37,9854$% 0.01
41,1855€% 0.05
3.800,30%0,03
6.247,00%0,09
24.913,00%0,09
3.112,33%-0,05
9.659,48%0,49
DOLAR 37,9854
EURO 41,1855
ALTIN 3.800,30
BİST 100 9.659,48
İmsak 02:00
İran lezzetleri başkentte farklı bir deneyim sunuyor
ANKARA – Ankara’nın Çankaya ilçesinde bir restoranda yapılan İran yemekleri hem başkentlilerin hem de turistlerin ilgisini çekiyor. Onlarca çeşit yemeği deneyimleme fırsatı bulan müşteriler, İran yemeklerini tadıyor.
Ankara’da 9 yıl önce İran mutfağı restoranını devralan Bedri Yıldırım’ın aklında, 25 yıldır İran’a gidip geldiği ve o kültürü tanıdığı için restoran açma fikri oluştu. Türk olduğunu belirten Yıldırım, şeflerinin İran’dan geldiğini kaydederek, onlarca çeşit İran yemeğini başkentlilerle ve turistlerle buluşturduklarını aktardı. 7’den 70’e herkesin beğenerek yediği İran yemeklerinde bilinenin bilakis baharat olmadığını söyleyen Yıldırım; Pakistan, Hindistan ve Afganistan’da baharatlı yemeklerin olduğunu ancak İran kültüründe yemeklere sadece safran ve zerdeçal konulduğunu belirtti. Başkentlilerin en beğendiği yemeğin Ghorme Sabzi olduğunu ifade eden Yıldırım, bu yemeğin İran’da özel konuklara yapıldığını belirtti.
“En çok Ghorme Sabzi isimli yemeğimiz seviliyor”
İran yemekleri yapan Sahel’in sahibi Bedri Yıldırım, yaklaşık 9 yıldır bu restoranı işlettiğini aktardı. Yıldırım, Türk müşterilerin bir defa geldikten sonra müdavim olduğunu söyleyerek, “Gelen müşteriler etin tadını alıyor. Burada ete herhangi bir katkı maddesi katılmıyor. Çok fazla uyruktan müşterimiz var. İran, Amerika, Rusya, Çin, Japonya, Güney Kore ve Arap ülkelerinden müşterilerimiz var. En çok Ghorme Sabzi isimli yemeğimiz seviliyor. 7-8 saatte yapılan zahmetli bir yemek. Fesenjan isimli bir yemek var, diğer kebap çeşitlerimiz var. Ghorme Sabzi’nin içinde İran’a özgü bir ot var. Çemen otu var içinde. Otta sadece İran’da çıkıyor. İran’da özel konuklara yapılan bir yemek. 2 günde 70-80 porsiyon kadar satılıyor. 2 tane şefim var. İkisi de İranlı. 5-6 yıldır benimle beraberler. İran Acentesinde tur başkanıydım, sonra burası el değiştirirken talip oldum. Ankara’da yaşayan Türklerin bir defa de olsa İran mutfağını denemesini isterim” diye konuştu.
“İran mutfağı, Türk mutfağına da çok yakın”
İran mutfağında baharatlı yemek olmadığını, baharatlı yemeklerin Afganistan, Hindistan, Pakistan bölgesinde olduğunu söyleyen Yıldırım, “İran’da genellikle safran ve zerdeçal kullanılır. Safran’ın aslında sakinleştirici özelliği var. Yararlıdır. Pahalı da bir ürün. Kebap çeşitlerimiz de soğan sosu kullanırız genelde. Abartılı sosumuz yok. Soğan sosuyla terbiye yaparız. İran mutfağı, Türk mutfağına da çok yakın. Mutlaka yakınlar. Ben Türk olduğum için iki tarafın da mutfağını bildiğim için muhakkak Türk mutfağına çok yakın bir mutfak olduğunu söyleyebilirim. Bizim genelde mart, nisan, mayıs, haziran, temmuz, ağustos aylarında kalabalığımız olur. İran’daki turistlerimiz gelir. Yurt dışından farklı ülkelerden gelenler olur. Bütün elçilikler bize geliyor. Elçiler, elçi yardımcıları, bakan yardımcıları bize geliyor. Mutfağımız güzel. Tavsiye ederim öneririm. Açıkçası Ortadoğu mutfağı çok güzel. Türkiye de buna dahil” ifadelerini kullandı.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
İsrail Asıllı Şarkıcı Linet’in Konseri İptal Edildi: İddiaya Göre; Münasebet “Hamas Katildir” Paylaşımı