38,2751$% 0.13
43,7906€% -0.86
4.156,63%-1,24
6.874,00%-0,47
27.407,00%-0,50
3.381,81%-1,28
9.312,13%-0,10
DOLAR 38,2751
EURO 43,7906
ALTIN 4.156,63
BİST 100 9.312,13
İmsak 02:00
Kuzey Afrika’da Libya ve Cezayir’e komşu olan Tunus, hem Avrupa hem de Afrika pazarına erişimde avantajlı pozisyonuyla dikkat çekiyor.
Türkiye’nin Tunus Büyükelçisi Ahmet Misbah Demircan, iki ülke arasındaki ticari iş birliğinin katma paha üzerinden geliştirilebileceğine dikkat çekti.
İki ülke arasındaki ticaret fırsatlarını açıklayan Büyükelçi Demircan, “Tunus üzerinden, Tunuslu firmalarla iş birliği imkanları göz önünde bulundurularak, Libya, Cezayir ve diğer Afrika pazarlarına girilebilir.” ifadesini kullandı.
TUNUS, TÜRK DÜNYASI İÇİN ÖNEM TAŞIYOR
Tunus, tarihi ve kültürel bağlarının yanı sıra ticari iş birliği açısından da Türk iş dünyası için önem arz ediyor. Tunus’la Türkiye arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması (STA), daha fazla ticaret ve daha büyük pazarlar için fırsatlar barındırıyor.
Ahmet Misbah Demircan’ın İstanbul Ticaret gazetesine verdiği ; Tunus özelinde Türkiye’yi kapsayan fırsatlara yönelik bilgi paylaştığı röportaj ise şöyle:
TİCARİ FIRSATLAR
Türkiye ve Tunus arasındaki ticaret hacmini artırmak için en önemli fırsatlar ve pürüzler nelerdir? Türk firmalarına sunulan özel teşvikler var mı?
Tunus, ülkemiz için istikrarlı ve önemli bir ihraç pazarı olma özelliğine sahip. Ülkemiz lehine dış ticaret istikrarı de gösteriyor ki Tunus pazarı, Türk firmaları açısından önemli bir ihraç pazarı olarak bedellendiriliyor. Tunus devletinin tüm yabancı yatırımcılara yönelik finansal teşvikleri, performans ve yatırım maliyetlerine yönelik yatırım primleri gibi önemli teşvik düzenekleri mevcut. Bu takviyeler; kalkınmada öncelikli bölgeler, bölümler ve yatırım toplam fiyatına göre değişkenlik arz edebiliyor ve çok daha avantajlı bir durumun yakalanması mümkün olabiliyor.
REKABET DURUMU
Türk markaları Tunus pazarında nasıl daha güçlü bir yer edinebilir? Gümrük vergileri, lojistik veya yerel rekabet açısından en büyük zorluklar nelerdir?
Normalde iki ülke arasında STA sebebiyle vergisiz olarak ihracat yapmamız gerekiyor. Ancak Tunus, dış ticaret fazlası sebebiyle bazı sanayi ürünlerinde gümrük vergisi uyguluyor. Bununla temaslı olarak, Türk firmalarının ihraç pazarlarında belirli bir olgunluğa erişmesi ve ürünlerinde katma değerin bir bölümünü Tunus’ta kazandırma istikametindeki yatırım teşebbüsünde bulunması, bu pazardaki başarıyı önemli ölçüde artıracak. Türk firmalarının üretimlerinin bir kısmını burada gerçekleştirmesinin ticarete önemli bir ivme kazanacağı değerlendiriliyor. İş birliği modeli uygulanarak, Tunus’un dış ticaretindeki açıktan kaynaklanan olumsuz algıyı müspete çevirme imkanı mümkün.
GÜMRÜKSÜZ GİRİŞ
Tunus, Afrika pazarına açılan bir kapı olarak görülüyor. Türk firmaları Tunus’u bölgesel bir üretim ve ihracat merkezi olarak nasıl kıymetlendirebilir?
Tunus ve Türkiye’nin, bulundukları bölgedeki coğrafik ve ekonomik bağlamdaki kilit rolü iş birliği imkanlarını öne çıkarıyor. Bu çerçevede, Tunus pazarında Tunuslu firmalarla yapılacak iş birliği önem taşıyor. Komşu ülkeler Cezayir ve Libya ile birlikte değerlendirildiğinde, Tunus önemli bir pozisyonda yer alıyor.
Tunus üzerinden, Tunuslu firmalarla iş birliği imkanları da göz önünde bulundurularak, Libya, Cezayir ve diğer Afrika pazarlarına girilebilir. Bunun yanı sıra, üretim süreçlerinin bir kısmının Türkiye’den Tunus’a transfer edilerek, burada belirli bir oranda katma paha yaratılmasıyla ürünün Tunus menşei kazanması sağlanacaktır. Bu şekilde Tunus’un diğer Afrika ülkeleriyle olan serbest ticaret anlaşmaları doğrultusunda gümrük vergisiz olarak o pazarlara ihraç edilmesi mümkün olabilir.
POTANSİYEL SEKTÖRLER
İnşaat, enerji, tarım ve teknoloji gibi stratejik kesimlerde Türk yatırımları için en büyük potansiyel hangi alanlarda? Tunus hükümeti bu kesimlerde yabancı yatırımcıları nasıl destekliyor?
Türk yatırımcıların Tunus devletinin teşvikler verdiği öncelikli kesimleri tercih etmesinde yarar var. Tunus’ta öncelikli dallar arasında nanoteknoloji, biyoteknoloji, elektronik sanayi, gıda sanayi, otomotiv sanayi, havacılık, denizcilik, demiryolu sanayi, tekstil ve giysi sanayi, bilgi iletişim teknolojileri ile yenilenebilir güçler yer alıyor.
Tunus hükümeti tarafından yabancı yatırımcılara yönelik sunulan ve temelde vergisel teşviklerle belirli oranlarda sağlanan yatırım primlerini içeren destek sistemleri bulunuyor.
EKİPMAN VE HAMMADDE İTHALATINDA GÜMRÜK VERGİSİ MUAFİYETİ
Vergi teşvikleri boyutuyla; tamamen ihracata yönelik faaliyet gösteren firmalara sermaye malları, hammadde ve yarı mamul için vergi muafiyeti mevcut. Diğer taraftan; Tunus’un AB ülkeleri, Arap ülkeleri, Afrika ülkeleri ve Türkiye ile imzalanan STA’lar çerçevesinde, ilgili ülkelerden ekipman ve hammadde ithalatında gümrük vergisi muafiyeti uygulanıyor. Söz konusu dayanakların oranları ve üst limitleri; yatırım primi ve altyapı destekleri noktasında kalkınmada öncelikli bölgeler ve Tunus devletince öncelikli dallar göz önünde bulundurulmak suretiyle farklılaşabiliyor.
PAZAR PAYI NASIL ARTIRILABİLİR?
Türk gıda ve tekstil ürünleri Tunus’ta ne kadar biliniyor? Türk eserlerinin pazar hissesini artırmak için nasıl bir strateji izlenmeli?
Türk gıda, tekstil ve sanayi eserlerinin bilinirliği Tunus’ta epeyce yüksek düzeyde. Gıda sektörü ihraç ürünleri arasında lokum, kabak çekirdeği ve ay çekirdeği, fındık, ceviz, çam fıstığı ilk sıralarda yer alıyor. Tekstil ve hazır giysi ürünleri arasında LC Waikiki, Koton, Lufian, Penti gibi Türk markaları Tunus pazarında hâlihazırda mevcut ve ilgi gören markalar.
SANAYİ ÜRÜNLERİ
Ahmet Misbah Demircan, sanayi ürünleri konusunda ise şu bilgileri paylaştı:
Tunuslu firmalar, STA’dan kaynaklanan vergi ve fiyat kalite avantajından dolayı makina alımlarında Türk eserlerini tercih ediyor. Bu noktada, Tunus ve Türkiye arasındaki iş birliği boyutunun ihracatın ötesine taşınarak iki ülke arasında yatırım imkanlarının da değerlendirildiği bir çerçevede ele alınması, Türk eserlerine olan yaklaşıma da katkı sağlayarak, pazar hissesini artırma noktasında önemli bir işlev üstlenecek.
RiSK VE FIRSAT ANALİZİ
Tunus’ta yatırım yapmak veya eserlerini satmak isteyen Türk iş beşerlerine en önemli tavsiyeniz nedir” sorusunu şu şekilde cevapladı: “Tunus’u güçlü istikametlerinden alınacak dayanakla ve barındırdığı fırsatlarla birlikte kıymetlendirmek büyük önem arz etmekle birlikte, bu pazarın sahip olduğu birtakım zorlukların ise önlemli ve hazırlıklı bir iş modeli yaklaşımıyla bertaraf edilmesi gerekiyor. Bu şekilde Tunus pazarını hedefleyen firmalarımız için muvaffakiyetin kilidi açılacaktır.
FIRSATLAR VE RİSKLER
Büyükelçi Ahmet Misbah Demircan, ülke ekonomisindeki fırsatlar ve riskler hakkında da şu bilgileri paylaştı:
GÜÇLÜ YÖNLERİ
Tunus’un sahip olduğu tarihi ve kültürel zenginlikler, turizm dalını destekliyor.
Akdeniz’e kıyısı olan stratejik bir pozisyonda bulunması, dış ticaret için avantaj sağlıyor.
Ülkede genel olarak iyi bir altyapı bulunuyor, bu da iş faaliyetlerini destekliyor.
ZAYIF YÖNLERİ
Yüksek işsizlik oranları, ekonomik kırılganlığa işaret ediyor.
Tunus’un enerji muhtaçlığının büyük bir kısmı dışarıdan sağlanıyor. Dolayısıyla enerji fiyatlarındaki dalgalanmalara hassas.
Zaman zaman siyasi ve sosyal istikrarsızlıklarla karşılaşan Tunus’un ekonomik büyümesi bu durumdan olumsuz etkileniyor.
FIRSATLAR
Tunus, yabancı yatırım çekmek için ekonomik ıslahatları teşvik edebilir.
Yenilenebilir enerji projeleri gibi sürdürülebilir enerji alanındaki fırsatlar kıymetlendirilebilir.
Tunus, dış ticaretini çeşitlendirerek ekonomik büyümeyi destekleyebilir.
TEHDİTLER
Tunus’un bulunduğu coğrafyada yaşanan bölgesel istikrarsızlık, ekonomiyi olumsuz etkileyebilir.
İthalata dayalı bir ekonomi, dış ticaret dengesizlikleri ve finansal zorluklara neden olabilir.
Tunus, deprem ve diğer doğal afetlere karşı hassas olabilir, bu da ekonomik ziyanlara neden olabilir.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Marmaris’e Dönemin İlk Kruvaziyeri Geldi