerim konuşuyor, önyargılar değil.

Fiziksel ve mental dayanıklılık açısından kadın pilotların avantajları var mı? Sizce kadın yarışçılar hangi taraflarıyla fark yaratıyor?
Pistte her saniye analiz yapmak, biz kadınların gizli silahı... Mental olarak zor anlarda sakin kalabiliyoruz. Fizikî dayanıklılık ise çalışmayla geliştiriliyor; ben de daima idman yapıyorum. Kadınlar, stratejik düşünce ve soğukkanlılıkla fark yaratıyor bence…



Türkiye’de kadın atletlerin desteklenmesi konusunda nasıl bir değişim görmek istersiniz? Sponsorluklar ve fırsatlar açısından kadınlar gereğince teşvik ediliyor mu?
Kadın sportmenlerin daha çok görünür olmasını ve sponsorluklarla desteklenmesini isterim. Şu an yeterli değil; erkek atletlere kıyasla daha az fırsat var. Federasyonların ve markaların genç kadın yeteneklere erken yaşta yatırım yapması lazım. Ben şanslıydım ama herkesin bu bahtı yakalaması gerek. Başarı öyküleri çoğaldıkça, her şey değişecek.

Adrenalin en yüksek düzeye çıktığında, sakin kalmanızı sağlayan en büyük stratejiniz ne?
Derin nefes almak ve o ana odaklanmak. Yarış sırasında her şey çok hızlı gelişiyor ama kendime “Şimdi ne yapman gerek?” diye soruyorum. Bu, panik yerine denetimi elime almamı sağlıyor.


"En büyük önyargı ise “Kadınlar bu kadar hızlı olamaz” fikriydi. Ama pistte vakitlerim konuşuyor, önyargılar değil."


Yarıştan önce kesinlikle yaptığınız bir ritüeliniz var mı?
Evet, kaskımı takmadan önce birkaç saniye gözlerimi kapatıp pisti zihnimde canlandırıyorum. Bu, hem motive olmamı hem de sakinleşmemi sağlıyor. Bir de babamla kısa bir konuşma yaparız, o daima en büyük destekçimdir.

Eğer yarış pilotu olmasaydınız, kendinizi hangi alanda görmek isterdiniz?
Sanırım mühendislikte daha derin bir kariyer yapardım. Hız ve teknolojiye ilgim daima vardı. Tahminen bir yarış arabası tasarlayan mühendis olurdum ya da belgesel imalcisi olup dünyayı gezerdim.

Pistte hızınızla tanınıyorsunuz. Peki, günlük hayatınız hızlı mı akıyor? Neler yapmayı seviyorsunuz?
Pistlerden uzak olduğumda genelde okulumda Antalya Bilim Üniversitesi’nde oluyorum. Sanayi Mühendisliği okuyorum, derslerimle yarış takvimini dengelemek bazen zor olsa da keyifli. Yerleşkede arkadaşlarımla vakit geçirmeyi, kütüphanede proje çalışmayı seviyorum. Bir de kahve molaları benim için kurtarıcı… Okul, zihnimi yarış geriliminden biraz uzaklaştırıp farklı bir odaklanma alanı sunuyor. Hem pistte hem okulda disiplinli olmak bana çok şey katıyor.

"Bu spor kadınlara göre değil" diyen birine ne söylemek istersiniz?
Ben pistte bunu her gün çürüterek cevap veriyorum. Sporun cinsiyeti yok, yeteneği ve tutkusu olan herkes yapabilir. Onları, “Kadınlara göre değil” demek yerine, bir yarışımı izlemeye davet ederim.


Diğer Kültür & Sanat Haberleri İçin Tıklayın / Bursa Haber - Bursa Gündem - Bursa Gündem Haber - Bursa Haberleri - Bursa Son Dakika 

Bizi İnstagram'da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber

Bizi X'de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr

Bizi Facebook'da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber

Bizi Youtube'da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber

Bizi Linkedin'de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber