32,7026$% 0.11
35,4832€% 0.1
2.492,41%-0,75
4.049,00%0,64
16.221,00%0,64
2.372,32%-0,78
10.923,19%0,66
Yeni Yargı Paketi içeriği ve maddeleri gündemde öne çıkan başlıklar arasında yer alıyor. Teklifte cezasızlık algısının ortadan kaldırılmasına yönelik düzenlemeler yer alacak. 9. Yargı Paketi ile ilgili çalışmalar devam ederken, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, milletvekillerinin taslak üzerindeki değerlendirmelerinin tamamlanmasının ardından düzenlemenin teklife dönüşeceğini bildirdi. Ayrıca TBMM Adalet Kurulu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, TBMM Başkanlığına sunulan ve geçici unsurla 39 husustan oluşan 9. Yargı Paketinin 20 kanunda değişiklik ve düzenleme öngördüğünü hatırlattı. Teklif TBMM’den geçtikten sonra Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Pekala 9. Yargı Paketi çıktı mı, ne zaman çıkacak? Yeni Yargı Paketi içeriği ve maddeleri neler? İşte detaylar…
9. YARGI PAKETİ MECLİS’TEN GEÇTİ Mİ?
Geçici hususla 39 husustan oluşan 9. Yargı Paketi, TBMM Başkanlığına sunuldu.
TBMM Adalet Kurulu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, kamuoyunda “9. Yargı Paketi” olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin, 11 Temmuz Perşembe günü kurulda görüşüleceğini bildirdi.
9. YARGI PAKETİ NE ZAMAN ÇIKACAK?
Düzenleme Meclis’ten geçtikten sonra Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. Mevzuyla ilgili açıklama geldiği zaman haberlerimizde yer vereceğiz.
9. YARGI PAKETİ İÇERİĞİ VE MADDELERİ NELER?
Teklife göre, Türk Ceza Yasası’nda öngörülen değişiklikle soruşturulması ve yargılaması şikâyete bağlı olan “hakaret” hatasında şikâyet süresi “her ne surette olursa olsun” hareketin gerçekleştiği tarihten itibaren iki yılı geçemeyecek. AYM daha önce kadının erkeğin soyadını alacağına yönelik kararı iptal etmiş, hükümete yeni bir düzenleme yapması için süre vermişti. Hükümet yeni düzenleme yerine AYM’nin iptal ettiği düzenlemeyi yeni yargı paketine aldı.
Teklifte, “Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır. Evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus yönetimine yapacağı yazılı müracaatla kocasının soyadı önünde evvelki soyadını da kullanabilir” denildi.
Teklifi anlatan AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, kadınların “kızlık soyadı” denilen evvelki soyadını da kullanabileceğini, lakin “aile bütünlüğünün zarar görmemesi ve çocukların olumsuz etkilenmemesi” amacıyla evlenince eşlerinin soyadını kullanmaları kuralından vazgeçilmediğini vurguladı. Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşülecek 9. Yargı Paketi, Türk Uygar Kanunu’yla 4 Nisan 1926’dan beri gelen bazı uygulamaları değiştirecek. Uygar Kanun’da soybağı kuralı, “Evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak 300 gün içinde doğan çocuğun babası kocadır” unsuruna dayanıyor.
Mevcut kararlara göre koca veya çocuk, ‘soy bağının reddi’ davası açarak babalık karinesini çürütebiliyor. AYM ise 26 Temmuz 2023’te verdiği kararla ‘çocuğun soybağının doğru şekilde tespit edilmesi amacıyla’ anneye de bu hakkın tanınması gerektiğine hükmetti. Yeni teklife göre, baba ve çocuğun yanı sıra anne de soybağının reddi davası açabilecek. Bu durumda mahkeme, annenin delillerle ‘babalık karinesini’ çürütmesini isteyecek.
Anne bu davayı doğumdan başlayarak en geç bir yıl içinde açabilecek.
Çocuk bir yaşını doldurduktan sonra annenin, ‘babayı inkâr’ iddiası dikkate alınmayacak. Paketteki yeni kararlara göre ‘üçüncü kişiler’ de ‘baba’ olduğunu iddia ederek başka bir aile hakkında bazı koşullarda dava açabilecek.
Bunun için ‘dava açma mühletinin geçmesinden önce kocanın ölmesi veya gaipliğine karar verilmesi ya da ayırt etme gücünü kaybetmiş olması’ şartları aranacak. Bu durumda baba olduğunu iddia eden kişi; koca, anne veya çocuk hakkında ‘soybağının reddi’ davası açabilecek.
Bu davalar için bir yıllık zamanaşımı öngörülüyor. Bu zamanaşımı, ‘çocuğun doğumu, kocanın ölümü, kocanın ayırt etme gücünü kaybettiği veya gaiplik kararını öğrendiği gün’ başlayacak. Teklifle, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön İmtihanı’nda konu ve soru sayısı artırılacak.
Bu çerçevede her iki imtihanda sosyal güvenlik hukuku, milletlerarası hukuk, milletlerarası özel hukuk ve genel kamu hukuku hususlarında da soru sorulabilecek. Adaylara yöneltilen soruların sayısı 100’den 120’ye çıkarılacak. Casuslukla ilgili yeni suçu ve yargı alanında çeşitli düzenlemeleri de içeren kanun teklifinde ayrıca mahkumların örgün ve yaygın öğretim hakkının kapsamı genişletilecek.
Müellifimiz Dr. Erdal Atabek, İstanbul Tabip Odası’nda Anılacak
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.