32,8826$% -0.25
35,1821€% -0.54
2.449,68%-0,30
4.001,00%-0,17
16.005,00%-0,18
2.326,34%-0,04
10.647,91%-0,31
Türkiye’nin ilk yerli ve ulusal haberleşme uydusu Türksat 6A ile ilgili değerli bir takvim açıklandı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A’nın imal ve test basamaklarının tamamlandığını, uzaya gönderilmeye hazır hale geldiğini ve bu kapsamda paketleme süreçlerinin son basamağına geçildiğini aktardı.
ABD’ye gönderilmek üzere 4 Haziran Salı günü yola çıkacak
Bakan Uraloğlu, Türksat 6A’nın ABD Florida’da bulunan Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’na gönderilmek üzere 4 Haziran Salı günü Ankara’dan yola çıkacağını açıkladı.
“Haberleşme uydusu ihracatı da yapabileceğiz”
Türksat 6A uydusunun Antonov An-124 tipi uçakla Florida’ya yanlışsız yola çıkacağını kaydeden Uraloğlu, şöyle konuştu:
Bu proje, ülkemizin uzaydaki geleceği açısından büyük değer taşıyor. Uydumuzda kullanılacak alt sistemleri, uydu yer istasyonunu ve yazılımları ulusal imkanlarla gerçekleştirdik. Türksat 6A’nın hizmete girmesi ile Türkiye haberleşme uydusu üretebilen ülkeler ligine yükselecek. Böylelikle haberleşme uydusu ihracatı da yapabileceğiz.
“Temmuz ayında uydumuzu uzaya göreceğiz”
Türksat 6A uydusunun entegrasyon ve testlerinin Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi’nde gerçekleştirildiğini anımsatan Uraloğlu, şu sözleri kullandı:
Uydu hizmetlerinde Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A ve Türksat 5B haberleşme uydularımız ile hizmetlerimiz sürdürüyoruz. Türkiye’nin en değerli projelerinden olan yerli haberleşme uydusu Türksat 6A projemizde ise artık sona çok yakınız. Temmuz ayında uydumuzu uzaya göreceğiz.
“Türksat 6A, SpaceX tesislerinden uzaya gönderilecek”
Uraloğlu, Türksat 6A’nın üretimini Türksat’ın öncülüğünde Tübitak Uzay, Aselsan, TUSAŞ ve CTECH gibi yerli sanayi kuruluşlarının dayanağıyla tamamladıklarını anımsatarak, şu değerlendirmede bulundu:
Gururla söylüyorum ki ülkemizin en büyük AR-GE Projesi Türksat 6A’yı muvaffakiyetle tamamladık. Artık uzaya gönderme evresindeyiz. Uydumuzun paketleme süreçleri de USET’te tamamlanmak üzere. 4 Haziran Salı günü ise ulusal gururumuz Türksat 6A uydumuz Ankara’dan Antonov An-124 tipi uçakla ABD Florida’da bulunan Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’na yanlışsız yola çıkacak. Yaklaşık 17 saat sürecek seyahatin akabinde Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’nda SpaceX tesislerinde hangara iniş yapacak uydumuzun, burada yolculuk testleri yapılacak. Ayrıyeten Türksat6A’nın yakıt dolumu süreçleri de SpaceX’e ilişkin hangarda gerçekleştirilecek. Temmuz ayı ikinci haftasında da SpaceX’e ilişkin Falcon 9 roketi ile uzaydaki pozisyonuna gönderilmesini planlıyoruz.
Türksat Teknoloji Transfer Eğitim Programı
Bakan Uraloğlu, Türksat 6A’nın en yüksek yerlilik oranıyla tamamlanabilmesinin gerisinde Türksat tarafından başlatılan teknoloji transfer eğitim programının bulunduğunu vurgulayan Uraloğlu, şöyle konuştu:
Ülkemizin uydu operatörü Türksat tarafından başlatılan program ile Türksat 3A’nın yanı sıra Türksat 4A, Türksat 4B’nin imalinde Türksat mühendislerinin de yer alması sağlanmıştı. Ayrıyeten Türksat 5A’nın ve 5B’nin imalinde da yeniden teknoloji transfer programı kapsamında 12 Türksat mühendisi, uydu tasarım, üretim ve test başlıklarında bulundu. Ve şu anda da teknoloji transfer programı kapsamında uzay teknolojileri alanında eğitim alan Türksat mühendislerinin katkısıyla Türksat 6A’yı en yüksek yerlilik oranıyla ürettik.
“Türkiye, artık bir haberleşme uydusu üreticisi”
TÜRKSAT 6A üretilmesinin, Türkiye için bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Uraloğlu, gelişmeleri şu sözlerle aktardı:
TÜBİTAK Uzay, bu proje kapsamında Türksat 6A uydusunun Uydu Yönetim Alt Sistemi’ni, Yörünge Yönelim Kontrol Alt Sistemi’ni, Güç Alt Sistemi’ni, Elektrikli İtki Alt Sistemi’ni, Arayüz Kontrol Birimleri’ni ve Haberleşme Görev Yükü’nü üretti. C2TECH firması Telemetri/İşaret Sinyali Vericisinden Telekomut Alıcıya, Tarafsız Alıcı Anteninden Alıcı Test Bağdaştırıcısına kadar tüm Telemetri Telekomut ve Ara Ölçüm Alt sistemlerini yerli ve ulusal olarak üretti.
ASELSAN ise Türkiye Anteni’ni, Almaç, INET ve Yararlı Yük Arayüz Birimi’ni imal ederek Türksat 6A’nın bu kademeye gelmesini sağladı. Yapısal ve ısıl sistemlerin dizaynından sorumlu TUSAŞ ise uydunun yapısal panellerini ve pil panelini üreterek uyduya montajını gerçekleştirdi. İlk sefer Ar-Ge’si yapılarak üretilen bu eserler sayesinde artık Türkiye, dünyanın sayılı haberleşme uydusu üreticilerinden biri haline gelmiş oldu. Uzay tecrübesi elde edecek bu eserler sayesinde Türkiye hem bu kesimleri hem de bir haberleşme uydusunu baştan sona yaparak ihraç edebilecek pozisyona geldi.
“35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacak”
Mevcut uyduların yedekliliğini sağlayacak Türksat 6A’nın Türkeye’nin uydu kapasitesini de kıymetli ölçüde artıracağını kaydeden Uraloğlu, 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanması planlanan Türksat 6A’nın 7,5 kilovat güce sahip olduğunu anlatarak şu bilgileri verdi:
Türksat 6A uydusu bir yer sabit haberleşme uydusu olarak; TV yayıncılığı başta olmak üzere haberleşme hizmetleri ve geniş bir kapsama alanında ülkemizin uydu haberleşme gereksinimlerini karşılayabilecek. Ayrıyeten mevcut uyduların hizmet vermediği Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya da kapsama alanına girecek.
“Türkiye’nin uydularının ulaştığı nüfus, 3,5 milyardan 5 milyara çıkacak”
Türksat 6A ile Türkiye’nin uydularının ulaştığı nüfus, 3,5 milyardan 5 milyara çıkacak. Türksat 6A’nın hizmete girmesi ile Türksat’ın bölgeye yönelik uydu hizmeti ihracatını da kıymetli ölçüde artacak.
Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
Irak Sınırında 2 Petrol Alanı Kuruldu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.