37,9791$% -0.02
41,7075€% 0.78
3.839,83%0,36
6.340,00%0,44
25.290,00%0,46
3.149,17%0,43
9.523,31%-1,41
DOLAR 37,9791
EURO 41,7075
ALTIN 3.839,83
BİST 100 9.523,31
İmsak 02:00
Türkiye’deki ayçiçeği ıslah çalışmalarının koordinatörlüğünü yürüten enstitü, üreticilere verimli ve kaliteli çeşitler sunmak için çalışma gerçekleştiriyor.
Edirne’de bulunan enstitü bahçesinde ayçiçeği yetiştirilmesine uygun iklim şartlarının sağlandığı serada çalışma yürüten araştırmacılar, yaşamını konukçu olduğu bitkinin besin maddeleri ve suyu ile sürdüren canavar otunu deneme amaçlı ayçiçeklerinin ekili olduğu topraklara bulaştırıyor.
Her yıl yaklaşık 10 bin malzeme üzerinde yapılan denemelerle, bitkinin gelişimini yavaşlatan, kök hasarlarına yol açıp su alımının azalmasına neden olarak verim kayıpları yaşatan canavar otuna karşı güçlü ayçiçeği çeşitlerinin tespit edilmesi amaçlanıyor.
Ekilen ayçiçekleri canavar otuna karşı test ediliyor
Enstitü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, AA muhabirine, zararlı otların ayçiçeğine tesirini belirlemek ve güçlü çeşitleri geliştirmek için yoğun çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Ayçiçeğiyle ilgili önemli araştırmalar yürütüldüğünü belirten Tülek, “Özellikle kış dönemindeki ıslah çalışmaları kapsamında çeşit öncesi malzemesi buradaki serada test ediyoruz. Denetimli şartlarda yürüttüğümüz sera çalışmalarında yılda yaklaşık 10 bin gereci canavar otuna karşı test ediyoruz.” dedi.
Tülek, ayçiçeğinde canavar otunun verimi düşüren en önemli etkenlerden biri olduğunu vurguladı. Ayçiçeği ekimi yapıldıktan sonra toprakta bulaşık olan canavar otu tohumunun ayçiçeğinin köküne bulaşıp çimlendiğini anlatan Tülek, “Canavar otu bu noktadan sonra ihtiyaç duyduğu su, mineral ve diğer besin hususlarını tutunduğu ayçiçeğinden karşılıyor. Eğer çok bulaşık durumdaysa yüzde 100’e kadar verim kayıpları yaşanıyor.” diye konuştu.
“Tohumlarıyla yayılan ve bulaşan bir bitki”
Tülek, ıslah çalışmalarının yapay olarak canavar otu karıştırılmış toprak kullanılarak saksılarda test edildiğini ifade etti. Canavar otunun tam bir parazit bitki olduğunu anlatan Tülek, şunları kaydetti:
“Binlerce gereç üzerinde denemeler yapılıyor. Hepsi tek tek inceleniyor ve hastalığın etkileri gözleniyor. Yüksek derecede toleranslı olan çeşitler ya da çeşit adaylarında tam parazit bu bitkinin gelişemediğini görüyoruz. Tohumlarıyla yayılan ve bulaşan bir bitki. Bulaşık topraklarda 10 yıla kadar varlığını koruyabilen bir yabancı ot. O yüzden bu otla çabanın en önemli yollarından biri kültürel yöntem olarak bilinen toleranslı çeşitlerin ekilmesi, böylelikle hastalığı bertaraf ediyoruz.”
Enstitüde 50 ayçiçeği çeşidi geliştirildi
Tülek, ıslah çalışmalarının uzun yıllar aldığını ve başarılı bir çeşidin 10-12 yılda geliştirildiğini de dile getirdi. Enstitüdeki ayçiçeği ıslah çalışmalarının 1970’li yıllarda başladığını anımsatan Tülek, bu sürede 50 çeşidin çiftçilerin kullanımına sunulduğunu sözlerine ekledi.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Şırnaklı Girişimci Kosgeb’ten Aldığı Takviyeyle Çocuk Kıyafetleri Üretiyor