35,3824$% 0.08
36,5448€% 0.1
3.022,22%-0,12
4.957,00%-0,18
19.767,00%-0,19
2.658,88%-0,16
9.890,76%-0,82
Bar-Ilan Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, ilk insanların beslenme alışkanlıklarına dair yaygın bir yanılgıyı ortaya çıkardı.
Çalışmada, büyük ölçüde et tükettiği düşünülen mağara adamlarının besinlerinde meşe palamudu, tahıllar, baklagiller ve su bitkileri gibi bitki bazlı yiyeceklerin merkezi bir rol oynadığını keşfetti.
780 BİN YILLIK KALINTILAR
Antik bir yerleşim alanında bulunan 780 bin yıllık bazalt aletler üzerinde yapılan tahliller, nişasta taneleri gibi mikroskobik kalıntıları gün yüzüne çıkardı.
Çalışmanın baş yazarı Dr. Hadar Ahituv, bu bulguların ilk insanların diyetinde bitkilerin kıymetini vurguladığını belirterek, “Bitkisel besinler, insan beyninin enerji ihtiyacını karşılayan karbonhidratlar açısından zengindi ve evrimsel gelişimimizde kritik bir rol oynadı” dedi.
Araştırmacılar, erken insan topluluklarının sırf bitki tüketmekle kalmayıp, bunları işlemek için gelişmiş yollar kullandığını belirtti.
Bazalt topuz ve örsler, bitkileri ezmek ve nişasta tanelerini açığa çıkarmak için kullanılıyordu. Bu bulgular, insanların karmaşık gıda hazırlama tekniklerini çok erken dönemlerde geliştirdiğini gösteriyor.
ET OBUR MAĞRA ADAMI TARİHE KARIŞTI
Araştırma, “et oburu mağara adamı” klişesinin bilimsel gerçeklikten uzak olduğunu ve bitki tabanlı beslenmenin insan evrimindeki kilit rolünü doğruladığını vurguluyor.
Bulgular, çağdaş “Paleo Diyeti” konseptine yeni bir perspektif kazandırarak bitkisel besinlerin değerini öne çıkarıyor.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Ak Partili Güler Tarih Verdi: Sosyal Medyaya Yaş Sınırı Geliyor