38,1242$% 0.1
43,5704€% 1.16
4.053,52%2,50
6.668,00%2,39
26.594,00%2,41
3.307,29%2,40
9.275,49%-1,26
DOLAR 38,1242
EURO 43,5704
ALTIN 4.053,52
BİST 100 9.275,49
İmsak 02:00
Prof. Dr. Ümit Serdar, ticari tarım eserlerinin zararlı ve hastalıklara karşı güçlü çeşitlerini tespit ederek kayıt altına alıyor. Çeşitlerin hangi hastalığa ya da zararlıya karşı dayanıklılığını bilimsel olarak kanıtlayan Prof. Dr. Serdar, aynı cins tipleri birbirlerine aşılayarak her zorlu kaidede yaşamını sürdüren bitkiler elde ediyor.
İnceleme ve araştırmalarını Ali Nihat Gökyiğit Araştırma İstasyonu’nda ve fakültede devam ettiren Serdar, 5 yıldır kök çürümesi hastalığı üzerine çalışma yürütüyor. 500 bitki üzerinde başladığı araştırmalarda sona yaklaşan Prof. Dr. Serdar’ın elinde kök çürüklüğüne güçlü 35 bitki sağlam olarak bugüne kadar geldi. Aralarında çoğunlukla kestane çeşidi bulunan bu 35 bitki çoğaltılarak ticari bahçelerde kullanılması amaçlanıyor. Serdar, araştırma istasyonunda ağırladığı Tarım Topluluğu Grubu ve Ziraat Fakültesi öğrencilerine hastalıktan zarar gören bitkileri ve güçlü bitkileri yerinde göstererek ders verdi.
“DOĞRU ANACA AŞILANAN KESTANELER DAİMA YAŞAMA KABİLİYETİNE SAHİP OLACAK”
Birçok kestane cinsinin en az bir hastalık ya da zararlıya dayanıksız olduğunu, bunu ortadan kaldırmak için de çalışmalar gerçekleştirdiklerini öğrencilere aktaran OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ümit Serdar, “Betizac çeşidi kestane ağacı gal arısı zararlısına sağlam, çok popüler bir çeşit. Erkenci, verimli, kestane kanseri hastalığına sağlam, meyvesi iri ve lezzetli bir tür. Olumsuz bir özelliği ise meyveleri korumaya pek sağlam değil. Betizac aynı zamanda anaç da seçiyor. Marsol anacı en uygun anaç olarak belirlenmiş. Marsol anacından ürettiğimiz betizac fidanları aşılama sayesinde daima yaşama kabiliyetine sahip olacak. Araştırmalar yaptık. Betizac için Macit55 iyi bir anaç, Akyüz ve A56 iyi bir anaç ama hala bahsettiğimiz anaçlarda açılım meydana geliyor. Yani karakterleri koruyamıyoruz. Marsol anacında ise Bursa’da İspanya’dan gelen anaçlar daldırma ile çoğaltıldı. Biz de burada üretimlere başladık” dedi.
“500 BİTKİDE YAPTIĞIMIZ 5 YILLIK İNCELEMEDE 35 BİTKİ HAYATTA KALMAYI BAŞARDI”
Zorlu kaideler ve kök çürümesine güçlü 35 bitkinin çoğaltılması için çalışmaya başladıklarını dile getiren Prof. Dr. Ümit Serdar, “Kestane kanseri hastalığında gövdede renk değişimi ve çatlaklıklar olur. Ağaç bu noktadan zayıflamaya başlıyor. Bazı çeşitler sağlam bazıları hassas. Betizac ve marigoule çeşitleri kansere güçlü çeşitler. Çeşitlerin özellikleri olarak sadece verim ve kalite değil hastalık ile zararlılara dayanıklılık özelliklerini dikkate almamız gerekiyor. Ayrıca kök çürüklüğü hastalığı da kestane açısında sorun. Marsol anacı, Akyüz, Ali Nihat ve A56 kök çürüklüğüne sağlam tipler. Üniversitemizde kök çürümesi dayanıklılığına karşı seleksiyon çalışması yaptık. 500 bitkide yaptığımız incelemede 450 bitki kurudu ve 50 bitki kaldı. Onları da 5 yıldan beri zor kaidelerde tutuyoruz. Kuruyanlar kurusun, sağlam olanlar kalsın diye bunu yapıyoruz. Şu anda 35 bitki sağlam olarak kaldı. İlk başta o bitkileri de araştırma yaptığımız yerden alıp istasyona getirmek istedik. Sonrasında onların sağlam ama hastalık taşıdığını bildiğimizden istasyona taşımadık. Bunun yerine üniversitemiz yerleşkesine 2 kamyon toprak gönderdik ve güçlü 35 bitkiyi orada çoğalmaya başlayacağız” diye konuştu.
“GAL ARISI, KESTANE AĞAÇLARINA ÇOK ZARAR VERDİ”
2 yıl önce Karadeniz’e gelen ve kestane ağaçlarına büyük zarar veren gal arısı ile mücadele konusunu öğrencilere aktaran Prof. Dr. Serdar, “Öğrencilerimize kestanedeki hastalık ve zararlılardan bahsettik. Toprağın ehemmiyetini de anlattık. Kumlu, tınlı ve killi toprak arasındaki farklılıkları gösterdik. Ağır killi toprakta kök gelişimi zayıf ve çapalamak zor. Ali Nihat Gökyiğit Araştırma İstasyonu’nda emelimiz verim ve kalitesi yüksek, hastalık ve zararlılara sağlam çeşitler geliştirmek. Kestanede kök çürüklüğü ağacı kurutan bir etmen. Kestane kanseri gövdede ve kollarda kurumalara neden oluyor. Her 2’si de mantari hastalıklar. Son yıllarda ise şiddetini arttıran bölgemize 2 yıl önce gelen kestane gal arısı zararlısı var. Bu zararlı nedeniyle birden fazla ağaçta büyük bir zarar yaşıyoruz. Bu bir taraftan da bizim için seleksiyon imkanı sağlıyor. Çalışmalarla Ali Nihat ve Akyüz çeşidinin gal arısına sağlam olduğunu gördük. Bu amaçla çeşitleri tescil ettirmiştik. Macit55 çeşidinin ise diğer özellikleri çok iyi olmasına rağmen gal arısına hassas olduğunu keşfettik. Öğrencilerimize çeşit ıslahının kıymetini de gösteriyoruz. Bir taraftan çeşit üretmek için anaç da önemli. Bu amaçla bedizac çeşidi için Macit55’in daha uyumlu olduğunu, Akyüz çeşidi için de A56 genotipinin daha uyumlu olduğunu gördük” şeklinde konuştu.
Verimlilik ve kalitenin yanı sıra dayanıklılığın da büyük önem arz ettiğini vurgulayan Serdar, “Kestane bahçelerinde doğru çeşitle üretime devam edersek, ileride hiçbir sorun yaşamayacağız. Bedizac, Akyüz, Ali Nihat güçlü bir çeşit. Kansere güçlü marigoule kestane çeşidini de çok beğeniyorduk ancak marigoule, gal arısına hassas bir çeşit. Marigoule çeşidinde de yeni bir çalışmaya başladık. Gal arasına güçlü çeşitleri marigoule anaçları üzerine aşıladık, çeşit değiştirme çalışması yaptık. Çeşit değiştirme aşılarında da Ertan çeşidinin marigoule ile çok güzel uyuştuğunu gördük. Kanser hastalığıyla ilgili olarak ise Erfelek çeşidindeki ağaçlarda kanser hastalıkları gördük. Marigoule, maraval ve bediac Avrupa-Japon kestanesi melezi ile Akyüz, Ali Nihat farklı hibritlerin kompleks çeşitleri olarak dikkat çekiyor. Bunlar kestane kanserlerine sağlam çeşitlerdir” ifadelerini kullandı.
Bilim adamları tarafından Ali Nihat Gökyiğit Araştırma İstasyonu’nda birçok bitki üzerine araştırma ve geliştirmeler yılın dört mevsiminde de sürüyor. Öğrenciler de istasyona gelerek, bu araştırmaları yerinde gözlemleyip, uygulamalara katılabiliyor.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Karar Yazarı Oğur: Öcalan’ın Silah Bırakma Davetinden Kandil Mutlu Olmayacak Tahminen Ama Kobani Görmezden Gelemeyecektir