34,7547$% 0.05
36,5174€% -0.07
2.948,53%-0,07
4.892,00%-0,24
19.569,00%-0,24
2.641,42%-0,01
9.874,77%0,48
T24 Politika
TBMM’de Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonu’na katılan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Töre saikiyle” kasten öldürme kabahatinin işlenmesi, hatanın nitelikli hali olarak kabul edilerek cürmün cezası Türk Ceza Kanunundaki en ağır yaptırım olan ‘‘ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası’’ olarak düzenledik. Cinsiyet farklılığı nedeniyle ayrımcılık yapmayı suç olarak düzenledik” dedi.
Yılmaz Tunç, konuşmasında şu tabirlere yer verdi:
“Kadına karşı şiddetin önlenmesi ve kadın haklarının güçlendirilmesi konusunda bugüne kadar neler yaptığımızı siz saygıdeğer milletvekillerimizle paylaşmak için Gazi Meclisimizin çatısı altında bir ortadayız. 3 ay görev yapacak Komitemizin kadınların şiddet ve ayrımcılığa maruz kalmalarının önlenmesi konusunda önemli çalışmalar yapacağına yürekten inanıyorum. Kadına yönelik şiddeti, insanlık ailesinin tamamına yöneltilmiş bir ihanet olarak görüyoruz.
Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın sözüyle ‘kadına şiddet insanlığa ihanettir’ çünkü kadına şiddet, sadece bir kadını değil; bir aileyi, bir toplumu, jenerasyonları yaralayan, kökleri derine inen bir berbatlığın yansımasıdır. Bu bakımdan kadına karşı şiddeti legal göstermeye çalışan hiçbir bahaneyi kabul etmiyor, bu tür temelsiz savunmaları reddediyoruz. Bundan sonra da şiddeti legal göstermeye çalışan her telaffuzun ve davranışın karşısında en güçlü şekilde durmaya devam edeceğiz.
“Aile mahkemelerinin kurulmasını sağlayarak önemli bir eksikliği giderdik”
Son 22 yılda, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde; Cumhurbaşkanlığı Ulusal Kalkınma Planları, Yargı Islahatı Stratejisi, İnsan Hakları Eylem Planı, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planları, Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı gibi evraklarla kadının güçlendirilmesine yönelik siyasetler geliştirdik.
Bu siyasetler doğrultusunda gerek anayasal gerek yasal gerek de uygulamaya yönelik olarak, kadın hakları ve kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda birçok düzenlemeyi hayata geçirdik. Bu kapsamda 2003 yılına kadar aile hukukundan doğan dava ve işleri görmek üzere ihtisaslaşmış bir mahkeme yoktu. Aile mahkemelerinin kurulmasını sağlayarak bu husustaki önemli bir eksikliği giderdik. Hâlihazırda 497 aile mahkemesi yargılama faaliyetlerine devam etmektedir.
“6284 sayılı Kanunda öngörülen önlemler hakkında tedbir mahkemeleri belirledik”
2012 yılında yürürlüğe giren 6284 sayılı kanunla; şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu bireylere yönelik şiddetin önlenmesini amaçladık. 2020 yılında Adalet Bakanlığı bünyesinde de Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanlığını kurduk.
Böylece çocuklar ve kadınlar başta olmak üzere; adli süreçte suç mağdurlarının korunmasını amaçlayan kurumsal yapıyı oluşturduk. 6284 sayılı Kanunda öngörülen önlemler hakkında karar vermek üzere her adliyede tedbir mahkemeleri belirledik. Hâlihazırda, sadece 6284 sayılı Kanunda öngörülen önlemler hakkında karar vermek üzere iş yoğunluğunun fazla olduğu Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere büyük vilayetlerimizde tedbir mahkemeleri görev yapmaktadır.
“Cinsiyet farklılığı nedeniyle ayrımcılık yapmayı suç olarak düzenledik”
Kadına yönelik şiddetle ilgili soruşturmaların daha etkin yapılabilmesi için sadece belirli Cumhuriyet savcılarının görev aldığı Özel Soruşturma Ofisleri ile Tedbir Mahkemelerinin kurulmasını sağladık. Hali hazırda, 81 ilde toplam 242 adliyede bu soruşturma ofisleri faaliyet göstermektedir. Cezaları artıran düzenlemeler 2005 yılında yürürlüğe giren yeni Türk Ceza Kanununda kadınları koruyan önemli düzenlemeler yaptık.
Birçok suç bakımından cürmün kadına (özellikle hamile kadına) ve eşe karşı işlenmiş olması hatanın nitelikli hali olarak düzenledik. Cinsel taciz kabahatinin aynı işyerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle işlenmiş olmasını cezada artırım sebebi saydık. “Töre saikiyle” kasten öldürme cürmünün işlenmesi, kabahatin nitelikli hali olarak kabul edilerek cürmün cezası Türk Ceza Kanunundaki en ağır yaptırım olan ‘‘ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası’’ olarak düzenledik. Cinsiyet farklılığı nedeniyle ayrımcılık yapmayı suç olarak düzenledik.
“Kadınlara yönelik koruma kalkanını daha da güçlendirdik”
12 Mayıs 2022 tarihinde yaptığımız düzenlemeyle; kasten öldürme, kasten yaralama, tehdit, işkence ve eziyet cürümlerinin kadına karşı işlenmesi halini cezada ağırlatıcı neden olarak düzenledik. Bu kapsamda; kasten öldürme cürmünün cezası müebbet iken, cezasını ağırlaştırılmış müebbet hapse çıkardık. Kasten yaralama cürmünün cezasının alt sınırını 4 aydan, 6 ay hapse çıkardık. Tehdit hatasının cezasının alt sınırını 6 aydan, 9 ay hapse çıkardık.
İşkence kabahatinin cezasının alt sınırını 3 yıldan, 5 yıl hapse çıkardık. Eziyet kabahatinin cezasının alt sınırı 2 yıldan, 2 yıl 6 ay hapse çıkardık. Kadına karşı işlenen kasten yaralama kabahatini, kuvvetli suç kuşkusunun varlığı halinde, tutuklama nedeni varsayılan suçlar arasına aldık. Israrlı takip aksiyonunu müstakil, ayrı bir suç şeklinde düzenledik. Böylece kadınlara yönelik koruma kalkanını daha da güçlendirdik.
“Adalet teşkilatımızda görev alanların yarısı kadın personeldir”
Bakanlık olarak, kadınların adalet ve yargı hizmetlerine katılmasını da çok önemsiyoruz. Bu kapsamda; 2002 yılında kadın hakim ve savcı sayısı bin 847 iken; bugün bu sayıyı yüzde 406 oranında artırarak 9 bin 353’e çıkardık. Şu anda toplam 24 bin 695 hakim ve Cumhuriyet savcısının yüzde 38’i bayandır. Hali hazırda toplam 3 bin 642 olan hakim ve savcı adayı ve yardımcısının bin 690’ı bayandır. Adalet teşkilatımızda görev alan 95 bin 870 çalışandan 45 bin 416’sı yani yaklaşık yarısı kadın çalışandan oluşmaktadır.
Bizim için asıl problem, insan hak ve onuru sıkıntısıdır, bir adalet sorunudur. Bu konuda tek emelimiz; bir kadının dahi ayrımcılığa, şiddete, haksızlığa maruz bırakılmamasıdır. Kim olursa olsun, nereden gelirse gelsin ve kime yönelirse yönelsin, şiddetin karşısında durmak, sadece bir tercih değil, bir zorunluluktur.
Kadına yönelik şiddetin önlenmesi; tüm kamu yönetimlerinden, sivil toplum kuruluşlarına; kolluktan, adalet ve hukuk sistemine; eğitimden, medyaya kadar topyekün ortak bir çabayı gerektirir. Bu nedenle kadına yönelik şiddeti tedbire konusunda her türlü tedbir, her türlü görüş bizim için değerlidir, değerlidir”
Mukadderat: Yalnız kalma dehşetinin tahlili evlenmek mi? |
Günün öne çıkan haberleri…. TIKLAYIN – Yıllık enflasyon TÜİK’e göre yüzde 47,09, ENAG’a göre 86,76 oldu TIKLAYIN – Fırat’ın batısını boşaltıyorlar: ABD destekli PYD/DSG, Deyrizor’da İran milislerine sınırlı harekât başlatacak iddiası TIKLAYIN – Kirada tavan zam oranı belli oldu TIKLAYIN – Ertuğrul Özkök | En itibarlı ödül, tarihimizin en büyük başarısızlığına verildi; Aydın Doğan ödül verirken aklıma gelen soru TIKLAYIN – Dikkat, son tarih 31 Aralık: Aracına bu sistemi taktırmayan, akaryakıt alamayacak TIKLAYIN – “İlham veren 100 kadın” açıklandı: Akbelen Ormanı’nı savunan Nejla Işık listede Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci’den aile tabiplerine: Greviniz sistemi aksatmadı, insanlar ‘’Ne yapıyor aile doktorları?’’ diye sormaya başladı Zam hesabında son durum: Memur maaşı ve emekli aylığı ne kadar olacak? |
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Mansur Yavaş: Engelli Bireylerle, Engelsizlerin Aynı Anda Aynı Yerde, Aynı Kaidelerde Yaşaması İçin Bütün Konforu Sağlamamız Gerekiyor