32,6798$% 0.02
35,4850€% 0.08
2.478,81%-1,28
4.027,00%0,52
16.131,00%0,54
2.358,57%0,01
10.864,08%0,11
İstanbul’da 7’nci sınıf öğrencisinin, “Yandere Simulatör” oyununun da tesiriyle arkadaşını bıçaklaması sanal oyunlardaki tehlikeyi bir sefer daha gündeme getirdi. Bilişim uzmanı Orhan Toker, oyunun hedef kitlesinin yüklü olarak ergen yaş grubu olduğunu söyledi. Oyunun emelini anlatan Toker “Başrolde bir kız var. Oyun, bu kızın okulda aşık olduğu çocuğa aşık olan diğer 10 kızı, 10 hafta içinde öldürme vazifesi veriyor. Bunu yaparken, azap, bıçaklama, başına bir objeyle vurma gibi hareketler gerçekleştiriyor” dedi.
PEDOFOLİ İDDİALARI
Oyunun imalcisi hakkında pedofili iddiaları olduğunu belirten Toker “Oyuna uzun vakittir yaptığı ufak tefek eklentilerin tamamı oyundaki kızların özel bölgelerini daha ön plana çıkarmak üzerine. Oyun tamamen şiddet içerikli ve 18 yaşından küçükler için de uygun bir oyun değil” ifadelerini kullandı.
Çocukların oyunlardan bu kadar etkilenerek gerçek hayatta yapılmaması gereken şeyleri yapmasındaki asıl sebebe dikkat çeken Toker “Burada gençler arasındaki düşmanlığı abartma söz konusu.
Kendine güvensizliği ve düşman edinme hisleri oyun üzerinden daha da kabartılıyor ve bu durum, çocukları olumsuz etkiliyor. Her oyunun, hedeflediği kitlenin sıkıntılarıyla empati kurma özelliği var. Bu sayede oyunlar o kitleyi kendine bağlar. Oyunların ikna edici özelliği çok fazla. Bu oyun da bir sürü hayran kazanmış durumda. Çocukların bilgisayar oyunlarındaki şiddete zamanla alışarak etrafına zarar vermesini önlemenin birinci yolu, şiddet oyunlarının çocukların erişimine kapanmasıdır. Bunu ilk etapta yapacak olan çocuğun ailesidir” diye konuştu.
ÇOCUKLAR GERÇEK HAYATTA UYGULAMAYA ÇALIŞIYOR
Çocuk ve ergen psikiyatristi Doç. Dr. Hakan Öğütlü de, çocukların oyunlar üzerinden yaşadığı hayal gücünü gerçek hayatta da uygulamaya çalıştığını, bu şekilde son derece zarar verici bir hale geldiğini dile getirdi. Öğütlü “Çocuklar, oyundaki karakterler gibi davranmaya çalışıyor, kendilerini onlara benzetmeye çabalıyor. Temel sorun bundan kaynaklı. Bu durum, hem empati yeteneklerinin hem de düşünsel maharetlerinin düşmesine sebebiyet veriyor ve bu üslup olumsuz davranışlar olağanlaşıyor. Öğretmenlerine, ailelerine ya da akranlarına saldırılar düzenleyebilecek hale geliyorlar” açıklamasını yaptı.
Çocuklardaki olumsuz davranışlara karşı kesinlikle bir uzmandan destek alınması gerektiğini savunan Öğütlü, şöyle konuştu: Buna karşı davranış terapisi uygulanmalı, gerekirse ilaç tedavisine başlanmalı. Bir taraftan toplumsallıkla ilgili meseleleri varsa, sosyal marifetlerini artıracak aktiviteler yapılmalı.
HABER BİLE OLMAMALI
Çocuk ve ergen psikiyatristi Öğütlü çocuklardaki şiddet eğilimini bir bütün olarak pahalandırmak gerektiğini ifade etti. Öğütlü “Böyle bir olayın olması ister istemez diğer kişilerin de daha kolay yapabilmesini sağlıyor. Zira bir kapı aralamış gibi algılanıyor. O yüzden böyle haberlerin çok fazla duyurulmasını istemeyiz. Zira psikiyatrik rahatsızlığı olan kişiler bu haberleri gördükçe şiddet eğilimi artabiliyor” dedi.
ESMA ALTIN
Hatay’da 6 Katlı Bina Yıkıldı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.