34,3409$% 0.33
37,1280€% 0.11
2.986,81%0,39
5.020,00%0,52
20.017,00%0,52
2.705,99%0,08
8.946,13%0,95
Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde başlayan ve hızla kıta içindeki komşu ülkelere yayılan bu virüs kaynaklı bulaşıcı hastalık, son salgında en az 524 kişiyi öldürdü.
“YENİ VE EN TEHLİKELİ VARYANT”
Şu anda görülen salgının, virüsün yeni bir varyantıyla ilişkilendirildiği için evvelkilerden daha endişe verici olduğu söyleniyor.
Uzmanlar bunun şimdiye kadar gördükleri en tehlikeli varyant olduğu ikazını yapıyor, yayılma hızı ile yüksek ölüm oranından endişe ediyor.
DSÖ’nün ilan ettiği küresel halk sağlığı acil durumu, 196 ülke için yasal olarak bağlayıcı olan Uluslararası Sağlık Mevzuatı kapsamındaki en yüksek alarm seviyesi.
DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, salgının Afrika kıtasında ve ötesinde daha fazla yayılma ihtimalinin “çok endişe verici” olduğunun altını çizerek “Bu salgını durdurmak ve hayatları kurtarmak için koordineli bir uluslararası müdahale şart” dedi.
Uzmanlar, virüsün son salgına sebep olan varyantının şimdiye kadar görülen en tehlikelisi olduğu konusunda uyarı yapıyor
VİRÜS ORTA VE DOĞU AFRİKA’DA HIZLA YAYILIYOR!
2024’ün başından bu yana Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 14 binden fazla M çiçeği olayı kaydedildi.
Afrika Hastalık Kontrol ve Tedbire Merkezleri (Africa CDC) de son durumla ilgili yaptığı açıklamada halk sağlığı açısından acil durum ilan etmişti.
Acil durum kararının hükümetlerin müdahalelerini koordine etmelerine yardımcı olacağı ve etkilenen bölgelere tıbbi gereç ve yardım akışının hızlandırılmasını sağlayabileceği belirtiliyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), “maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)” ismini, 2022’de ırkçılık ve ayrımcılık tasasıyla “Mpox” (M çiçeği) olarak değiştirmişti.
M ÇİÇEĞİNİN BELİRTİLERİ NELER? Hastalığın ilk belirtiler arasında ateş, baş ağrısı, şişlikler, sırt ağrısı ve kas ağrıları yer alıyor. Ateş düştükten sonra, genellikle yüzde başlayıp bedenin diğer bölgelerine, en yaygın olarak da avuç içlerine ve ayak tabanlarına yayılan bir döküntü gelişebiliyor. Aşırı kaşıntı yapan veya ağrılı olabilen döküntüler değişip farklı etaplardan geçebiliyor ve sonunda kabuk oluşturup dökülüyor. Bazen döküntüler deride iz bırakabiliyor. Enfeksiyon genellikle zaten düzgünleşiyor ve yaklaşık 14-21 gün sürüyor. Önemli hadiselerde lezyonlar tüm bedene, özellikle de ağız, göz ve cinsel organlara yayılabiliyor.
M çiçeği, 1970 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde insanlarda ilk kez tespit edildikten sonra onlarca yıldır Afrika’nın bazı bölgelerinde endemik olarak görülüyor.
PANDEMİ SONRASI YAYILMA TEHLİKESİ İKİNCİ PLANDA KALMIŞTI
Virüsün daha hafif bir varyantı, 2022 yılında, büyük ölçüde cinsel temas yoluyla 100’den fazla ülkeye yayıldı ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) en yüksek alarm düzeyi olan küresel halk sağlığı acil durumu ilan etmesine neden olmuştu.
DSÖ, 10 ay sonra sağlık krizinin kontrol altına alındığını söyleyerek acil durumu sona erdirmişti.
Dünya koronavirüs pandemisiyle birlikte büyük bir kâbusu yaşarken tabir yerindeyse hortlayan M çiçeği salgını ikinci planda kalmıştı.
Afrika’da doktorlar uzun süredir köy ve kasabaları dolaşarak halkı virüsle ilgili olarak eğitiyor
M ÇİÇEĞİ NASIL BULAŞIYOR? M çiçeği, enfekte bireyle yakın temas yoluyla insandan insana yayılıyor. Cinsel ilişki, cilt teması ve enfekte kişinin yakınında konuşmak veya nefes almak da buna dahil. Virüs açık yaralar, solunum yolu ya da gözler, burun veya ağız yoluyla da bulaşabiliyor. Virüsün bulaştığı çarşaf ve nevresim, giysiler ve havlular gibi objelere dokunarak da hastalık yayılabiliyor. Maymunlar, sıçanlar ve sincaplar gibi enfekte hayvanlarla yakın temas da başka bir tehlike ögesi. 2022’deki küresel salgın sırasında virüs çoğunlukla cinsel temas yoluyla yayılmıştı.
M ÇİÇEĞİ HASTALIĞINA NE SEBEP OLUYOR, HASTALIK NASIL YAYILIYOR?
M çiçeği hastalığına monkeypox (maymun çiçeği) virüsü neden oluyor. Maymun çiçeği virüsü, çiçek hastalığı ile aynı kümede bulunuyor ama onun kadar tehlikeli değil.
Virüs başlangıçta sadece hayvanlardan insanlara bulaşıyordu ama artık insandan insana da bulaşabiliyor. Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi ülkelerdeki tropikal yağmur ormanlarında bulunan ücra köylerde daha yaygın bir şekilde görülüyor.
Bu bölgelerde her yıl binlerce hadise ve yüzlerce ölüm gerçekleşiyor. Virüsten en çok 15 yaş altı çocuklar etkileniyor.
M çiçeği virüsü mikroskop altında böyle görünüyor
İKİ FARKLI VARYANTI VAR
Virüsün şu anda iki farklı varyantı var. “Clade 1” Orta Afrika’da endemik bir tür. “Clade 1b” ise mevcut salgında görülen yeni ve daha şiddetli olan virüs çeşidi.
Afrika CDC, 2024 yılının başından temmuz ayının sonuna kadar 14 bin 500’den fazla M pox enfeksiyonu ve 450’den fazla M çiçeği ölümünün gerçekleştiğini açıkladı. Bu da 2023’ün aynı dönemine kıyasla enfeksiyonlarda yüzde160, ölümlerde ise yüzde 19’luk bir artış anlamına geliyor.
Batı Afrika’da görülen “Clade II” isimli daha hafif bir M pox çeşidi, 2022 yılında da küresel bir salgına yol açmıştı. Virüs, normalde görülmediği Avrupa ve Asya bölgeleri dahil, Türkiye’nin de içinde olduğu yaklaşık 100 ülkeye yayılmıştı.
Salgın bu periyotta savunmasız kümelerin aşılanmasıyla kontrol altına alındı. Ancak Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde M pox aşılarına ve tedavilerine yeterli erişim yok ve sağlık yetkilileri hastalığın yayılmasından endişe ediyor.
TEDAVİSİ NASIL YAPILIYOR? Çiçek hastalığında kullanılan tedavi sistemleri M çiçeği için de faydalı ancak ne kadar etkili oldukları şimdi yeteri kadar bilinmiyor. Salgınlar büyük oranda aşı ile kontrol altına alınıyor, şu an mevcut 3 aşı bulunuyor. DSÖ son devirde ilaç üreticilerinin, şimdi onaylanmamış olsa da M çiçeği aşılarını ihtiyaç duyulan ülkelerde acil durumlar için kullanıma sunmalarını istedi.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Aliyev: Ermenistan’la Barış Muahedesinin Yüzde 80’i Üzerinde Mutabakat Sağlandı