32,8685$% 0.05
35,6046€% 0.11
2.506,94%0,42
4.064,00%0,12
16.280,00%0,13
2.371,13%0,32
10.743,30%-0,49
Şirketler için vergi kolaylığı, ileri yaşlarda çalışmaya devam etmeyi özendirici teşvikler, bürokratik işlemlerin azaltılmasına yönelik tedbirler… Bunlar, federal hükümetin Almanya’nın daha güçlü bir ekonomi merkezi olması için yürürlüğe koymayı düşündüğü hususlardan sadece birkaçı. Bu bağlamda yabancı nitelikli iş gücünün Almanya’ya göç sürecinin de iyileştirilmesi planlanıyor. Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner, 5 Temmuz’da söz konusu tedbirler paketini tanıttığı konuşmasında, Bize yabancı yetişmiş iş gücü olarak gelenlere, buradaki faaliyetlerinin ilk üç yılında, kademeli olarak yüzde 30, yüzde 20 ve yüzde 10 vergi indirimi uygulayacağız ifadelerini kullandı.
Yabancı nitelikli iş gücüne vergi indirimi eleştiriliyor
Lindner’in duyurduğu plan Almanya’da geniş bir kesim tarafından reaksiyonla karşılandı. Muhalefet partilerinden siyasetçilerle sendikacılar vergi indirimi planını şu cümlelerle sert bir şekilde eleştirdi: Yerlilere yönelik bariz bir ayrımcılık, Sosyal barış için tehlike, Açık bir şekilde yerlilere karşı düşmanca siyaset ve Yerli iş gücüne saygısızlık. Federal hükümetin planlarına, koalisyonu oluşturan partilerdeki bazı isimlerden de tenkit geldi. Yeşiller Federal Meclis milletvekili Beate Müller-Gemmeke, DW’ye yaptığı açıklamada, Alman Anayasası’na göre kanunlar önünde herkesin eşit olduğuna dikkat çekerek, Almanya’da eşit muamele prensibimiz var. Bu da kimsenin bir diğerinden daha kötü muamele görmemesi demek. Benim bakış açıma göre, dışarıdan, başka ülkelerden gelenlerin kısmen de olsa vergi geliri ödemekten muaf tutulması yerli halka karşı bir parça ayrımcılık uygulamak anlamına geliyor dedi. Müller-Gemmeke, belli kümelerin cüzdanlarına, başkaları ile aynı işi yapmalarına rağmen, vergi indirimi sayesinde daha fazla para girmesinin, Anayasa’nın ihlali anlamına gelebileceğini belirtti. Fotoğraf: Jan Woitas/dpa/picture alliance
Almanya’nın ekonomik durumu
Almanya’ya gelecek yabancı yetişmiş iş gücünün vergi indiriminden yararlanmasına yönelik tasarıya, hükümet içinden en üst seviye tepkiyi Almanya Çalışma Bakanı Hubertus Heil dile getirdi. Deutschlandfunk radyosuna hususla ilgili açıklamalarda bulunan sosyal demokrat siyasetçi, Bu noktada, (koalisyon içinde) varılan mutabakattan çok mutlu olduğumu söyleyemem dedi. Toplum içinde kıskançlıklar oluşabileceğini ifade eden Heil, Bunu bir kez daha dikkatli bir biçimde gözden geçirmeliyiz. Toplumsal bir yanlış anlama oluşmamasına dikkat etmek zorundayız diye konuştu. Tasarıya yönelik eleştiriler, en fazla, aylardan bu yana Alman iktisadını elindeki tüm imkanlarla canlandırmak için çaba sarfeden, koalisyon hükümetinin küçük ortağı, liberal FDP’de (Hür Demokratlar) rahatsızlık yaratıyor. Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Başkanı Martin Wansleben, geçen Mayıs ayında yaptığı açıklamada, Alman iktisadının halini, Şirketlerin durumu sıkıntılı, endüstrinin ise berbat kelamlarıyla ifade etmişti.
Kalifiye iş gücü açığı: Büyümenin önündeki en büyük risk
Son aylarda yerli şirketlerde, çarkların yeniden dönmesi için, dış ülkelerle yapılacak iyi bir iş ya da iç piyasada siparişlerin artmasına yönelik beklentiler gerçekleşmedi diyen Wansleben, hem bu durumun hem de somut yapısal zorlukların Alman iktisadını sıkı bir şekilde tutsak aldığını dile getirdi. Almanya’da elle tutulur yapısal zorluklardan biri, yıllar öncesinden probleme dönüşeceği görülmeye başlanan ve günümüzde büyük bir sorun olan nitelikli iş gücü eksikliği. Bu sorunun yaşanmasında en önemli etken, emekliye ayrılan iş gücü sayısının, istihdam piyasasına girenlerden daha fazla olması.
Ekonomistlere göre söz konusu nitelikli eleman ile iş gücü eksikliği, gelecek yıllardaki ekonomik büyümenin önünde duran en önemli tehlike. Fotoğraf: Jens Büttner/dpa/picture alliance
Göçün teşvik edilmesine yönelik önlemler
Alman Ekonomi Enstitüsü’nün yeni bir araştırmasına göre, ülkede halihazırda yaklaşık 573 bin nitelikli iş gücü eksikliği yaşanıyor. Ekonomistlerin yaptığı hesaplar, söz konusu nitelikli iş gücü açığının olmadığı bir durumda, ekonomik büyümenin yüzde 1 ya da başka bir deyişle 49 milyar euro artacağını ortaya koyuyor. Almanya’nın 2024 yılında sadece 0,2’lik bir ekonomik büyüme kaydedeceği tarafındaki iddialar dikkate alındığında, yüzde 1’lik bir oranın ne kadar önemli olduğu anlaşılıyor Angela Merkel’in başbakanlığı döneminde, 2020 yılında yürürlüğe konan Yetişmiş İş Gücü Göçü Yasası, o günden bu yana, yabancı iş gücünü Almanya’ya gelmekten caydıracak pürüzlerin mümkün olduğunca kaldırılması amacıyla devamlı yenileniyor. Bu kapsamda özellikle bürokratik mahzurlar yok edilmeye çalışılıyor.
Gelen nitelikli iş gücü sayısı arttı ama yeterli değil
Atılan tüm adımlara rağmen, Almanya’ya yönelik yetişmiş iş gücü göçü istenen düzeylerde değil.
Almanya’da ev bulmanın çok zor olduğu ve özellikle ülkenin doğu eyaletlerinde yabancı düşmanlığının arttığı istikametindeki haberler, kuvvetle mümkün yabancıların Almanya’ya yerleşme konusunda istekli olmamasına neden oluyor. Bertelsmann Vakfı tarafından yapılan bir araştırma, 2022 senesinde ülkeye, Avrupa Birliği (AB) dışı ülkelerden yaklaşık 70 bin yetişmiş iş gücü geldiğini ortaya koyuyor. Böylelikle korona pandemisinden önce, 2019’da ülkeye gelen ve o güne dek en yüksek sayıya tekabül eden 64 bin nitelikli iş gücü üç yıl sonra aşılmış oldu. Yine de ülkedeki açığı kapatmak için bu sayılar yeterli değil. Planlanan vergi indirimi, Almanya’yı nitelikli iş gücü için daha cazip kılmak adına atılan yeni bir adım. Çalışma Bakanı Heil’ın ise, bu tasarı ile diğer dezavantajların giderilebileceği konusunda kuşkuları var. Almanya’yı daha cazip hale getirmek için ele alınması gereken öncelikli konunun vergiler olmadığını ifade eden Heil, bürokratik manilerin ortadan kaldırılması, vize süreçlerinin hızlandırılması ve mesleksel yeterlilik dokümanlarının Almanya’da tanınmasına yönelik iyileştirmelerin daha önemli olduğunu aktardı. Fotoğraf: Robert Michael/dpa/picture alliance
İngilizce konuşulan ülkeler avantajlı
Almanya’yı uluslararası rekabette zora sokan durumlardan biri de lisan sorunu.
Dünya genelinde yetişmiş göçmenler için en cazip ülkeler sıralamasında Almanya’nın beşinci sırada olduğunu belirten Hubertus Heil, ilk dört sıradaki ülkelerin İngilizce konuşulan ülkeler olduğunun altını çiziyor. Çalışma Bakanı’nın sözlerine tenkit ise FDP Federal Meclis milletvekili, bütçe uzmanı Christoph Meyer’den geldi. AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, Hubertus Heil’ın açıklamaları, ekonomi merkezi manasında Almanya’yı bir adım öne götürmüyor diyen Meyer, üst seviye yetişmiş bireylere vergi indirimi sağlamanın, Avrupa Birliği (AB) içinde yetişmiş iş gücü açığının giderilmesi için uygulanan tahlillerin temel taşını oluşturduğunu dile getirdi.
Yabancı nitelikli iş gücüne AB içinde vergi indirimi
2018 yılında, o dönem muhalefette olan Yeşiller’in meclis soru önergesine karşılık veren periyodun federal hükümeti, AB içinde yetişmiş yabancı iş gücüne vergi kolaylığı sağlayan ülkeleri şöyle sıralamıştı: Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Avusturya, Portekiz, İsveç, İspanya, İngiltere (2020’de AB’den ayrıldı) ve Kıbrıs Cumhuriyeti. Pazartesi günü bu mevzuyu gündeme getiren hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit, Önümüzde bir finans merkezi olarak Londra var, Paris var, Milano var, ve Frankfurt var. Tüm bu ülkelerde ve daha pek çok Avrupa ülkesinde, nitelikli iş gücünü çekebilmek için bu tip vergi kolaylıkları ve indirimleri uygulanıyor dedi. Federal hükümetin hazırladığı tasarı ile gelecekte tüm yabancı iş gücüne vergi kolaylığı sağlamayı düşünmediğini de sözlerine ekleyen Hebestreit, söz konusu düzenlemenin sadece, şu an ayrıntıları üzerinde çalışılan belli alanlar için geçerli olacağını aktardı. Vergi indiriminden faydalanacak nitelikli iş gücü için bir asgari ve azami gelir sınırı belirleneceğini vurgulayan Steffen Hebestreit, böylelikle Almanya’ya gelen multimilyonerlerin bu kanundan yararlanmasının önüne geçileceğini ifade etti.
Biden’ın Zor Sınavı: Her Hareketi Mercek Altında
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.