35,0228$% 0.09
36,7279€% 0
2.967,44%-0,21
4.817,00%-0,18
19.299,00%-0,17
2.638,18%-0,20
9.915,76%-0,95
Ankara Sanayi Odası (ASO) tarafından düzenlenen “İkinci Yüzyılda Yazılımın Geleceği Zirvesi”nde, yazılım sektöründeki son gelişmeler ile kesimin talep ve muhtaçlıkları değerlendirildi.
Odaya bağlı 35. Bilgisayar Yazılımları Sanayi Meslek Komitesince gerçekleştirilen zirve, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda (BTK) yapıldı.
Programa, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım İstekli, BTK Başkan Yardımcısı Rıdvan Kahveci, ASO Başkanı Seyit Ardıç, Komite Başkanı Nuray Başar ile alanında uzman isimler ve öğrenciler katıldı.
Bakan Yardımcısı İstekli, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin “Milli Teknoloji Hamlesi” kapsamında yazılım ekosistemini güçlendirmek için önemli adımlar atmaya devam ettiğini söyledi.
Yazılım sektörünün “Türkiye Yüzyılı” vizyonunun lokomotifi olduğunu vurgulayan İstekli, Türkiye’nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde dijital dönüşümde öncü olma yolunda ilerlediğini bildirdi.
Gönüllü, küresel yazılım pazarı büyüklüğünün 2023’te 700 milyar doları aştığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
“Sadece yapay zeka yazılımlarının ekonomik bedelinin 2030’a kadar 15 trilyon doları bulması bekleniyor. Dünyadaki şirketlerin yüzde 75’i dijital dönüşümünü tamamlamak için önümüzdeki 3 yılda yazılım yatırımlarını iki katına çıkarmayı hedefliyor. Dünyanın en büyük 10 şirketinin 7’si yazılım tabanlı teknolojik firmalarından oluşuyor.”
Gönüllü, bu stratejiyle 2030’a kadar 50 bin yapay zeka uzmanı yetiştirmeyi hedefledikleri bilgisini vererek, “2018-2024 yıllarında bilişim sektöründe faaliyet gösteren 6 bin 470 KOBİ’ye 2,6 milyar lira destek verildi. Bu takviyelerle KOBİ’lerimizin üretim kapasitesini artırırken teknolojik odaklı dönüşümlerine de öncülük ediyoruz.” diye konuştu.
“Milli yazılım altyapılarının geliştirilmesi şart”
BTK Başkan Yardımcısı Kahveci, Türkiye’nin dijital tertipte söz sahibi olması için milli yazılım altyapılarını geliştirmesinin ve kendi teknolojisini üretmesinin şart olduğunu söyledi.
Türkiye’nin yazılım alanındaki yükselişinin stratejik bir kazanım olduğunu vurgulayan Kahveci, milli teknoloji çalışmaları kapsamında geliştirilen yerli yazılımların geleceğe yönelik umutları artırdığını bildirdi.
“Yapay zeka yatırımlarının 300 milyar dolar büyüklüğe ulaşması öngörülüyor”
ASO Başkanı Ardıç da üretim zincirinin her basamağının dijitalleştiğini, karanlık fabrikaların yaygınlaştığını, akıllı üretim sistemleriyle endüstride bir paradigma değişimi yaşandığını ifade etti.
Katma değeri yüksek sanayi olan yazılımın küresel pazarının daima genişlediğini vurgulayan Ardıç, şunları söyledi:
“Mevcut ortamda küresel pazarda ayakta durabilmek için şirketler bilgiye daha fazla bağımlı hale geliyor. Bu nedenle dünyada bilgi iletişim teknolojileri yatırımlarının hacmi hızla artıyor. Yazılım sektörü ülkemizde hızlı bir gelişme trendi gösterirken başat ülkelerin sahip olduğu potansiyelin hala uzağındayız. Küresel yazılım ve bilişim sektörü büyüklüğü 5 trilyon dolar düzeylerinde. Türkiye’de ise sektör büyüklüğü iç pazarla bir arada 25 milyar dolar civarında.”
Ardıç, yazılım ihracatının geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 16,5 artışla 3,5 milyar dolar olarak gerçekleştiği bilgisini vererek, “Ülkemizde katma değerli ürün ve hizmet geliştirmenin lokomotifi olan yazılım sektörü, kamu tarafından stratejik sektör ilan edilip yol haritası oluşturulmalıdır.” ifadelerini kullandı.
Yapay zeka yatırımlarının 2026’da 300 milyar dolar büyüklüğe ulaşacağının öngörüldüğünü aktaran Ardıç, bu teknolojinin üretim süreçlerine hızlı şekilde entegre edilmesinin değerini anlattı.
“Kodlama milli bir problem haline getirilmeli”
Bilgisayar Yazılımları Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Başar da “Teknolojik altyapının geliştirilmesi, kamunun yazılımda ortak dil kullanması, kodlamanın milli bir sorun haline getirilerek anaokulundan itibaren çocuklara öğretilmesi konularında teşviklere ihtiyacımız var.” şeklinde konuştu.
Başar, kesimin teknopark kiralarındaki artış, nitelikli eleman bulamama, vize sorunu gibi nedenlerle eserlerini dünyaya açamama problemiyle karşılaştığını sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından ASO Başkanı Ardıç tarafından Bakan Yardımcısı Gönüllü ve BTK Başkan Yardımcısı Kahveci’ye iştiraklerinden dolayı teşekkür plaketi verildi.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Sys Grup 2024’te Yüzde 25 Büyüyerek Amaçlarını Büyütüyor