38,2972$% 0.07
43,6283€% -0.2
4.109,49%-1,22
6.801,00%-1,16
27.126,00%-1,15
3.345,02%-1,08
9.312,13%-0,10
DOLAR 38,2972
EURO 43,6283
ALTIN 4.109,49
BİST 100 9.312,13
İmsak 02:00
Avrupa Birliği (AB) ile Rusya arasındaki ticaret, Ukrayna’da savaşın başlamasının ardından geçen yaklaşık 3 yılda büyük ölçüde daraldı.
AB, 2022 yılının şubat ayında Ukrayna’da savaşın başlamasıyla Rusya’ya karşı daha önce eşi benzeri görülmemiş çeşitli yaptırımlar hayata geçirirken, bu durum karşılıklı ticarette keskin düşüşlere yol açtı ve her iki taraf için de dinamikleri değiştirdi.
Rusya, 2021’de AB’nin dünya ile yaptığı toplam mal ticaretinin yüzde 5,8’ini temsil ederek AB’nin beşinci büyük ticaret ortağı pozisyonunda yer alıyordu.
Savaş öncesi devirde Rusya’nın en büyük ticaret ortağı olan AB, Rusya’nın toplam uluslararası ticaretinde yüzde 37’lik hisseye sahipti. Bu periyotta, Rusya’nın ithalatının yüzde 36,5’i AB’den, ihracatının ise yüzde 37,9’u AB’ye yapıldı.
AB ile Rusya arasındaki toplam mal ticareti 2021’de 257,5 milyar euro seviyesinde bulunurken, savaşın başlamasıyla Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımlar karşılıklı ticarette sert düşüş getirdi.
AB kurumlarının verilerine göre, AB savaşın başladığı Şubat 2022’de Rusya’dan 21,4 milyar euroluk ithalat yaparken, 7,6 milyar euroluk ihracat gerçekleştirdi. Ancak AB, 2022 boyunca Rusya’ya başta doğal gaz olmak üzere fiyatı artan enerji ürünleri nedeniyle çok yüksek bedel ödedi.
AB’nin Rusya’dan ithalatı Mart 2023’te ise 22,2 milyar euroyla zirveyi görmesinin ardından, Eylül 2023’te AB’nin Rusya’dan ithalatı 3,1 milyar euroya kadar geriledi. Böylece, AB’nin Rusya’dan ithalatı savaşın başından bu yana yüzde 86 azaldı.
Rusya’nın AB’den ithalatı ise savaşın ardından geçen sürede 2,7 milyar euroya kadar geriledi.
Toplam ticaret geriliyor
Böylece, Şubat 2022’de 29 milyar euro olan aylık toplam ticaret hacmi, Şubat 2023’te 9,2 milyar euro ve Şubat 2024’te 6,2 milyar euroya düştü. En güncel dataların yayımlandığı bu yılın eylül ayında ise ikili ticaret hacmi 5,9 milyar euro olarak hesaplandı. Bu düşüşle AB ve Rusya arasındaki ikili ticaret hacmi savaş öncesine kıyasla 5’te bir düzeyine geriledi.
AB’nin Rusya’ya ihracatı bu yılın üçüncü çeyreğinde ise 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 58 ve Rusya’dan ithalatı da yüzde 86 azaldı.
AB’nin özellikle 2021 ve 2022’de enerji ürünleri için ödediği yüksek fiyatlar önemli bir ticaret açığına neden olmuştu. AB’nin Rusya ile ticaret açığı, 2022’nin ikinci çeyreğinde 46 milyar euroyu bularak zirve yapmıştı. Ancak ithalat kısıtlamaları ve düşen enerji fiyatları sonucunda bu yılın üçüncü çeyreğinde AB’nin Rusya ile ticaret açığı 600 milyon euroya kadar geriledi.
Buna rağmen, AB tarafı kendi iktisadı için zorunlu olan başta doğal gaz ve LNG olmak üzere gübre ve nikel gibi çeşitli eserlerde Rusya ile olan ticarete ara vermedi.
Yaptırımlar
Şimdiye kadar 14 yaptırım paketi uygulamaya koyan AB, tedbirlerle, Rusya’nın ekonomik temelini zayıflatmayı, kritik teknolojilerden ve pazarlardan yoksun bırakmayı ve savaşma yeteneğini önemli ölçüde kısıtlamayı hedefledi.
Finans sektöründeki yaptırımlar arasında, 10 Rus bankasına ödeme sistemi SWIFT yasağı, Rusya’nın AB sermaye ve finans piyasalarına erişiminin kısıtlanması, Rusya Merkez Bankası ve Rusya Bölgesel Kalkınma Bankası ile yapılan işlemlerin engellenmesi, Rus vatandaşlarının AB bankalarına yüksek mevduat yatırmasının önlenmesi, Rusya’ya banknot gönderilmemesi ve Ruslara kripto varlık işlemi sunulmaması gibi alanlar yer aldı.
Enerji sektöründeki yaptırımlar, Rus petrol ve petrol eserlerinin deniz yoluyla taşınmasıyla ilgili bir fiyat sınırlaması, Rusya’dan ham petrol, petrol ürünleri ve kömür ithalatı yapılmaması, LPG alınmaması, Rus sıvılaştırılmış doğal gazının (LNG) AB tesislerinden yeniden ihraç edilmemesi, enerji sektörüne yönelik Rusya’ya mal ve teknoloji ihracat yasağı, enerji ve madencilik kesimlerine yeni yatırımların yasaklanmasını içerdi.
Ulaştırma sektöründeki yaptırımlar ise AB hava alanının tüm Rus uçaklarına ve AB limanlarının Rus gemilerine kapatılması, Rusya’ya havacılık, denizcilik ve uzay kesimlerinde mal ve teknoloji ihracat yasağı, AB’ye mal taşıyan Rus kara yolu nakliyatının durdurulması, Rus gemilerine çeşitli hizmet sunumunun önlenmesinden oluşuyor.
Savunma ve teknoloji dallarında ise Rusya’ya sivil ve askeri çift kullanımlı mal ve teknoloji ihracı, İHA üretiminde kullanılabilecek ürünler, silah ve mühimmat, bilişim, elektronik ve optik bileşenler, kimyasallar ve dizüstü bilgisayarları da içeren ürünlerin gönderilmesi yasak kapsamına alındı.
Ticaret sektöründe, Rusya’ya, lüks malların ihracatının yasaklanması, potasyum, klorür ithalatına kota konulması, çelik, demir ve dökme demir, çimento, bitüm ve asfalt, bakır ve alüminyum tel, boru, ahşap, kağıt, sentetik kauçuk ve plastikler ile mücevherler dahil elmaslar ve altın ihracı yasaklandı.
Ekonomik yaptırımlar, Rusya’ya veya Rus vatandaşlarına muhasebe, denetim, defter tutma ve vergi danışmanlığı, mimarlık, mühendislik ve hukuki danışmanlık sunumunu da engelledi.
Savaştan önce AB, Rusya’nın en büyük ticari ortağıydı
AB ile Rusya arasındaki toplam mal ticareti 2021’de 257,5 milyar euro düzeyini görmüştü. Bu periyotta AB Rusya’dan 158,5 milyar euro ithalat gerçekleştirmişti. AB’nin ithalatında yakıt ve madenler yüzde 62 pay alarak 98,9 milyar euroyu buluyordu.
Buna ilave olarak AB tarafı, 3,2 milyar euroluk odun, 7,4 milyar euroluk demir çelik, 1,8 milyar euroluk gübre ithal ediyordu.
AB’nin Rusya’ya ihracatı ise 99 milyar euro düzeyindeydi. Rusya’ya satılan ürünlerin beşte biri makine ve ekipmanken, bu eserlerde 19,5 milyar euroluk ihracat oluyordu. Bu ürünleri, yaklaşık 9 milyar euro ile motorlu taşıtlar, 8,1 milyar euro ile ilaçlar, 7,6 milyar euro ile elektrikli ekipmanlar ve 4,4, milyar euro ile plastik ürünler izliyordu.
Söz konusu periyotta hizmet ticareti de yıllık 30 milyar euroluk düzeylere kadar ulaşmıştı. AB tarafı yılda 20,5 milyar euroluk Rusya ise 8,9 milyar euroluk hizmet ihraç ediyordu.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel: Mülk Sahibinin Sebepsiz Fesih Hakkı Tüm Kiracı İşletmelerin Sorunu, Fahiş Kira Artışları Enflasyonu Tetikliyor