34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
3.005,41%1,48
5.110,00%0,95
20.381,00%1,12
2.705,79%1,29
9.549,89%1,94
Gebze Teknik Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Binay’ın koordinatörlüğünü üstlendiği “Formik Asit Üretimi İçin Biyomimetik CO2 Fiksasyonu ve Kullanımı (BIOCUF)” projesi, Avrupa Birliği’nin bilim, teknoloji ve araştırma alanındaki itibarlı destek programı Ufuk Avrupa’nın Temiz Enerji Geçiş Ortaklığı (CETPartnership) alt bileşenine sunulan 2024 çağrısı kapsamında kabul edildi.
Titiz değerlendirme sürecini başarıyla geçen proje, 2 milyon 100 bin euroluk bütçeyle destek almaya hak kazandı. Projenin temel hedefi, karbondioksidi biyoteknolojik metotlarla yüksek katma değerli moleküllere dönüştürebilen yenilikçi bir aygıtın tasarlanması. Bu aygıtın, karbondioksit salınımının yoğun olduğu araç egzozları ve fabrika bacaları gibi sistemlerin çıkış noktalarına entegre edilmesi planlanıyor.
Bu çığır açıcı proje, çevresel sürdürülebilirliği desteklerken atık karbondioksidi ekonomik bir kaynağa dönüştürmeyi amaçlıyor ve hem bilim dünyasına hem de endüstriye yeni bir ufuk açıyor.
“KARBONDİOKSİDİN GÜCE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ DAHA CAZİP”
Prof. Dr. Barış Binay, 2018 yılında Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) bünyesinde biyoproses alanında araştırmalar yapan Gebze Enzim Tanıma Merkezi’ni (GETM) kurduklarını belirtti. Binay, bu merkezin, biyoproses usullerini kullanan araştırmacılar ve işletmeler için gerekli altyapı, ekipman ve bilgi sağladığını ifade etti.
GETM’nin açılmasından bu yana enzimler ve biyoproses süreçlerinden faydalanan birçok işletmeye destek sunduklarını dile getiren Binay, merkezin birikimleriyle uluslararası işbirliklerini güçlendirdiklerini ve küresel çapta projelere katkı sağladıklarını vurguladı.
Karbondioksit üzerine yapılan çalışmalara da değinen Binay, “Dünya genelinde karbondioksit salınımı kaçınılmaz bir durum. Ancak bu salınımın depolanması ya da ortadan kaldırılması yerine, enzimatik usullerle katma değeri yüksek, enerji değeri taşıyan moleküllere dönüştürülmesinin daha etkili bir çözüm olacağına karar verdik,” dedi.
Prof. Binay, Finlandiya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye’den 6 üniversite ve 12 paydaşla ortaklaşa hazırladıkları BIOCUF projesini, Ufuk Avrupa Programı kapsamında CETPartnership’e sunduklarını belirtti. Projelerinin yenilikçi tarafını ise şöyle açıkladı:”Salınan karbondioksidin, oda şartlarında ve ek enerji harcamadan, enerji değeri taşıyan formik asit gibi bir moleküle dönüştürülmesi bizim için çok önemli bir yenilik.”
Bu projeyle, çevresel sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği adına önemli bir adım atmayı hedeflediklerini vurgulayan Binay, biyoteknolojik tahlillerle karbondioksit salınımını değerli bir kaynağa dönüştürmeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi.
TÜRKİYE’NİN KOORDİNATÖR OLDUĞU İLK CETP PROJESİ
Prof. Dr. Barış Binay, geliştirecekleri dizaynın iki ana uygulama alanı olacağını açıkladı. Bu alanlardan birincisi, modifiye edilmiş enzimlerin kullanılarak mekanik bir dizaynın oluşturulması. Tasarlanan açık prosesin, öncelikle araçların egzoz boruları ve endüstriyel tesislerin bacalarına adapte edilmesi planlanıyor. Binay, bu süreci şu şekilde ayrıntılandırdı:
“Arabaların egzoz borularındaki karbondioksit ve türevleri, tasarladığımız prosesten geçtiğinde formik asite dönüşecek. Üretilen formik asit, aracın yakıt tankına geri dönecek ve enerji kaynağı olarak araçta yeniden kullanılabilecek. İkinci ana uygulama ise endüstriyel bacalara takılacak bu proses tasarımıyla ilgili olacak. Salınan karbondioksit tutularak formik asite dönüştürülecek ve sonunda piyasada talep gören, yüksek katma değerli formik asit üretilecek. Böylece, enerji harcamadan ve atık oluşmadan, enerji değeri taşıyan bir molekül elde edilmiş olacak.”
Binay, Gebze Teknik Üniversitesi’nin harcama yetkilisi olduğu 2,1 milyon euroluk BIOCUF projesini kısa süre içinde başlatacaklarını belirtti. Projeye dair ayrıntıları da paylaştı:
“Projemizde, enzimlerin mutantlarını Yunanistan ve Finlandiya ortakları geliştirecek. Ardından, Yunanistan’daki ekip bu süper mutantları katalitik süreçle bir sürece dönüştürecek. Son olarak, İtalyan bir otomotiv şirketi, geliştirdiğimiz prosesi araçlarda kullanılması amacıyla son haline getirecek ve ticarileştirilmesini sağlayacak. Projeye ilişkin mobilizasyon ve deneysel çalışmaların tüm maliyetleri projeden karşılanacak.”
Proje mühletinin üç yıl olacağını belirten Binay, ayrıca şu bilgiyi verdi: “Daha önce üye olarak katıldığımız CETP projeleri vardı, ancak Türkiye’nin yürütücüsü, üniversitemizin ise koordinatörü olduğu ilk CETP projesi bu.”
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bilim İnsanları, Erken Kozmosta Gizlenen Canavar Galaksileri Keşfetti