34,2415$% -0.08
37,3221€% 0.22
3.057,47%-0,43
5.109,00%-0,54
20.373,00%-0,54
2.779,98%-0,26
8.950,84%-0,62
T24 Dış Haberler
Araştırmacılar, insanların yanı sıra, hayvanlar arasında da alkol tüketiminin yaygın olduğunu ifade etti.
Yapılan çalışmalara göre, alkol dünya genelindeki ekosistemlerde doğal olarak bulunuyor ve bu da şekerli meyve ve nektarla beslenen hayvanların düzenli olarak bu hususa maruz kalma ihtimalini artırıyor. Bazı hayvan çeşitleri alkole karşı tolerans geliştirirken, bazıları ise alkolü bir savunma aracı olarak kullanmayı öğrenmiş durumda.
Exeter Üniversitesinden araştırmacı Anna Bowland, alkolün sırf insanlar tarafından tüketildiği görüşünün aldatıcı olduğunu ve alkol içeren yiyeceklerle beslenerek buna uyum sağlamış çeşitli hayvan cinsleri olduğunu ortaya koydu.
Çalışmalara göre yaklaşık 100 milyon yıl önce bitkiler, maya tarafından fermente edilebilecek şekerli meyve ve nektar üretmeye başladı ve etanol dünya genelinde yaygın hale geldi. Alkol oranı ise genellikle yüzde 1 ila 2 civarında olup, olgunlaşmış bazı meyvelerde yüzde 10’a ulaşabiliyor.
Uzmanlar, Güneydoğu Gine’deki yabanî şempanzelerin, palmiyelerin alkollü özsuyunu fazla miktarda tükettiğini gözlemledi. Ayrıca Panama’daki Barro Colorado Adası’nda yaşayan örümcek maymunlarının da etanol içeren “sarı mombin” meyvesine ilgi duyduğu keşfedildi.
Sarhoşluğa yol açıyor mu?
Alkol tüketiminin hayvanlarda sarhoşluğa yol açıp açmadığı ise hâlâ kesinleşmiş değil. Ancak Botsvana’da marula meyvesinden sarhoş olan fillerden, İsveç’te fermente elma tüketip başını ağaçlara sıkıştıran geyiğe kadar birçok sarhoş hayvan örneği mevcut.
Bulgular, birçok hayvanın yüksek oranda alkol toleransına sahip olduğunu ortaya koyuyor. Kalem kuyruklu ağaç sivrisineklerinin yüksek etanol tüketimlerine rağmen sarhoşluk belirtileri göstermediği gözlemlendi.
Düzenli olarak fermente yiyeceklerle beslenen hayvanların alkolü hızlıca sindirip olumsuz tesirlerden korunabildiği gözlemlense de, etanole daha az maruz kalan bazı hayvanlar bu unsurun tesirlerinden kaçamayabiliyor. Örneğin Sedir ipekkuyrukları, aşırı olgunlaşmış meyveler tükettikten sonra denetimsiz uçuşlar sergileyebiliyor.
Böceklerin davranışlarını etkiliyor
Uzmanlar, alkolün en dikkat çekici tesirlerinin ise böceklerde görüldüğünü belirtti. Çalışmalar, erkek meyve sineklerinin eş olarak reddedildiklerinde alkole yöneldiğini, bazı tiplerde ise dişilerin içki sonrasında eş seçme davranışlarını değiştirdiğini ortaya koydu.
Ayrıca Tel Aviv Üniversitesinden Dr. Sophia Bouchebti, yüzde 80’e kadar etanol solüsyonu tüketebilme potansiyeliyle, doğu eşek arılarının olumsuz etkilenmeden alkol tüketebilen tek hayvan olabileceğini öne sürdü.
Central Florida Üniversitesinden Matthew Carrigan ise, yabanî hayvanların etanol içeren yiyecekleri şuurlu olarak tercih edip etmediğinin araştırılması gerektiğini ifade ediyor.
Adaylar ne vadediyor, ne söylüyor: İklim krizinden kürtaja, Ukrayna’dan İsrail’e Harris-Trump düellosu |
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Kuzey Kore Savaşa Hazırlanıyor: Balistik Füze Testinde Rekor Süre ve İrtifa!