38,4292$% 0.2
43,8350€% -0.02
4.099,20%-0,71
6.779,00%-0,74
27.034,00%-0,75
3.318,98%-0,90
9.432,55%-0,61
DOLAR 38,4292
EURO 43,8350
ALTIN 4.099,20
BİST 100 9.432,55
İmsak 02:00
Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Talip Asil, zekanın genetikle sınırlı olmadığını ve doğru alışkanlıklarla geliştirilebileceğini ifade etti.
Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Asil, Almanya’daki Julius-Maximilians-Universitat Würzburg tarafından yapılan ve beyinle zeka arasındaki bağlantıyı inceleyen uluslararası “Davranış ve Biliş Ağları” araştırmasına ilişkin zekanın sadece genetik faktörlerle değil, çevresel etmenlerle de şekillendiğini belirtti.
Asil, araştırmanın, beynin zekayla nasıl etkileşimde bulunduğunu, beyin ağlarının gücünün öğrenme kapasitesini ve sorun çözme yeteneğini etkilediğini gösterdiğini aktararak, doğru alışkanlıklarla zekayı geliştirmenin mümkün olduğunu kaydetti.
Beynin farklı bölgeleri arasındaki bağlantının gücüne dikkati çeken Asil, “Beyin ağlarının gücü, sadece ferdi öğrenme kapasitesini değil, aynı zamanda sorun çözme yeteneğini de etkiliyor.” ifadelerini kullandı.
Asil, araştırmanın gelecekteki potansiyel tesirlerine dikkat çekerek, bu bulguların eğitimden sağlık uygulamalarına kadar pek çok alanda yenilikler sunabileceğini aktararak, özellikle Alzaymır gibi nörolojik hastalıkların tedavisinde yeni yaklaşımların gelişebileceğini bildirdi.
Beynin bir kas gibi, doğru alışkanlıklarla geliştirilebildiğini belirten Asil, bu tür alışkanlıkların eğitimden iş hayatına kadar geniş bir etki alanı yaratabileceğini ifade etti.
Asil, gelecekte beynin bağlantı gücünü artırmaya yönelik eğitim programları ve sağlık siyasetlerinin bireylerin ve toplumların bilişsel kapasitesini artırabileceğini anlattı.
Zeka üç çeşitte inceleniyor
Açıklamaya göre, ABD merkezli İnsan Konektom Projesi verileri kullanılarak yapılan “Davranış ve Biliş Ağları” araştırmasında 800’den fazla iştirakçinin beyin taramaları incelenerek, beyin bölgeleri arasındaki kontakların gücüyle zeka arasındaki ilişki detaylı bir şekilde analiz edildi.
Buna göre zekanın sadece genetikle değil, beyin kontaklarının gücüyle şekillendiğini gösteriyor. Zeka üç tıpta inceleniyor, “Akışkan Zeka”, yeni durumları anlamayı ve sorun çözmeyi sağlarken, “Kristalize Zeka”, yaşam boyu biriktirilen bilgi ve tecrübeleri kapsıyor, “Genel Zeka” ise akışkan ve kristalize zekanın birleşiminden oluşan, bireyin genel bilişsel kapasitesi.
Araştırma, genel zekanın, beyin kontaklarının gücüyle en güçlü şekilde ilişkilendirildiğini ortaya koyuyor.
CERN kozmosa dair neyi anlamamızı sağladı? | Prof. Dr. Sertaç Öztürk anlatıyor… |
Günün öne çıkan haberleri… TIKLAYIN – Hasan Cemal | Ankara’nın sonuncu bir oyun planı, bir “end game”i mi var mı?.. TIKLAYIN – Tolga Şardan | Mal varlığını açıklayamayan ünlü Savcı Bato’ya verilen hapis cezası ve İstanbul Emniyeti’ndeki tayinler TIKLAYIN – Spor muharrirleri, Galatasaray-Trabzonspor müsabakasını yorumladı: Kıssası ve kahramanı bol bir maç TIKLAYIN – Borsacı Nihat Özçelik tutuklandı TIKLAYIN – Müge Anlı’ya yansıyan olay 4 yıl sonra karara bağlandı: AYM, “emniyette işkence” tezinde polislerin yeniden soruşturulmasını istedi TIKLAYIN – Ertuğrul Özkök: Türk sanat sosyetesinin en büyük galasından geriye kalan 2 görüntü |
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Lisans Mezunu Değiller Ama Doktora Yapıyormuş Gibi Gösterdiler! Ankara’da 103 Kişiye Dolandırıcılık Gözaltısı