38,4274$% 0.21
43,6347€% -0.35
4.106,96%-0,54
6.797,00%-0,57
27.108,00%-0,56
3.319,00%-0,91
9.490,90%1,92
DOLAR 38,4274
EURO 43,6347
ALTIN 4.106,96
BİST 100 9.490,90
İmsak 02:00
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye ve İsrail alakaları ile ilgili, “Kardeşimşiz ve müttefikimiz Türkiye ile dostumuz İsrail arasındaki uyuşmazlıklardan rahatsızız; arabuluculuk için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.
Aliyev, Bakü’deki ADA Üniversitesi’nde düzenlenen ve 44 ülkeden 80’den fazla uzmanın katıldığı “Yeni Dünya Nizamına Doğru” başlıklı uluslararası forumda konuşma yaptı ve iştirakçilerin sorularını yanıtladı.
Aliyev, Türkiye ile İsrail bağları konusundaki soruyu yanıtlayarak, her iki ülkenin Azerbaycan’ın yakın dostu olduğunu söyledi.
Türkiye ile Azerbaycan’ın 2021’de Şuşa Beyannamesi’ni imzalayarak bağlantılarını resmen müttefiklik seviyesine çıkardığını hatırlatan Aliyev, şöyle devam etti:
“İsrail de Azerbaycan için dost ülkedir ve bu dostluk uzun yıllar boyunca çeşitli zor durumlarda kendini göstermiştir. Dolayısıyla bu iki ülke arasındaki uyuşmazlıklardan rahatsızız. Azerbaycan, Türkiye ile İsrail arasında ilk uzlaşmaya arabuluculuk yaptı. İlk kriz döneminde iki ülkenin tavırlarının birbirine yakınlaştırılmasında aktif rol oynadık. Bunlar kapalı kapılar ardında yapılıyordu ve bunu duyurmadık. O zaman kardeşimiz ve müttefikimiz Türkiye ile dost ülkemiz İsrail arasındaki ilişkiler yeniden kurulmalıydı”
Aliyev, şimdi yeni dejavu ile karşı karşıya olduklarını söyleyerek, sözlerini şöyle tamamladı:
“Yardımcı olmamız için elimizden geleni yapacağız. Şimdiki basamakta bundan fazlasını söylemem doğru olmaz. Türkiye ile İsrail arasındaki ilk arabuluculuğumuzda açıklama yapmadık. Bugün de benzer süreçler devam ediyor. Sürecin olağanlaşmasını ümit ediyoruz. (Türkiye ile İsrail) İlgilerinin kötü olması sadece kendileri için değil, bizim için de dünya için de berbattır. Bu süreç (Türkiye-İsrail bağlarının normalleşmesi) durmamalıdır ve Azerbaycan, burada arabuluculuk yapmak için elinden geleni yapıyor”
Ermenistan’la yürütülen barış sürecine değinen Aliyev, Ermenistan’ın bugüne kadar yürüttüğü siyasetlerin Güney Kafkasya’nın gelişimine engel oluşturduğunu ifade etti.
Aliyev, Gürcistan ile Azerbaycan’ın enerji, ulaşım, yatırım ve diğer alanlarda her iki ülkeye avantajlar sağlayan işbirliği geliştirdiğini, Ermenistan’ın ise işgal ve saldırılar sonucu kendisini tüm bunlardan yoksun bıraktığını ve transit ülkeye dönüşemediğini kaydetti.
Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşa da işaret eden Aliyev, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediklerini ve destekleyeceklerini bildirdi.
Aliyev, Azerbaycan’ın da bir zamanlar işgal mağduru olduğunu ve durumu tam anladıklarını söyleyerek, şöyle konuştu:
“Kime sorsanız, ‘savaş bitsin’ der. Ancak asıl soru, ‘bu nasıl olmalıdır’ şeklinde olmalıdır. Ateşkesler hiçbir zaman savaşları bitirmiyor. Bu geçici bir şeydir. Ukrayna, uluslararası tanınmış topraklarını barış anlaşması sayesinde kaybedecekse bu gerçekçi olmaz. ‘Savaşı bitirelim’ demek kulağa güzel geliyor. Ama sonra ne olacak, bunu iyi düşünmek gerekiyor. Rusya ile Ukrayna arasında yakın gelecekte barış sağlanması gerçekçi gözükmüyor. Rusya işgal ettiği toprakları ilhak etti. Onlar bundan nasıl vazgeçecek? Ukrayna, dünya tarafından tanınmış topraklarından nasıl vazgeçecek? Maalesef, savaşlar taraflardan birinin kapitülasyon imzaladığında bitiyor”
Ülkesinin ABD ile alakalarına değinen Aliyev, eski ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin açık şekilde Ermenistan’dan yana hal aldığını, bu devirde iki ülke bağlarının kriz bağlantıları olarak nitelendirilebileceğini söyledi.
TDT’nin önemli küresel aktöre dönüşmesi için çalışmalıyız
Azerbaycan’ın Türk devletleriyle ilgilerinden de bahseden Aliyev, şunları aktardı:
“Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) kapsamındaki işbirliği, ülkemizin dış siyasetinin en önemli önceliğidir. Bizi tarih, etnik kökler, dillerimizin, kültürlerimizin benzerliği birleştiriyor. TDT’nin daha güçlü olmasını ve sonuç odaklı faaliyet göstermesini arzu ediyoruz. Azerbaycan bunun için her zaman elinden geleni yapmıştır. TDT’nin önemli küresel aktöre dönüşmesi için çalışmalıyız. Bunun için büyük potansiyel mevcuttur. Sesimizin daha güçlü çıkmasını ve (TDT’nin) daha aktif olmasını istiyoruz”
Aliyev, TDT ülkelerinin askeri potansiyeline de dikkati çekerek, “Türk ordusu, Avrupa’nın en güçlü ordusudur. Azerbaycan ordusu da kendi yeteneklerini ortaya koydu. Biz, küresel merkeze dönüşmeliyiz. Bazı örgütlerde iç çekişmeler ve güvensizlik var. Avrupa Birliği (AB) ve NATO’yu buna örnek gösterebiliriz. (TDT) Biz en azından Avrasya’da kabul edilen kararlarda söz sahibi olmalıyız” ifadelerini kullandı.
AB’nin Gürcistan’a baskı yaptığını dile getiren Aliyev, “Gürcistan’ın iç işleri Gürcistanlıların hususudur, Brüksel’de oturan AB diplomatlarının değil” dedi.
Aliyev, Güney Kafkasya’daki sorunların bölge ülkeleri tarafından çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, hiçbir arabulucuya gerek duymadıklarını kaydetti.
Azerbaycan’ın İran’la alakalarından bahseden Aliyev, “Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan bu ay Azerbaycan’ı ziyaret edecek. Bu, ikili ilişkiler açısından önemli ziyaret olacak. Tüm komşularımızla, aynı zamanda İran’la iyi ilişkiler içerisinde bulunmak istiyoruz” diye konuştu.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Özgür Özel, Mahir Polat’ı Evinde Ziyaret Etti: Bu da Ölçüsüz Bir Tedbir, Arkadaşlarımızın Tutuksuz Yargılanmasını İstiyoruz