‘Ülkelerine Döneceklerin Sayısını Tahmin Etmek Güç’

MİTHAT YURDAKUL / Ankara - “Suriye’de 2024 yılı sonunda yaşanan gelişmeler doğrultusunda Türkiye’de geçici koruma altındaki kişilerin ülkelerine olası geri dönüşlerinin işgücü arz ve talep istikrarı üzerinde önemli etkiler yaratabileceği kıymetlendirilmektedir. Bu basamakta, geçici koruma altındaki yabancılardan ülkelerine dönecek olanların sayısını tahmin etmek güç olmakla birlikte geri dönüşlerin işgücü piyasasında ortaya çıkaracağı tesirin, bahse konu kitlenin ağırlaştığı işler ve kesimler açısından besbelli ve hızlı olabileceği öngörülmektedir. Dönüş hareketlerinin olası tesirlerinin etkin şekilde yönetilebilmesi için işgücü piyasasındaki gelişmelerin ve gereksinimlerin öngörülmesi, izlenmesi ve bunlara yönelik stratejik planlamaların yapılması büyük önem taşımaktadır. Bu süreçte, işgücü arzının ve istihdamın sürdürülebilirliğini sağlayacak önlemlerin alınması, siyasetlerin belirlenmesi ve işgücü piyasasının değişen şartlara uyum sağlayabilmesi için altyapının güçlendirilmesi gerekmektedir. Geri dönüş süreçlerinin etkili bir şekilde yönetilmesi, sadece piyasa istikrarlarının korunmasına değil, aynı zamanda daha kapsayıcı ve dirençli bir işgücü yapısının oluşturulmasına da katkı sağlayacaktır. Göç ve geri dönüş hareketlerinin ortaya çıkardığı bu çift yönlü dinamiğin ülke menfaatleri doğrultusunda yönetilmesi önem arz etmektedir.”
Yurtdışına göç arttı
İşgücü piyasasındaki eşitsizlik ve kırılganlıklardan kadınların daha fazla etkilendiği değerlendirmesine de yer verilen strateji dokümanında, “Türkiye’de kadınların işgücüne katılma ve istihdam oranları, erkeklerle mukayese edildiğinde düşük düzeyde gerçekleşmektedir. TÜİK verilerine göre kadınlar 25-49 yaş aralığında daha yoğun olarak işgücüne katılım sağlamaktadır. Bu grup içinde küçük çocuk sahibi olan kadınların ise bakım sorumlulukları nedeniyle işgücü piyasasının dışında kalmaları bir sorun alanı olarak dikkati çekmektedir” ifadesi kullanıldı.
Düşük doğurganlık senaryosunda Türkiye nüfusunun 2044 yılında 89 milyon 959 bin kişiye ulaşacağı, 2100 yılında ise 55 milyonun altına düşeceği aktarılan dokümanda, “Yüksek doğurganlık senaryosu kapsamında, Türkiye nüfusunun 2056 yılında 100 milyonu aşacağı öngörülmektedir” denildi. Türkiye’den yurtdışına göç eden kişi sayısı 2022 yılında 466 bin 914 iken 2023’te yüzde 53 artışla 714 bin 579’a yükseldiği kaydedilen dokümanda, “Yurtdışına giden nüfusun yüzde 55,2’sini erkekler, yüzde 44,8’ini ise kadınlar oluşturmaktadır” denildi.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber - Bursa Gündem - Bursa Gündem Haber - Bursa Haberleri - Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram'da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X'de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook'da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube'da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin'de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber