38,1590$% 0.05
43,8097€% -0.15
4.095,44%-0,07
6.738,00%-0,07
26.870,00%-0,07
3.334,96%-0,24
9.266,09%-1,36
DOLAR 38,1590
EURO 43,8097
ALTIN 4.095,44
BİST 100 9.266,09
İmsak 02:00
Yoğun iş temposuyla geçen bir hayatı olanlar için, 10 gün boyunca bir yatakta uzanıp sadece dinlenmek büyük bir hayal gibi görünebilir. Bu süreçte bir de 4.100 Euro kazanma talihiniz varsa, olay daha da cazip hale gelecektir. Avrupa Uzay Ajansı (ESA), tam da böyle bir fırsat sunarak bilimsel bir çalışmaya katılacak gönüllüler arıyor.
Avrupa Uzay Ajansı – ESA’nın yürüttüğü Vivaldi III isimli araştırma, uzay uçuşunun insan bedeni üzerindeki etkilerini anlamayı hedefleyen bir deney. Toulouse Üniversitesi Hastanesi’nde bulunan Medes Uzay Kliniği’nde gerçekleştirilecek olan bu deneyde, gönüllüler 10 gün boyunca özel olarak tasarlanmış su yataklarında uzanacak. Deneyin amacı, yerçekimsiz ortamların bedende neden olduğu değişiklikleri ve adaptasyon süreçlerini yeniden yaratmak.
ESA’nın açıklamasına göre gönüllüler, su geçirmez bir kumaşla kaplı, küvet benzeri bir sistemde uzanacak. Bu sistem, iştirakçiyi hem suyun içinde hem de kuru bir şekilde asılı tutacak. Baş ve kollar suyun dışında kalırken, vücut suya batmış bir şekilde yüzer gibi hissettirecek. Bu, astronotların Uluslararası Uzay İstasyonu’ndayken hissettiği tesirlerle benzer bir deneyim sunacak.
Şartlar kolay değil
Her ne kadar kulağa rahat ve eğlenceli gibi gelse de, bu deneyin bazı zorlukları var. Örneğin, tuvalete gitmek düşündüğünüz kadar basit bir süreç olmayacak. ESA, iştirakçilerin ihtiyaçlarını giderirken bile bedenlerinin dinlenme konumunu koruyacağını belirtiyor. Tuvalet molaları sırasında gönüllüler özel bir sedyeye alınacak ve bu süreç denetimli bir şekilde yürütülecek.
Ayrıca bu deney sırf erkek gönüllülerle gerçekleştirilecek. İştirakçiler, 10 günlük su yatağı deneyinin yanı sıra, toplamda 21 gün boyunca Medes Uzay Kliniği’nde gözlem altında kalacak. İlk 5 gün temel ölçümler alınırken, son 5 gün ise toparlanma süreci ve ağırlıksızlık sonrası yapılan incelemelere ayrılacak.
Telefon serbest, ziyaret yasak
Bu sürecin en zorlayıcı taraflarından biri, 21 gün boyunca dış dünya ile fizikî temasın tamamen kesilmesi. İştirakçiler, hastane ortamında izole bir şekilde kalacak ve ziyaretçileri kabul edilmeyecek. Ancak, Medes’in açıklamasına göre, gönüllüler telefon ve manzaralı konuşma yoluyla sevdikleriyle irtibatta kalabilecek. Yani yalnızlık hissini biraz da olsa hafifletmek mümkün olacak.
ESA’nın bu projeye katılacak gönüllülere sunmayı planladığı 4.100 Euro’luk ödeme, bu zorlu deneye olan ilgiyi artırabilir. Klostrofobi ya da uzun süre izole kalma korkusu olmayanlar için bu deney, hem eşsiz bir macera hem de bilimsel bir katkı sunmak için eşsiz bir fırsat olabilir.
Diğer Teknoloji Haberleri İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Sanatçı Ece Clarke’ın “Görünmezin Yakalanışı” Standı, Paris’te 2 Nisan’da Açılacak