35,3756$% 0.07
36,6762€% 0.2
3.012,21%0,04
4.956,00%-0,04
19.756,00%-0,01
2.651,03%0,05
9.972,03%-1,13
RePie Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Dr. M. Emre Çamlıbel, ” Türkiye‘de de faiz indirim sürecinin de desteğiyle 2025’te alternatif yatırım fonlarının toplam büyüklüğünün 500 milyar lirayı aşmasını bekliyoruz” dedi.
Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası’nın (FED) eylül ayından beri 3 kez faiz indirmesiyle birlikte 2025 yılıyla birlikte yeni bir periyoda giriyor. Türkiye‘de de Merkez Bankası, 22 ay sonra ilk kez olarak 26 Aralık’ta faiz indirimine giderken, 2025’te indirimlerin devam etmesi bekleniyor. Düşen faiz oranları, yatırım ortamında olumlu etki yaparken, kısa vadeli yatırımların yerini uzun vadeli yatırımlara bırakacağı yeni bir dönem bekleniyor.
Türkiye‘de alternatif yatırım araçları şemsiyesi altında teşebbüs sermayesi ve gayrimenkul yatırım fonları (GSYF ve GYF) bulunuyor. Hem portföy büyüklüğü hem de ihraç ettiği GSYF ve GYF sayısı bakımından alternatif yatırım sektöründe yaklaşık yüzde 22 hisseyle öne çıkanlardan olan RePie Portföy’ün Yönetim Kurulu Başkanı Dr. M. Emre Çamlıbel, Türkiye‘de alternatif yatırım fonlarındaki büyümenin dünya ortalamasının çok üzerinde olduğunun altını çizdi.
“Dünya alternatif yatırım pazarı 30 trilyon dolara gidiyor”
Dünyadaki alternatif yatırım pazarını değerlendiren Çamlıbel, “Yatırımcılar yüksek enflasyon ve dalgalı piyasa ile şekillenen atmosferde hisse, tahvil ve değerli metallerden oluşan portföylerini alternatif yatırım araçlarıyla dengeledi. Dünya alternatif yatırım pazarının geçen yıla göre yüzde 5 daha büyüyerek bu seneyi 23,21 trilyon dolar düzeylerinde kapatacağı öngörülüyor. 2030 yılında bu sayının 30 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye‘de alternatif yatırım fonları pazarında ise çok daha hızlı bir artış görüyoruz. Türkiye alternatif yatırım fonları piyasası 2024’te yüzde 89 büyüyerek 388 milyar liraya ulaştı. Faiz indirimi süreciyle bu büyümenin daha da hızlanmasını ve 2025 yılında pazarın büyüklüğünün 500 milyar lira barajını geçmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Çamlıbel, “2024 yılında GSYF’lerin toplam büyüklüğü yıl başına göre yüzde 86 artarak 240,7 milyar lira, GYF’lerin toplam büyüklüğü de yüzde 95 artışla 148,2 milyar lira seviyesine ulaştı” dedi.
Kurumların ardından ferdî yatırımcı da alternatife yöneliyor
Dünyada kurumsal yatırımcıların portföylerinin yaklaşık yüzde 35’ini alternatif yatırım araçlarında tuttuğu bilgisini veren Dr. Çamlıbel, “Türkiye’de alternatif yatırım fonlarına yatırım yapan kurumlar arasında ferdi emeklilik sistemleri (BES) başı çekiyor. Yapılan araştırmalardan biliyoruz ki alternatif yatırım araçlarıyla dengelenmiş bir portföy, klâsik bir portföye göre daha fazla getiri sağlıyor. Bu sebepledir ki ferdî yatırımcılar da alternatif yatırım fonlarına giderek daha çok yöneliyor. 2024’te alternatif yatırım fonlarına yatırım yapan nitelikli yatırımcı sayısı yüzde 26 arttı” diye konuştu.
RePie Portföy’ün 2025 sonu hedefi 150 milyar lira
Yapılan açıklamaya göre, alternatif portföy yönetim şirketi RePie Portföy, kurulduğu günden bu yana kategorideki pazar liderlerinden biri olarak öne çıkıyor. 2024 yılında yüzde 45 büyüyen şirketin toplam portföy büyüklüğü yaklaşık 82 milyar lira düzeyine ulaştı. Toplamda 44 GSYF, 36 GYF, 15 menkul değer yatırım fonu ve idaresini gerçekleştirdiği 2 emeklilik fonu bulunuyor. 2024 yılında şirket, uluslararası online moda ve alışveriş platformu Modanisa’nın tamamını satın aldı. Türkiye’nin en büyük dergi yayıncılığı grubu olan Doğan Burda’yı portföyüne ekledi. Yılın son yatırımını ise yatırımcıların değerli madenlere ve tarım emtiasına kolay ve güvenli bir şekilde erişebilmesini sağlayan Goldtag’e yaptı.
Potansiyeli yüksek şirketler ve gayrimenkul projelerine yatırımcıların erişimini artırmaya devam edeceklerini vurgulayan Çamlıbel, “Türkiye’nin en güçlü unicorn adaylarına yatırımların da yer aldığı portföyümüzü 2025 sonu itibarıyla 150 milyar liraya çıkarmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
Yeni fonlar yolda
Şirketin 2025 gayelerine değinen Çamlıbel, “Satın alma, birleşme ve halka arz öncesi yatırımların yoğun olacağı bir seneye giriyoruz. Halka arz öncesi yatırım imkanı sunan GSYF’ler yatırımcılara öncelikli olma olanağı sağlayacak. Biz de yatırımcılarımıza fonlarımızla sunduğumuz yatırım fırsatlarını her kategoride zenginleştireceğiz” dedi.
2024’te yapılan düzenleme ile proje gayrimenkul yatırım fonu (Proje GYF) kurulmasının önünün açıldığını hatırlatan Çamlıbel, “Proje GYF düzenlemesinin de hem sektöre hem de ekonomiye önemli katkı sunmasını bekliyoruz. Konuta erişimi artıracağını kıymetlendiriyoruz. Reel bölümden gelen tecrübemizle 2025’te Proje GYF’ler ihraç ederek yatırımcılarımıza yeni seçenekler sunacağız” açıklamasını yaptı.
Ocak ayında planlandığı üzere borsada açığa satış yasağının kaldırılacağını aktaran Çamlıbel, “Yasağın kalkmasının arbitraj getirilerinin faiz oranlarıyla aynı düzeylere ulaşmasına yardımcı olacağını kıymetlendiriyoruz. Bu yasağın kaldırılmasını takiben duyurusunu yapacağımız arbitraj fonumuzun, kaldıraç kullanma imkanı sunarak artan oranda getiri sağlamasını hedefliyoruz” dedi.
Sektör devleriyle iş iştiraklerini artıracak
Alternatif yatırım fonlarında sahip olduğu 10 yıllık deneyim ve uzmanlığı kurumsal teşebbüs sermayesi alanında da sergileyen şirket, 2025 yılında kurumsal portföyünü de genişletmeyi hedefliyor.
“Alternatif yatırım fonlarının yanı sıra hem menkul değer yatırım fonları hem de özel servet yönetimi alanında büyüdüğümüz bir yıl oldu” diyen Çamlıbel, “Bunun yanında uzun vakittir sektör devleriyle iş ortaklığı yapıyoruz. RePie Portföy’ün tecrübesinden ve sektörel uzmanlığından faydalanan şirketler, iş yüklerini azaltarak daha verimli ve odaklı bir şekilde stratejik amaçlarına yöneliyorlar. 2025’te bu alanda yeni iş birliklerimizi duyuracağız” ifadelerini kullandı.
Alternatif yatırım fonlarına yatırım dijitalleşti
Açıklamaya göre, 2024 yılında Türkiye alternatif yatırım fonları pazarına dijitalleşme öne çıktı. Haziran ayında devreye alınan Fonmap mobil uygulaması sayesinde alternatif yatırım fonlarına dijital ortamda erişmek mümkün hale geldi. Fonmap uygulaması ile yatırımcılar, uygulamanın mutabakatlı olduğu portföy yönetim şirketlerinin fonlarının katılma hisselerini alabiliyor. GSYF ve GYF’lere erişimin dijitalleşerek kolaylaşmasının, alternatif yatırım fonlara olan kişisel yatırımcı ilgisini artırıyor. – İSTANBUL
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Nintendo Switch 2, Büyük Bir Sürpriz Hazırlığında Olabilir