Toksik Erkeklikten Kurtulmanın Reçetesi

Melisa Vardal - Eşitsizliğin insanlık tarihinde kendine yer edinmesiyle kadın ve erkek arasındaki toplumsal roller keskin bir ayrılığa sürüklendi. Zamanla her iki cinsiyete de dayatılan kavramlar büyüyen bir sorun hâline gelirken erkeklik kavramı toplumların en çok tartıştığı, şekillendirdiği ve sorguladığı olgulardan biri olarak öne çıktı. Sanatçı Burak Dak “Eli Cebinde Gezen Erkekler” ismini verdiği sergisiyle erkekliğin tarihi ve toplumsal olarak inşa edilen kimliğini grotesk figürler, maskeler, deformasyonlar ve hayvan imgeleri üzerinden yeniden yorumluyor. Erkeklere atfedilen güç, cüret, kontrol, ve duygusal dayanıklılık gibi rollerin bireylerin özgürlüğünü gölgeleyen birer maskeye dönüştüğünü eleştiren standında sanatçı bu maskeleri bir bir indiriyor. Bu maskelerin arkasındaki karanlığın ve toplumsal dayatmaların bireyler üzerindeki yıkıcı etkilerini inceliyor. x-ist’in Gümüşsuyu’ndaki yerinde ziyaret edilebilecek sergide Dak erkeklerin “toksik erkeklik”ten kurtulabilmesi, bu yıkıcı döngüden çıkabilmesi için duygusal özgürlüğü ve kırılganlığı benimsemeleri gerektiğini vurguluyor. Eserlerinde tarihsel ve toplumsal olarak inşa edilen erkek kimliğiyle yüzleşme temasını ön plana çıkaran sanatçı, klâsik erkeklik rollerini, otorite figürlerini ve şiddetin içselleştirilmiş hâllerini yürekli bir estetikle sanatseverlerle buluşturuyor. 

Sergideki eserler izleyiciyi derin bir içsel seyahate davet ediyor. Figürleri ustalıkla kullanan sanatçı grotesk maskeler, hayvan figürleri ve absürt öğeler aracılığıyla izleyiciyi rahatsız edici ama düşündürücü bir atmosferin içine çekiyor. Dak’ın eserlerinin arka planında gizlenen detaylar da dikkatli gözlerden kaçmıyor. Bazen bir medya programına yapılan gönderme bazen de yapıtla tezatlık yaratan renk seçimleri sanatçının toplumsal eleştirisini güçlendiriyor. Saldırı, savaş simgeleri ve yırtıcı hayvan figürleri eserlerde sıkça kullanılan ögeler arasında yer alıyor. Sanatçı bu semboller aracılığıyla erkekliğin karanlık ve karmaşık tabiatını gözler önüne seriyor. “Eli Cebinde Gezen Erkekler”, izleyiciyi rahatsız edici ama düşündürücü imgelerle yüzleşmeye çağırıyor. Erkekliğin arkasındaki güç, şiddet ve bastırılmış hislere dair bir inceleme sunan sergi ziyaretçilere hem ferdi hem de toplumsal seviyede bir düşünme ve sorgulama alanı açarak erkeklik kavramına dair yerleşik yargıları değiştirmeye davet ediyor. Stant, 5 Nisan’a kadar görülebilir.


Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber - Bursa Gündem - Bursa Gündem Haber - Bursa Haberleri - Bursa Son Dakika 

Bizi İnstagram'da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber

Bizi X'de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr

Bizi Facebook'da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber

Bizi Youtube'da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber

Bizi Linkedin'de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber