34,5977$% -0.02
36,1991€% 0.52
2.995,68%-0,31
5.080,00%0,16
20.259,00%0,30
2.698,88%-0,25
9.549,89%1,94
Zengin floraya sahip yaylalarda üretilen Bingöl balı ile Osmaniye yer fıstığının Avrupa Birliği’nden (AB) coğrafik işaret tescili alması her iki kentte de sevinçle karşılandı. Tescilli eserlerde markalaşma yolunda önemli bir süreç başlarken üretim ve ihracatın daha da artması bekleniyor. Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Ali Aba ürettikleri balın AB’den coğrafik işaret tescili almasının sevincini yaşadıklarını belirtti. Aba Markalaşmaya doğru gidiyoruz. Bu tescille balın piyasa değeri artar, ihracatta önü açılır dedi. Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak ise Artık Bingöl balı hem Türkiye’de hem de Avrupa Birliği’nde tescillenen bir bal olmuş oldu. AB tescilinin balcılara, üreticilere önemli yansımaları olacak. Bundan sonra çok kaliteli bal sahada olacak. Ve bu balı üretmeye istekli veya talipli arıcılarımız olmuş olacak. Bu sürecin güzel olmasını temenni ediyorum diye konuştu. Türkiye’nin AB’den tescilli balı olarak kayıtlara geçen Bingöl balının kentte kayıtlı 1300 arıcı tarafından, 174 bin kovanda üretimi sürüyor.
Osmaniye ise Türkiye’de fıstık üretimin ortalama yüzde 40’ını, işlemesinin ise yüzde 98’ini gerçekleştiriyor. Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz Güvenli ve güvenilir besinde kıymeti ziyadesiyle artan coğrafik işaretli eserlerin korunması ve sürdürülebilirliğinin de sağlanması ve markalaşması adına eserimizin AB tarafından tescil edilmesi çok kıymetlidir diye konuştu.
ÜRÜN MARKETLERE GİRECEK
Yer fıstığı üretimi ve ihracatı yapan Fahri Uyduran eserin AB tescili almasının yurt içinin yanı sıra yurt dışında da büyük yarar sağlayacağını söyledi. Tescille eserin hem üretiminin hem de ihracatının artacağını belirten Uyduran, şöyle konuştu: Avrupa Birliği’nde bulunan marketlerin farkındalığına bu ürün girecek. Bu da onların da coğrafik işaretli, kendilerinin de tanıdığı bu ürünü almasına neden olacak. Alışılmış tüketim, talep arttıkça da bu ürün havzasında daha fazla ekilecek. Daha fazla insan bu işten ekmek yiyecek. Uyduran, AB tescilinin yer fıstığının üretilmesine ve işlenmesine de belli bir standart, kalite getireceğini belirtti. Osmaniye’deki üretimin belli bir standardın üzerine geldiğinin altını çizen Uyduran Artık saatte 1 ton fıstık eleyen değil 5 ton eleyen makineler var. Saatte 500 kilogram fıstığı seçebilecek değil, 3-4 ton ürünü seçebilecek optik okuyuculu makineler var. O yüzden sorun yok dedi.
GAZİANTEP’İN ÜRÜNLERİ TKDK İLE KALKINACAK
Gastronomi alanında UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağında yer alan Gaziantep’in coğrafik işaretli ürünleri Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteğiyle daha da kalkınacak. Gaziantep bu yıl TKDK tarafından yürütülen IPARD III Programı’na dahil edildi. Kentin programa dahil edilmesinin ardından müracaatlarını hazırlayan 13 yatırımcı, dayanaklara başvurdu. 100’den fazla coğrafik işaretli ürünü bulunan kentte yatırımcılar, Antep fıstığı, mercimek, badem sürece ve yeni tescillenen Araban Sarımsağı depolama tesisine destek almak için başvuru yaptı.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
‘Türkiye, Geri Döndü’ Diye Duyurdular: Gerçek Faiz Yüzde 20’ye İnecek