32,8826$% -0.25
35,1821€% -0.54
2.449,68%-0,30
4.001,00%-0,17
16.005,00%-0,18
2.326,34%-0,04
10.647,91%-0,31
Önceki yıllarda ithal edilirken Antalya’da üretimine başlanan ve kısa sürede ihraç da edilmeye başlanan “kanatlı tarım personeli bombus arıları”, ilaçsız meyve zerzevat yetiştiriciliğinde büyük rol oynuyor. Yılın ilk 3 ayında 85 bin koloni, 110 bin kraliçe bombus arısı ihraç edilerek 2 milyon eurodan fazla gelir sağlandı. Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Dr. Safinaz Arslan, Azerbaycan, Belçika ve İran başta olmak üzere 25 ülkeye ihracat yapıldığını söyledi. Antalya’da örtü altı üretimde tozlaşma için faydalanılan bombus arıları, üreticiye büyük katkı sağlıyor. Özellikle domatesin tozlaşmasında kullanılan ve evvelki yıllarda ithal edilen bombus arıları, bugünlerde ihraç edilecek duruma geldi.
MİKROSKOPLARLA İNCELENİYOR
Antalya’daki firmalar hem iç piyasaya hem yurt dışına koloniler halinde sundukları bombus arılarıyla ülke iktisadına katkıda bulunuyor. Arılar, yavruyken yerleştirildikleri kutularda itinayla bakılıyor. Her anları yakından takip edilen bombus arıları, mikroskoplarla inceleniyor. PCR testleri de yapılan arıların moleküler seviyede bir sorunu olup olmadığına dikkat ediliyor. Yetişkinlik basamağına gelen kraliçe arıların da içinde olduğu koloniler, istenilen sayıda satılarak seralara yerleştiriliyor.
3 AYDA 110 BİN KRALİÇE, 85 BİN KOLONİ İHRAÇ EDİLDİ
Antalya’da 5 firma bombus arısı üreterek üreticilere sunuyor.
Evvelki yıllarda ithal edilen bombus arıları, artık Türkiye’de, özellikle Antalya’da üretilerek hem iç piyasanın ihtiyacını karşılıyor hem de ihraç ediliyor. İhracat sayıları da gün geçtikçe artıyor. 2021 yılında yaklaşık 600 bin koloni bombus arısı ve 1 milyona yakın kraliçe arı üretilen kentte, aynı yıl 66 bin koloni ihraç edildi. Yaklaşık 1 milyon 700 bin euro ihracat geliri elde edildi.
2024 yılına gelindiğinde ise hem ihracat sayılarında hem de elde edilen döviz gelirinde artış gözlendi.
“2 MİLYON EURO DA GELİR ELDE EDİLDİ”
Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Dr. Safinaz Arslan, Azerbaycan, Belçika ve İran başta olmak üzere 25 ülkeye ihracat yapıldığını söyledi. Arslan, “2023 yılında 106 bin koloni bombus arısı, 92 bin kraliçe bombus arısı ihracatı yaptık. 3 milyon euro gelir elde edildi. 2024 yılı ilk 3 ayında 85 bin koloni bombus arısı, 110 bin kraliçe bombus arısı ihracatı yaparak geçen yıla göre artışa geçtik. 2 milyon euro da gelir elde edildi” dedi.
Antalya’daki bir firmanın genel müdürü Yağız Süzen, bombus arılarının daima çalışma odaklı olduğunu, bal arılarına göre dar alanlarda daha verimli olduklarını söyledi.
Yavruları için polenleri topladıklarını, bu sayede tozlaşmaya katkı sağladıklarını ifade eden Süzen, “Biz onlara tam manasıyla ‘kanatlı tarım işçisi’ diyoruz. Talep çok yoğun. Üreticilerimiz bombus arılarından yüzde 98 oranında faydalanmakta. Türkiye olarak önemli oranda da ihracatımız var. Üretimimizin 3’te 1’ini ihraç ediyoruz. Rusya, Azerbaycan, Türki Cumhuriyetler, Körfez ülkelerinin birçoklarına gönderiyoruz. Üreticinin bombus arısına ilgisi hız kesmeden devam ediyor” diye konuştu. Kaynak: Demirören Haber Ajansı / İktisat
Von Der Leyen: Avrupa Seçimlerine Çok Sayıda Dış Müdahale Oldu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.