38,3207$% 0.05
43,7186€% 0.78
4.101,36%0,07
6.794,00%0,51
27.091,00%0,50
3.326,61%0,56
9.485,87%1,87
DOLAR 38,3207
EURO 43,7186
ALTIN 4.101,36
BİST 100 9.485,87
İmsak 02:00
İngiltere’de 1827’de sevgilisini öldüren William Corder’ın derisiyle ciltlenmiş ikinci kitap Suffolk’taki bir müze ofisinde keşfedildi. Kitabın sergilenmesi etik tartışmaları da beraberinde getirdi.
19. yüzyılın en çok konuşulan cinayetlerinden biri olan Red Barn Cinayeti, sadece dönemi değil, günümüzü de sarsmaya devam ediyor. Cinayeti işleyen William Corder’ın derisiyle ciltlendiği düşünülen bir kitabın ikinci kopyası, geçtiğimiz yıl Suffolk’taki Moyse’s Hall Müzesi’nin ofisinde keşfedildi. Eser, 1930’lardan bu yana sergilenen yepyeni kitabın yanına konularak kamuya açıldı.
1827 yılında sevgilisi Maria Marten’i öldürmekten suçlu bulunan Corder, sonraki yıl halk önünde idam edilmişti. Cesedi modüllere ayrıldı ve bir kısmı, yargılama sürecini anlatan bir kitabın cildinde kullanıldı. Geçen yıl ofiste keşfedilen ikinci kitapta da sırt ve köşelerde insan derisi kullanıldığı düşünülüyor. Yapıtın yaklaşık 20 yıl önce müzeye bağışlandığı belirtiliyor.
Ancak bu ürkütücü buluntular, etik tartışmaları da beraberinde getirdi. “Horrible Histories” serisinin yaratıcısı Terry Deary, The Guardian’a yaptığı açıklamada kitapları “özellikle hasta” olarak nitelendirdi ve “sergilenmemesi gerektiğini” savundu.
Deary, “Corder’ın mahkumiyeti dolaylı kanıtlara dayanıyordu. Onun çok yanlış anlaşıldığını düşünüyorum. Bu kitaplar Corder’ın anısına büyük bir saygısızlık” dedi.
“GEÇMİŞE AÇILAN PENCERE”
West Suffolk Kurulu’nda görevli miras uzmanı Daniel Clarke ise eserlerin sergilenmesini savundu. Clarke, bu eserlerin devrin adalet sistemi ve özellikle Kanlı Yasa olarak bilinen, çok sayıda suç için idam cezası öngören yasa sistemi hakkında önemli bir tartışma yeri oluşturduğunu söyledi.
“Bu eserleri müstehcen değil, geçmişe açılan bir pencere olarak kıymetlendiriyoruz,” diyen Clarke, cinayetle ilgili objelerin 18. yüzyıldan kalma bir darağacı kafesiyle birlikte sunulduğunu belirtti.
Clarke, “Bu rahatsız edici bir tarih. Ama tarihten ders çıkarmak istiyorsak, onunla açık ve dürüst biçimde yüzleşmeliyiz,” dedi.
Terry Deary geçmişte müze için altı hikaye kaleme almış olsa da bu standın bir “ucube gösterisi” haline geldiğini ve bir adım ileri gidildiğini düşünüyor. Clarke ise, “Deary’nin bu konuda yazmaya devam etmesi bizi cesaretlendiriyor. Bu geçmişi anlamak açısından son derece değerli,” diyerek karşılık verdi.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Beyaz Saray: Top Artık Çin’de