35,3620$% 0.03
36,6574€% 0.11
3.010,96%0,00
4.952,00%-0,08
19.747,00%-0,04
2.649,46%-0,02
9.972,03%-1,13
Diyarbakır’ın kalbi olarak nitelendirilen Sur ilçesindeki Amida Höyük’te 2024 yılı hafriyatları yarın sona eriyor. Yeni dönemde “Kral Yolu”nun kalan 20 metrelik bölümü de yapılacak çalışmalarla açığa çıkarılacak.
Hurri-Mitanniler, Bit-Zamani Krallığı, Asurlular, Urartular, Medler, Persler, Büyük İskender, Selevkoslar, Tigran Krallığı, Romalılar, Bizanslılar, Sasaniler, Emeviler, Abbasiler, Mervaniler, Selçuklular, Nisanoğulları, Artuklular, Eyyubiler, Akkoyunlular, Safeviler ve Osmanlı’nın da aralarında yer aldığı birçok medeniyete ev sahipliği yapan höyükte, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın müsaadesiyle Dicle Üniversitesi (DÜ) Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Yıldız başkanlığında 2018’de başlatılan hafriyat çalışması sürüyor.
2024 yılı hafriyat çalışmaları yarın sona erecek. Yeni dönemde 20 metrelik “Kral Yolu”nun tamamlanması hedefleniyor. 2024 yılı Artuklu Sarayı hafriyat döneminin sonuna geldiklerini belirten Yıldız, “2 Ocak 2024 tarihi itibarıyla başladığımız hafriyat çalışmalarını 31 Aralık 2024 tarihinde sonlandırmış olacağız. Alışılmış bu yıl özellikle Geleceğe Miras Projesi kapsamında çok verimli bir dönem geçirdik. Geleceğe Miras Projesi kapsamında aktarılan ödeneklerle bu yıl hem çok daha fazla bir alanda çalışmış olduk hem de çok fazla işçi ve teknik ekip çalıştırabildik. Ağırlıklı olarak 2024 yılı hafriyat döneminde ‘Kral Yolu’nda çalışmalara devam ettik. ‘Kral Yolu’nun daha önce 80 metresi açığa çıkartılmıştı. Bu yıl çalışmalar kapsamında da 30 metresi açığa çıkarıldı. Kalan 20 metresi de inşallah 2025 hafriyat döneminden ortaya çıkarılıp ‘Kral Yolu’ büsbütün açığa çıkartılmış olacak. Yaptığımız çalışmalar sonucunda birçok nesneyle birçok yapıtla karşılaştık. Ama bu eserler içerisinde 23’ü envanterliğe paha eser, 5’i de etütlüğe kıymet eser olarak uygun görüldü. Bu eserler bugün itibarıyla Diyarbakır Arkeoloji Müze Müdürlüğü’ne teslim edilecek. Üzerindeki çalışmalar bittikten sonra Diyarbakır Müzesi’nde sergilenecek” dedi. (DHA)
Kuantum bilgisayarlar tüm şifreleri kırabilir mi? – Prof. Zafer Gedik anlatıyor |
Günün öne çıkan haberleri TIKLAYIN | İstanbul Valiliği’nden yılbaşı için okul saatleri açıklaması TIKLAYIN | Metropoll: En çok beğenilen siyasetçi Yavaş oldu, AKP birinci parti çıktı TIKLAYIN | İmralı görüşmesine giden Pervin Buldan: Öcalan, PKK’ya silah bırakma çağrısı yapmadı; bir dahaki görüşmede tahminen koşullarını açar TIKLAYIN | Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: İlkokulda artık karne verilmeyecek TIKLAYIN | Anket: Suriyeli sığınmacılar, ülkelerine dönmeyi düşünüyor mu? TIKLAYIN | Engellilere ÖTV’siz araçta 10 yıl şartı geriye dönük işleyecek TIKLAYIN | İstanbul’a yağacak kar için tarih verildi: 15 gün boyunca kar yağacak |
‘4 SİKKEMİZ VAR’
‘TARİH 1000 YIL GERİYE GİTTİ’
Amida Höyük’te bu yıl tarih bir 1000 yıl daha geriye gittiğini aktaran Yıldız; “Bu yılki özellikle çıkan bilgilerde şu anda milattan önce 8 binde yerleşimin başladığı ve 10 bin yıldır kesintisiz olarak yerleşimin devam ettiği netleşmiş oldu. Cumhuriyet döneminde gelen sikkemiz 1926 yılında basılan, bu 1923’te Cumhuriyet’in kurulmasıyla bir arada ilk basılan paralar ortasındadır. Ön yüzünde palamut ve meşe yaprağı, üstte ay yıldız, hemen sol tarafta da Osmanlıca 10 kuruş ibaresi yer almaktadır. Arka yüzde ise buğday başağı ve yine Osmanlıca Türkiye Cumhuriyeti yine paranın basım tarihi olan 1926 tarihi vardır. İnşallah 2025 hafriyat döneminde daha güzel buluntular ve daha iyi çalışmalarla tekrardan buluşuruz. Hepinize iyi günler diliyorum” dedi. (DHA)
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’ne ‘Kırgız Markası’ Mükafatı