34,5333$% 0.11
36,1828€% -0.22
2.982,19%0,70
5.079,00%0,72
20.253,00%0,71
2.688,36%0,63
9.367,77%3,72
Zeynep Dilara Akyürek / Milliyet.com.tr – İlk kez 1502 Bursa Kanunnamesi’nde adı geçen kıymalı ya da etli börek, zaman içinde Osmanlı’dan tüm dünyaya yayıldı. ‘Bürmek’ sözünden türetilen ‘börek’ tadıyla, ismiyle kendini tarihe yazdırdı. Peynirlisi, kıymalısı, patateslisi derken apayrı çeşitleriyle sofraların yıldızı olan Bursa’nın böreği de Türk mutfağından tüm dünyaya ulaşmıştı.. Peki börekçisi? Birilerinin Bursa böreğini tescillemesi gerekiyordu. Çünkü daha önce Gaziantep’in baklavasını Yunanlar, lavaşı Rumlar ve lahmacunu Ermeniler sahiplenmişti. Hatta son devirde dönere de Almanlar göz koymuştu. Pek çok kişinin ‘Böreklerin Efendisi’ diye tanıdığı Hasan Acar bütün bunların farkındaydı. Börek Türk mutfağının pahasıydı ve öyle de kalacaktı. İlklere imza atan ve Guinness rekorlarından birini kıran kişi olmak üzere olan Hasan Usta’yı ise rekora giden yolda mahzurlar bekliyordu. Her ne olursa olsun Hasan usta hiç yılmayacak, hem rekorunu kıracak hem de bir böreğin başrolde olduğu sayısız prensip de imza atacaktı. Üstelik çocukken ayakkabı boyayarak başladığı yolda ilk adım, elinde devasa bir pasta ve bıçaklarla Recep Tayyip Erdoğan’ın yanına gitmekti! Hasan usta, börek rekoru getiren tanışma kıssasını ilk kez Milliyet.com.tr’ye anlattı.
RECEP TAYYİP ERDOĞAN’LA BİR ARAYA ARAYA GELMEK İÇİN…
Hasan usta kendisi şimdi küçük bir çocukken Erzurum’dan Bursa’ya göç eden ailesinin geçimine katkıda bulunmak için ayakkabı boyacılığına başlamıştı. Bir süre sonra onun hayatındaki dönüm noktalarından biri olan gelişme kapıdaydı. Sürekli ayakkabılarını boyadığını baklava ustası, onu çok sevmiş ve yanına çırak olarak almaya karar vermişti. O yıllarda oklava kullanmadan elle açılan börek ilgisini çektiğinden, çocuk yaşta bu alanda kendini geliştirmeye yönelen Hasan ustanın ilerleyen yıllarda rekor kıracağından kimse haberdar değildi. Ancak Hasan usta 5 kardeşine de börekçiliği öğretmiş ve artık gelişim sürecinde yeni bir etaba geçmişti. Başarısı her geçen gün yeni insanlar tarafından tanınsa da bu onun için yeterli değildi. Artık Guinness Rekorlar Kitabı’na ismini yazdırmayı başına koyan börek ustası, sponsorlarını ve rekora imza atacağı 300 ekip arkadaşını bulmuştu. Hatta 300 kişi için tişörtler basılmış, her şey 20 gün sonra Guinness yetkililerinin şahitliğinde 2023 metrelik devasa bir börek yapmaya kalmıştı. Bu süreçte yaşanan beklenmedik şey ise Hasan usta için son derece üzücü oldu. Kendisine 1400 kilo yani 1 kamyon un gönderecek firma apansız sponsor olmaktan vazgeçti. Bu vazgeçiş, ustayı yıkmış olsa da 2 gün sonra Bursa’da yapılacak olan ve devletin doruğunun katılacağı organizasyon bir umut ışığı yakmıştı.
Takvimler 2012’yi gösteriyordu. O günlerde başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa Valiliği ve Arap Birliği Turizm Teşkilatı iş birliğiyle düzenlenen organizasyon için Bursa’ya gelmişti. Erdoğan’ın Bursa’ya gelmesi Hasan usta için değerliydi, bir rekor kıracaktı ve dayanağa ihtiyacı vardı. Ona ulaşmak içinse önünde aşması gereken binlerce engel… Hasan usta o gün Erdoğan’a ulaşmak için yaşadıklarını şöyle anlattı:
“Üzerinde Arap ülkelerinin bayrakları ve Erdoğan’ın fotoğrafı olan pastayı Erdoğan’ın kesmesini sağlamamız lazımdı. Böylece rekorumdan bahsedebilir ve destek alabilirdim. Bir tesadüf sonucu organisazyonda stant açan firmalardan biri son dakikada katılmama kararı almış ve kurdelenin kesileceği kapının hemen önündeki stant bize nasip olmuştu. Ancak kurdele kesildikten sonra protokol hızlı adımlarla önümüzden geçip gittiğinde yaşanan hayal kırıklığı dayanılır gibi değildi. Başka bir yol bulup Erdoğan’a pastayı sunulmalıydık. Vali yardımcısını yakalamayı başardık, ‘Ne olur bizi başbakanla görüştürün’ dedik. Olumsuz bir cevap almadık ve fuar alanından sonra Erdoğan’ın otobüsünün gerisinden gelen trafiğin içinde valiliğe ulaşmayı başardık. İçeri girmek için güvenlikleri aşmamız lazımdı, ‘Vali beyin haberi var’ deyince bizi içeri aldılar. O sırada annemi aradım, ‘Ne olur bana dua et’ dedim. 5 dakika sonra güvenlik tedbirleri dolayısıyla üzerimize kilitlenen kapı açıldı. 2 kişi konuklara yemek getirmiş, bizim olduğumuz yerden odaya çıkıyorlardı. ‘Aşçıyım, yardım edeyim’ diye atıldım, birlikte odaya çıktık. Durumu hemen vali yardımcısına anlattım. O sırada vali de odanın içinden beni görüyor. Pastayı gösterdim, o da bir telefon etti ve ‘Tamam, başbakan pastayı kesecek’ dedi. Sonra heyecanla Erdoğan’ın pastayı kesmesini bekledik. ‘2023 dediniz, ben de 2023 yaptım’ dedim. Güldük, samimi ve çok sıcak yaklaşmıştı. ‘Nasıl pişecek oğlum bu börek?’ dedi, ben de anlattım. Sonra bu anın fotoğraflarını görünce un sponsorumuz yeniden bizi aradı, 1 kamyon un göndermeye karar verdi.”
‘SAKALLI BİRİ GELİP ACELE ET EVLAT DEDİ’
Rekor günü gelip çattığında dev bir ekip dev bir börek için 10 saatlik bir maratona başlıyordu. Her şey bittiğinde ise rekoru kabul edip etmeyeceği bile belli olmayan Guinness’ten gelecek iyi haber beklenecekti. Hasan usta ve ekibi onca emek verdikleri rekor maksadına başarıyla ulaştıklarını birkaç ay sonra gelen maille öğrendi. Guinness kabul etmiş ve börek rekoru Hasan ustanın olmuştu. Ancak tüm bunlar için durmaksızın çalışan 300 kişi ve merakla onları izleyen Bursalılar arasında Hasan usta “Allah yardım etti” diye açıkladığı ilginç bir an yaşamıştı.
Hasan usta o anları, “Her hamuru 2 metre büyüklüğünde açtık, toplamda 2023 metre uzunluğunda börek yaptık. Benden önce Macarlar yapmış en uzun böreği, 1190 metre uzunluğunda. Bizim böreğimiz için devasa fırınlar gerekiyordu. Eski fırınları artlarını söküp bir araya getirdik ve 12 metrelik fırın yaptık. Rekordan önce 6 ay çalıştık, gece gündüz çalıştık. Onca hazırlıkla biz bu böreği 10 saatte yaptık. 1400 kilo un, 900 kilo peynir, 45 kilo tuz… Bunlardan hamur yapıp 10 saate açacaksınız ve bunu herkesin önünde yapacaksınız. Guinness’in şartları var, ambulans, itfaiye, belediye, Müslüman ülkeyse imam gelecek diye. Hepsini ayarladık. Tek bir tepsiye 80 cm genişliğinde, 2023 metre uzunluğunda, Cumhuriyet’’n 100. Yılı’na atfen börek yaptık. Böreği fırında 10’ar metrelik kısımlarla pişirdik. 300 kişilik grupla yapılması 10 saat sürdü. Bu esnada hava bozuldu. Sonra kalabalık arasında biri benim sol koluma dokundu ve ‘Evlat acele edin, bahçenin dışına yağmur yağıyor’ dedi. Sakallı gibi bir adamdı, tam göremedim. Sonra baktım kimse yok, bahçenin dışına yağmur yağıyor ama bahçeye yağmıyor. Saat 17.00’de börek tamamlandı, 17.15’te sayıldı ve 10 dakika içinde o börek yendi, bitti. İlk yağmur damlası da o zaman düştü. Allah yardım etti bize, ben öyle düşünüyorum” diye anlatıyor.
‘ALPER GEZERAVCI’YA HEDİYE ETMEK İSTİYORUM’
Hasan Acar için börek yapmak aynı zamanda birincilere imza atmak demekti. O, Türkiye’nin yerli arabası TOGG şeklinde, İstanbul’un 3’üncü köprüsü Yavuz Sultan Selim’in açılışında köprü şeklinde börekler yapmıştı. Bu açılışta ise dünya rekorundan bahsetmek için ulaşmak istediği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yeniden bir araya gelmişti. Erdoğan ise dünyanın tanıdığı böreklerin tadına bakmıştı. Ancak her ne kadar ilginç muvaffakiyetleri da olsa Hasan ustanın yarım kalan bir hayali vardı. Verdiği sözü tutmak için de bir çağrısı: Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’ya ulaşmak!
“2015’te uzaya, stratosfere börek gönderdik. Hong Kong’dan helyum balonu getirdik. Bu balon ne yazık ki patladı. Daha sonra Almanya’dan getirdiğimiz balonu kullandık. GPS taktık, her şeyi hazırladık ve 2’nci sefer uzaya gönderdik. Oraya çıkması 4 saat sürdü. Daha sonra balon patladı ve İnegöl’e 95 km uzağa düştü. Ben bu böreği uzaya giden ilk Türk’e hediye etmeye söz vermiştim. Şimdi Alper Gezeravcı’ya hediye etmeyi, onu ağırlamayı çok istiyorum. İnşallah sesimizi duyar, biz de kelamımızı tutmuş oluruz. Elon Musk’ın uzaya turist yollayacağını duyduğumda bir paylaşım yapıştım. Musk buna cevap vermişti. Uzaya otel yapacaktı. Ben de ona ‘Otelde börek yaparım, ben de geleyim’ diye söz vermiştim.”
PUTİN’E S-400 TEŞEKKÜRÜ, İNGİLTERE PRENSESİNE HAMİLELİK JESTİ
Hasan ustanın hikayesi şimdi bitmiş değildi. O sadece yurt içinde değil, Rusya’da Kremlin ve İngiltere’de Kensington Sarayı ve Buckingham Sarayı’nda da meşhurdu. Bunu da Rusya Devlet Başkanı Vladmir Putin’e ve Galler Prensesi Kate Middleton’a börek göndererek başarmıştı. 2019’da Rusya’dan alınan S-400’ler teslim edildiğinde Hasan usta Putin’e teşekkür etmek istemişti. Bunun için Rusya’da çok ses getiren ve Hükümet Sözcüsü Dmitriy Peskov’dan teşekkür mesajları almasını sağlayan böreği yapıp gönderdi.
Kate Middleton için yaptığı börek ıspanaklıydı. 2013’te Galler prensesinin hamile olduğu devirde Bursa’dan İngiltere’deki saraya ‘incir’ gitmişti. “Hasan Usta neden börek de gitmesin ki?” diye düşünüp ve prensese börek yollamaya hazırlanıyordu. Ancak prensesin ikramı, hem 8 günde adrese ulaştığı için artık bozulmuş hem de yanlış saraya teslim edilmişti. Prenses Kensington’daydı. Hasan ustanın böreği ise Buckingham’a teslim edilmişti. Her ne kadar prensese ulaşmasa da Hasan usta bitmek bilmeyen birincilere ve rekorlara devam ediyordu. Ayakkabı boyacılığıyla başlayan serüveninde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yolu kesişmiş, neredeyse her adımda ilkleri geride bırakmıştı. Bugün günde 800 ila 900 kilo böreği Türkiye’nin dört bir yanına gönderen Hasan ustanın sıradaki hayali ise Bursa kol böreğinin UNESCO tarafından tescillenmesi!
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Klasik Sporların Değeri Vurgulandı