32,5821$% 0.19
35,2860€% 0.5
2.469,57%0,27
4.004,00%-0,17
16.046,00%-0,15
2.357,63%0,08
10.878,37%1,84
2019 yılında ABD tarafından çıkarılan bir yasa, Huawei’nin özellikle ağ ekipmanları olmak üzere eserlerinin kullanımını engellemişti. Fakat son gelişmeler, ABD Savunma Bakanlığı’nın hiçbir kuruluşu bu ekipmanları kullanmaktan alıkoyamayacağını ortaya koyuyor. Bu durum Pentagon’u harekete geçirdi ve Bloomberg’in haberine göre bakanlık, resmi bir feragat talebinde bulunarak devlet kurumlarının Huawei donanımına sahip şirketlerle sözleşme imzalamasını engellemeyi hedefliyor.
Çinli teknoloji şirketi küresel telekomünikasyon ekipmanları pazarının %33’ünü elinde bulundurarak şirketlerin mevcut donanımlarını basitçe değiştirmesini imkansız hale getiriyor. Dünyanın büyük bir kısmı Huawei ekipmanlarına bağımlı durumda ve Çinli devin kökleri o kadar derinlere iniyor ki şirketler, Pentagon’un güvendiği alternatif donanımlara geçiş yapamıyor. Bloomberg’e konuşan eski ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi ve 5M Strategies’in kurucusu Brennan Grignon, yepyeni yasanın iyi niyetle çıkarılmış olabileceğini, fakat uygulamasının yetersiz olduğunu savunuyor.
Şu anda maddeden sorumlu Temsilciler Meclisi ve Senato komiteleri, 2025 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’na bir feragat eklemeyi reddetti. ABD’nin Birleşik Arap Emirlikleri’nden Huawei ekipmanlarını kaldırmasını istemesi reddedildi ve benzer talepler Suudi Arabistan ve bazı Latin Amerika ülkelerine de iletildi. Birçok ülke, Huawei’nin rakiplerine kıyasla rekabetçi fiyatlar sunması nedeniyle bu donanımı değiştirmeye itiraz ediyor.
Ekonomik Strateji Enstitüsü Başkanı Clyde Prestowitz, Pentagon’un karşı karşıya kaldığı zorluğun büyüklüğünü anladığını belirtirken, kurumu “tembel” olarak nitelendirerek Huawei’nin varlığının farklı ülkelerde de ortadan kaldırılması için her türlü adımın atılması gerektiğine inanıyor. Ne yazık ki, ABD askeri işçisi bile Afrika’daki operasyonlarını yürütmek veya üst seviye yetkililerin uluslararası hava şovlarına katılması gibi birçok görev için Huawei ekipmanlarına bağımlı durumda.
Brezilya’dan Meta’ya ‘Yapay Zekâ’ Yasağı!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.