38,4477$% 0.02
43,6554€% -0.38
4.092,94%-0,15
6.764,00%-1,25
26.973,00%-1,24
3.311,09%-0,23
9.432,55%-0,61
DOLAR 38,4477
EURO 43,6554
ALTIN 4.092,94
BİST 100 9.432,55
İmsak 02:00
Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Meclis Araştırma Komitesi, akademisyen ve Türkiye Barolar Birliği (TBB) yetkililerini dinledi. AKP İstanbul Milletvekili Hulki Cevizoğlu, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçilmiş olması şiddetle çabadan vazgeçildiği anlamına gelmiyor” dedi.
Komisyon, AKP İstanbul Milletvekili Hulki Cevizoğlu başkanlığında toplandı.
Cevizoğlu, komite olarak 20. toplantı için bir araya geldiklerini belirterek, gelecek hafta Elazığ, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Gaziantep’te çalışma ziyareti gerçekleştireceklerini, Harran Üniversitesi’nde çeşitli sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerin katılacağı bir çalıştay düzenleyeceklerini söyledi.
Toplantıda sunum yapan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Anabilim Dalı Başkanı Nurdan Duman, şiddet ve ayrımcılık mağduru kadın ve çocuklara yönelik yeni hizmet modelleri, yeni müdahale metotlarına ilişkin çalışmalara acil ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
Konunun, sosyal hizmetin hadise yönetim yaklaşımıyla ele alınması gerektiğine inandığını belirten Duman, “Bununla ilgili Aile Bakanlığı’yla ön çalışmalar içindeyiz, olay yönetimi sisteminin geliştirilmesi, süpervizyon sisteminin geliştirilmesi.” dedi.
Duman, konukevine ya da Şiddet Tedbire ve İzleme Merkezi’ne (ŞÖNİM) gelen hadiselerin kendi ömürlerini kurmaları, eğitimlerine devam etmeleri, çalışma hayatına yönelik takviyelerin verilmesi, takip ve izlemelerinin yapılmasının şu anda yeterli olmadığını savundu.
Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde ilk ve orta dereceli okullarda “okul sosyal hizmeti” uygulamalarının başlatılması gerektiğine işaret eden Duman, “Böylece olayların tespiti, kollayıcı ve önleyici çalışmaların yapılması, kadın ve çocukların ev içi ve dışı şiddet ve ayrımcılıktan korunması için daha etkin çalışmalar yürütülebileceği kanaatindeyim.” ifadelerini kullandı.
“Ruhsatsız silaha kolay ulaşmanın önüne geçilmeli”
Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuk Komitesi Sözcüsü Aslı Çelikağ Özcan da 6284 sayılı Kanuna göre, korunan kişiye yapılacak tebligatlarda şiddet tedbire ve izleme merkezine ait adres bilgilerinin kullanılacağı, korunan kişilerin resmi başvuru, iş ve işlemlerinin yapılması sırasında adres istenilmeyeceği hüküm altına alınmış olmasına rağmen uygulamada bu konuya dikkat edilmediğini söyledi.
Özcan, tüm kurumlar arasında uyumun sağlanması ile herhangi bir tedbir kararı sonrasında koruma altındaki kadınların bilgilerinin ayrı bir veri tabanı sisteminde tutulmasının önemli olduğunun altını çizerek, “Örneğin tüm kurumların kullanacağı ‘6284 butonu’ kurulması ile zımnilik kararlarının bu sistemden ilgili dairelerce görülmesinin sağlanmasının, uygulamada yaşanan bu sorunun tahliline bir nebze katkı sağlayacağı düşünülmektedir.” diye konuştu.
Şiddetin devam ettiğine dair delil bulunmadığı gerekçesiyle kısa süreli verilen tedbir kararlarının uzatılmadığına dair bayanlardan çok fazla şikayet aldıklarını aktaran Özcan, devletin tüm kurumlarının 6284 sayılı Kanun’u etkin bir şekilde uygulamasının sağlanmasının zorunlu olduğunu ifade etti.
Özcan, 2024 yılında kadınların yüzde 57’sinin ateşli silahlarla öldürüldüğü göz önüne alındığında, faillerin ruhsatsız silaha kolay ulaşmasının devlet tarafından önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.
Ankara Barosu Gelincik Merkezi Koordinatör Yönetim Kurulu üyesi Aslı Arıhan da yıllardır şiddet mağduru bayanlarla çalıştığını belirterek, öldürülen kadınların yüzde 85’inin adli yardım düzeneklerine başvurmadığına dikkati çekti.
Arıhan, kadınların korunacağına inanmadığını ve şiddet döngüsü içinde o evde yaşamaya devam ettiğini aktararak, “Gelir seviyesi yüksek bayanlarla da temas halindeyim. Kadın gerçekten evlilik içinde aynı çaresizlik içinde. Yani çözüm alamayacaklarını, erkeğin bundan dolayı daha sonlanacağını, daha farklı bir reaksiyonla geleceğini düşündükleri için…” dedi.
“Elektronik kelepçenin teknik vasıfları yenilenmeli”
Ankara Barosu Gelincik Merkezi Başkanı Nazlı Özlem Atmaca’nın adli yardım ödeneğinin yetersizliğine dikkati çekmesi üzerine Cevizoğlu, “Yeni Yargı Stratejisi Reformu’nda erişilebilir adalet için güçlü adli yardım bölümü var. Adli yardıma ayrılan mali kaynak artırılacaktır. Adli yardım müracaatlarının değerlendirilmesine standartlar oluşturulacaktır.” ifadelerini kullandı.
Hakkında 6284’ten koruma kararı olan kadının kocasının cezaevinden tahliye olduğunda, kadına bildirim gitmesinin önemine vurgu yapan Atmaca, “Her zaman gitmiyor. Kadın farkında olmadığı için tahliye olduğunun ne yazık ki kendini koruyamıyor.” dedi. Atmaca, şunları kaydetti:
“Kadın yoksulluğu, kadına yönelik şiddetin aslında temel sebeplerinden biri. Kadın yoksulluğuyla mücadele edilmeli. Bu anlamda kamu siyasetleri geliştirilmeli ve kadınların eğitim alma ve iş bulma haklarının önündeki her türlü engel kaldırılmalı. Kamu yönetimleri ve sivil toplum örgütleri iş birliği, dayanışma ve uyumla çalışmalıdır. Elektronik kelepçenin teknik vasıflarının güncellenmesi ve yenilenmesi sağlanmalıdır. En son Ankara’da Sıhhiye’de metroya giriş yapan kadın elektronik kelepçenin cihazı çekmediği için öldürüldü, kendisine mesaj gitmedi.”
6284 vurgusu: Müstakil, bağımsız bir kanun yapan başka ülke yok
Arıhan, İstanbul Mukavelesi’nin kaldırılmasının erkeklerde “rahatlık ve serbestlik” algısı oluşturduğunu savundu.
Buna cevap veren Hulki Cevizoğlu, şunları kaydetti:
“İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçilmiş olması, şiddetle çabadan vazgeçildiği anlamına gelmiyor. Avrupa Birliği’ne üye ülkeler bunu imzalamasına rağmen kendi iç hukuklarında bir düzenleme yapmadılar. Bazıları ise imzalamalarına rağmen çekince koydular. Bu ülkeleri sayalım, Estonya, Finlandiya, Letonya, İsviçre, Norveç gibi ülkelerin ulusal düzenlemeleri çok yetersiz. Oysa, Türkiye 6284 sayılı Kanun’la dayanılmaz bir ıslahat yaptı, bunu vurgulamamız gerekiyor. Türkiye olarak, hukuk mevzuatında 2021 ve 2022 yıllarında 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda ve Ceza Muhakemesi Kanunu’nda önemli değişiklikler yaptık. 6284 sayılı Kanun’la konu kapsamlı bir şekilde ele alındı. Yine, ikincil mevzuatla da bu çabayı destekleyici düzenlemeler yapılmıştır. Avrupa Birliği üye ülkeler arasında bu konuda müstakil, bağımsız bir kanun yapan başka hiçbir ülke bulunmamaktadır. Bunu yapan sadece Türkiye’dir. Bu, Türkiye’nin büyük bir başarısıdır.”
Sunumların ardından, iştirakçiler milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
TBMM Kartalkaya Kurulu: Yangının Başladığı Yerde Portatif Yangın Söndürme Aygıtları ve Çalışır Vaziyette Otomatik Yangın Uyarı Sistemi Bulunmuyordu