32,6582$% -0.04
35,3450€% -0.3
2.501,79%-0,37
4.044,00%0,83
16.202,00%0,85
2.381,52%-0,39
10.851,78%-0,19
CEREN SÜMBÜL / BURSADA BUGÜN
Türkiye‘de çiftçilerin yaşadığı ekonomik sıkıntılar, yetiştirdikleri malların ellerinde kalması gibi durumlar bizi besinde giderek dışa bağımlı bir hale getirdi. Bursa‘nın Osmangazi ilçesine bağlı Aksungur Mahallesi Muhtarı aynı zamanda Aksungur Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Sinan Kaya, Aksungur’daki çiftçilik faaliyetleri hakkında Bursada Bugün‘e anlattı.
Meyve yetiştirme üzerinde çiftçilik yaptıklarını belirten Kaya, “Süreç sıkıntılı girdilerimiz çok yüksek. Eleman açısından bakıldığında aldığı ücret düşük gözüküyor. Benim açımdan bakıldığında ise yevmiye fiyatları yüksek. İşçi bulmak çok zor. Yeni nesil çiftçilikten uzak. Mesela oğlum Eskişehir‘de okuyor ve bu işi yapmayacağını belirtiyor. Zira getirisi yok, siz emeğinizin karşılığını alamıyorsunuz diyor. Burada olağan genel hükümetin tarım siyasetiyle ilgili sıkıntılar var” dedi.
“GÜNÜ KURTARIYORUZ ÇİFTÇİLİKTEN PARA KAZANMIYORUZ”
Aksungur Ziraî Kalkınma Kooperatif toplantılarında da sık sık yaşanan zahmetleri dile getirdiklerini söyleyen Kaya, yetkililere tarımın desteklenmesi gerektiğini anlattıklarını açıkladı. Kaya, “Bugün buğdayın kilosunun maliyeti 9,75 lira. Devlet şu anda 7 liraya buğday alıyor. Yani 2,75 lira zarardayız. Aynı şekilde ben armut, şeftali üretiyorum baktığınızda maliyetlere çalışıyoruz. Günü kurtarıyoruz çiftçilikten para kazanmıyoruz. Köyde tarım azaldı bizden sonraki nesil çiftçilik yapmaz. Burada birçok kişi imarın ne zaman geleceğini bekliyor. Coğrafik işaretli şeftalimiz, siyah incirimiz var. Lakin hak ettiği değeri aldığına inanmıyorum” şeklinde konuştu.
“KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLER ÜRETİYORUZ”
Kaya, milli bir tarım siyasetinin olması gerektiğinin altını çizerek üretenin desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Kaya, “Katma değeri yüksek ürünler üretiyoruz. Geçen sene yurt dışına 17-18 bin ton üzerinde siyah incir ihracat yaptık. Ülkemize döviz olarak girdisini hesapladığımızda ekonomik olarak ülkemize aslında katkı sağladığını görüyoruz. Şeftalide aynı şekilde kooperatiflerle marka tescili almak için çok uğraştık. 5-6 yıl boyunca uğraştık. Bunun için çeşitli üniversitelerdeki hocalarla çalıştık. Bu kadar mücadele ve emeğin karşısında karşılık alınamadığında kişi yorgun, üzgün bir durum oluyor” dedi.
“BENİM BİR YILLIK EMEĞİMİN KARŞILIĞI 15 LİRA”
Vatandaşın pazara gittiğinde şeftaliye, armuda bakıp çok pahalı olduğunu söylediğini belirten Kaya, “Ben geçen sene kilosu 15 liraya armut sattım. Geçen gün markete gittiğimde 74 lira olduğunu gördüm. Yani benim bir yıllık emeğimin karşılığı 15 lira. Bunun ilaçlaması, sulaması, budaması var. Ben oradan kiloda 1 lira veya 2 lira para kazanıyorum. Bir yıllık emeğin karşılığında vatandaş benden alıyor, tezgâha koyuyor. Benden üç katı fazla para kazanıyor. Bununla ilgili bir denetim yok” diye belirtti.
Bursa Pazarında Kıyafet Fiyatları Mağazayı Aratmıyor!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.