34,2633$% 0.19
37,1025€% 0.92
2.964,41%1,35
4.981,00%0,90
19.863,00%0,90
2.696,90%1,37
8.946,13%0,95
DOLAR 34,2633
EURO 37,1025
ALTIN 2.964,41
BİST 100 8.946,13
İmsak 06:07
BEĞENDİM
TEKRAR EDEN NÖBETLER İLE KENDİNİ GÖSTERİYOR
Epilepsi beyinden kaynaklanan ve tekrar eden nöbetlerle kendini gösteren bir hastalık olarak biliniyor. Sinir hücrelerinin normal işleyişini bozan ani ve aşırı bir elektrik deşarjı, kişinin davranışlarını, hatta şuurunu de etkileyebilen nörolojik değişiklikler meydana getiriyor. Nöbetler; boş bakma, kasılma, denetimsiz hareketler, şuurda değişiklik ve olağandışı duyular gibi farklı hallerde görülüyor. Tek bir nöbet geçirilmesi epilepsi hastalığı olduğu anlamına gelmiyor; epilepsi hastalığı birden fazla nöbet sonucu ortaya çıkıyor.
HASTALARIN YÜZDE 70’İNDE NÖBET NEDENİ BİLİNMİYOR
Epilepsi nöbetleri; hastanın bir anda dalgınlaşıp etrafında olup bitenleri fark edemez hale gelmesi, belleğinde boşluklar olması, ritmik bir şekilde başını sallaması, hızlı bir şekilde gözlerini kırması, arka geriye doğal gözükmeyen hareketler yapması, bedeninde tekrarlayan sıçramalar, uykudan uyanıp şuursuz hareketler yapması, nedensiz düşmesi, ani bir karın ağrısının gerisinden uykulu veya aklı karışmış gözükmesi, yanık lastik kokusu gibi değişik kokular duyması, ağzında değişik tatların oluşması, nedeni olmadan ani korku, panik ve öfkelenme sorunu yaşaması şeklinde kendini gösteriyor. Epilepsi hastalarının yaklaşık yüzde 70’inde nöbetlerin neden kaynaklandığı bilinmiyor. Bilinen nedenler ise “Kalıtsal, doğum evresinde sorunlar, beynin gelişimsel bozuklukları, beyin travmaları, enfeksiyonlar, elektrolit bozuklukları, zehirlenmeler, beyin tümörleri ve beyinde oluşan damarsal bozukluklar” olarak sıralanıyor.
AÇLIK, UYKUSUZLUK VE STRES NÖBETLERİ TETİKLİYOR!
Epileptik hastaların nöbetlerini tetikleyen faktörler arasında “ilaçları kullanmamak, uykusuz kalmak, açlık, stres, menstrüel dönem, aşırı alkol alımı ve ateş yer alıyor. Işığa hassas olan hastalarda; bilgisayar ve cep telefonları gibi aygıtların aşırı ışığına maruziyet de epilepsi nöbetlerini tetikliyor. Epilepsi tanısı konulan hastaların yarısından fazlasında nöbetler tek bir ilaçla kontrol altına alınabiliyor veya şiddetliyse ikinci bir ilaç veriliyor. Dirençli olaylarda ameliyat seçeneği gündeme gelebiliyor.
EPİLEPSİ NÖBETLERİNE KARŞI 8 ETKİLİ ÖNLEM!
Epilepsi hastaları yaz mevsiminin getirdiği meselelerden çok etkileniyor. Aşırı sıcaklar fazla terlemeye, terleme de tuz ve sıvı kaybına neden olduğu için bedende oluşan elektrolit bozukluğu nöbetleri tetikliyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Haluk Caneroğlu, yaz aylarında epilepsi nöbetlerini azaltmaya yönelik tedbirleri şöyle sıralıyor:
1- Bedendeki sıvı kaybını azaltmak için mümkün olduğu kadar bol su tüketin. Alkol tüketimini ise kesinlikle kısıtlayın.
2- Tuz kaybına neden olabilecek bir ilaç kullanıyorsanız günlük tuz ölçüsünü arttırmanız gerekebilir. Bu konuda doktorunuzun teklifine uymayı asla ihmal etmeyin.
3- Sıcakların etkisiyle uyku bozuklukları oluşabiliyor ve bu durum epilepsi nöbetine yol açabiliyor. Eğer gece uyku sorunu yaşamışsanız, mümkünse eksik olan uykuyu gündüz tamamlamaya çalışın.
4- Aşırı ve yanıp sönen ışıklardan uzak kalın.
5- Mevsim hastalıklarından korunmak amacıyla saklama ve pişirme yöntemi bilinmeyen yiyeceklerden uzak kalın, salgın olabilecek ortamdan uzaklaşın.
6- Fazla sıcakların oluşturduğu terlemeyi önlemek için kalın giyecekleri tercih etmeyin
7- Çok sıcak havalarda bedenin açık kısımlarını güneşten korumak için güneş gözlüğü, güneş kremi ve şapka gibi korunma formüllerini uygulamadan güneşli ortama çıkmayın.
8- İlaçlarınızı kesinlikle düzenli olarak almaya devam edin.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
3 Milyondan Fazla Kişi Taşıyıcı! DSÖ 2030 Yılında Ortadan Kaldırmayı Hedefliyor!