37,9325$% -0.03
41,9813€% 1.81
3.813,10%-0,35
6.295,00%-0,20
25.104,00%-0,49
3.127,09%-0,27
9.610,61%0,92
DOLAR 37,9325
EURO 41,9813
ALTIN 3.813,10
BİST 100 9.610,61
İmsak 02:00
, geri dönüşüm alanında çalışan atık çalışanlarının çalışma koşullarını güzelleştirmek ve garantili bir çalışma hayatı sağlamak amacıyla önemli adımlar atıyor. 1 Mart’ta kutlanan Uluslararası Atık Toplayıcıları Günü, bu alandaki sorunlara dikkat çekiyor.
Geri dönüşüm alanında çalışan atık emekçilerinin çalışma şartlarının iyileştirilmesi, kayıtlı ve teminatlı bir çalışma hayatının kurulabilmesi için yaklaşık bir yıl önce kurulan K-ATIK Kooperatifi (KATIK Sosyal İşletme Kooperatifi), 1 Mart Uluslararası Atık Toplayıcıları Günü’nde geri dönüşüm alanında çalışan atık personellerinin içinde bulunduğu kötü şartlara dikkat çekiyor.
13 yıl önce Kolombiya’da 11 geri dönüşüm personelinin, vücutlarının Tıp Fakültesine satılması amacıyla, katledilmesinin ardından 2008 yılında Kolombiya’nın Bogota kentindeki Dünya Atık Toplayıcıları Konferansı’nda alınan bir kararla, 1 Mart tarihi Dünya Atık Toplayıcıları Günü olarak ilan edildi.
1 Mart dolayısıyla, dünya genelinde, çevresel ve sosyal sürdürülebilirliğin sağlanmasında kilit rol oynayan milyonlarca atık toplayıcısının çalışma ve yaşam şartlarının hala çok kötü durumda olduğuna dikkat çeken K-ATIK, Kooperatif, kayıtlı ve garantili bir çalışma hayatının kurulabilmesi için yola çıkmış bulunuyor.
Temiz suya erişimleri yok
Kent yoksulluğunun en görünür hali olan Atık Toplayıcıları, ekoloji ve emek çabasının kesişim alanında yer alıyor. Ekonomiye ve ekolojiye büyük katkısı olan atık personellerinin katkısının görünür olması ve çalışanların haklarının sağlanması öncelikli çalışma alanlarının başında geliyor. K-ATIK Kooperatifi ayrıca atık alanında çocuk işçiliğinin önlenmesi, çocukların eğitim hayatına devam edebilmesi için sorumluluk alınması gerektiğinin altını çiziyor.
Yerel yönetimler birlikte hareket etmeli
Günlük 20 bin tona yaklaşan evsel atığın sadece yüzde 6’sının geri dönüştürülebildiği İstanbul’da, düzenli depolama alanlarının şehir merkezinden uzaklığı ve yakıt masraflarının artışı, atık emekçilerinin bu alandaki rolünü daha da kritik hale getiriyor. K-ATIK Kooperatifi, kentlerin sürdürülebilir geleceği için yerel idareleri birlikte hareket etmeye çağırıyor.
K-ATIK “Daha temiz, adil ve sürdürülebilir bir dünya için, atık toplayıcılarını görmezden gelmek değil, güçlendirmek gerekiyor. Daima birlikte, ekolojik adalet ve sosyal eşitlik adına çalışmalıyız” çağrısı yapıyor.
Ekonomi ve Ekoloji için Çözüm Ortağı Olan Atık Personellerinin; İnsanca Barınma, Temiz İçme Suyu ve Beslenme Hakkı Sağlanmalıdır!
Gerek Türkiye Cumhuriyeti anayasasındaki 49. ve 56. maddeleri ile garanti altına alınan sırasıyla “Çalışma Hakkı” ve “Sağlıklı ve İstikrarlı Bir Etrafta Yaşam Hakkı” gerekse de Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Maksatlarında yer alan başta “8. Amaç: İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme” ve “1. Amaç: Yoksulluğa Son” ile birlikte “12. Amaç: Sorumlu Tüketim ve Üretim” ve “13. Amaç: İklim Eylemi” maddeleri, emek ve ekolojinin birlikte düşünülmesine ilişkin olarak ortak bir zemin oluşturmayı zorunlu kılıyor.
Ancak, bu alanda çıkan pek çok yasa ve yönetmeliğe rağmen atık personellerinin çalışma şartlarının iyileştirilmesi ile ilgili somut sorumluluklar tanım edilmiyor. Barınmadan, beslenmeye, sağlık garantisinden, iş güvenliğine pek çok alan hala boşlukta durmaya devam ediyor.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Ordu’da Arabanın Markete Girdiği Kazada 3 Kişi Yaralandı