34,3122$% 0.21
37,2200€% -0.48
3.017,79%-0,07
5.060,00%-0,18
20.179,00%-0,18
2.736,14%-0,26
8.885,00%0,24
Toplulaştırma kararlarları son yıllardaki tarım siyasetinin bir çıktısı olarak yürütülüyor.
2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na göre, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından koordine edilen çalışmalarla gelecek yıl 456 bin hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmasına odaklanılması ve 464 bin hektar alanda tescil işlemlerinin tamamlanması hedefleniyor.
Geçen yıl itibarıyla 24 milyon hektar tarım yerinin 16,7 milyon hektarı ekilen, 2,8 milyon hektarı nadasa bırakılan, 712 bin hektarı zerzevat yetiştirilen ve 3,7 milyon hektarı meyvecilik, bağcılık ve zeytin ağaçları için ayrılan alanlardan oluştu.
ÖNCELİKLİ KONULAR
Bakanlık öncülüğünde yürütülen projelerde, tarım yerlerinin korunması ve etkin kullanılmasına yönelik arazi kullanım planlarının tamamlanması, toprak veri tabanının oluşturulması, erozyonla uğraşın aktifleştirilmesi, karbon salımını azaltacak toprak sürece prosedürlerinin yaygınlaştırılması, toprakların organik madde içeriklerinin artırılması ve toprak idaresinde uyumun güçlendirilmesi öncelikli konular arasında yer alıyor.
ARAZİ TOPLULAŞTIRMASINDA YOL HARİTASI BELİRLENDİ
Yıllık programda arazi toplulaştırma çalışmaları geniş yer tuttu. Çok parçalı arazi yapısının ortaya çıkardığı küçük tarım parsellerinin uygun ölçeğe getirilmesi amacıyla hız verilen arazi toplulaştırma çalışmalarında, toplulaştırması tamamlanan alanın bu yılın sonunda 9,9 milyon hektara, tescili tamamlanmış yerlerin ise 7,6 milyon hektara ulaşması bekleniyor.
Arazi kullanım planlarının hazırlanması amacıyla 941 bin hektar alanda ayrıntılı toprak etütleri ve haritalandırma çalışmalarının yıl sonuna kadar tamamlanması öngörülüyor.
İŞLENMEYEN TARIM YERLERİNİN KİRAYA VERİLMESİNE YÖNELİK DÜZENLEME
Üretim planlamasıyla tarımda bu yıl yeni bir dönem başladı. Bakanlıkça hazırlanan ve Resmi Gazete’nin 22 Ağustos tarihli sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelikle işlenmeyen tarım topraklarının durumuna yönelik adımlar atıldı.
Bu kapsamda, mülkiyeti gerçek ve tüzel bireylere ait ve üst üste iki yıl işlenmeyen tarım topraklarının Bakanlık tarafından ziraî üretim amaçlı dönemlik olarak kiraya verilmesi düzenlendi. Uygulamanın yeni yılda artarak sürmesi bekleniyor.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bakan Uraloğlu 15 Temmuz Kahramanı Şehit Ömer Halisdemir’in Kabrini Ziyaret Etti