38,0464$% -0.26
43,6559€% -0.36
4.053,90%-1,08
6.693,00%-0,57
26.690,00%-0,58
3.312,29%-0,92
9.396,02%1,40
DOLAR 38,0464
EURO 43,6559
ALTIN 4.053,90
BİST 100 9.396,02
İmsak 02:00
Aydın Doğan Vakfı, 11 Şubat Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü dolayısıyla gerçekleştirdiği ‘Bilim Çağının Kadın Yüzü’ aktifliğiyle bilim ve teknolojide kadınların rolünü güçlendirmek için gençlerle bir araya geldi.
Küresel bilim topluluğundan önemli Türk bilim kadınlarından Prof. Dr. Bilge Demirköz ve Prof. Dr. Burcu Özsoy’un konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte, genç kadınların bilimsel alanlarda daha fazla yer alması için ilham verici kıssaları paylaşıldı. Vakıf, burs programları ve mentorluk projeleriyle kadınların eğitimine ve mesleğine sürdürülebilir destek sağlama taahhüdünü bir kez daha vurgularken, aktiflikle birlikte toplumsal cinsiyet eşitliği ve bilimde kadınların liderliği için mesaj verildi.
Aydın Doğan Vakfı, 11 Şubat Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü kapsamında düzenlediği “Bilim Çağından Kadın Yüzü” aktifliğiyle, bilim ve teknoloji alanlarında kadınların ve kız çocuklarının daha güçlü bir şekilde yer almasını desteklemeye devam ediyor. 15 Şubat Cumartesi günü Doğan Holding’de gerçekleştirilen etkinlik, gençlerin aktif katılımıyla planlanıp hayata geçirildi.
Etkinlik, Vakfın bursiyerleri arasındaki istekli gençlerden oluşan bir komite liderliğinde organize edildi. Bu komite, etkinlik programının tasarlanmasından, iştirakçilerin belirlenmesine kadar tüm süreçleri üstlenerek gençlerin fikirleri ve gücüyle aktifliğe yön verdi. Aydın Doğan Vakfı, gençlerin bu tür tertiplerde aktif rol almasını, onların liderlik hünerlerini güçlendirmek ve farkındalıklarını artırmak açısından son derece önemli buluyor.
Prof. Dr. Bilge Demirköz – Arzuhan Doğan Yalçındağ-Prof. Dr. Burcu Özsoy
Etkinlikte, ODTÜ Fizik Bölümü öğretim üyesi ve ODTÜ Uzay ve Hızlandırıcı Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (İVME-R) Müdürü Prof. Dr. Bilge Demirköz ile TÜBİTAK MAM Başkanı ve Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) Müdürü ve İTÜ Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burcu Özsoy, bilim dünyasındaki ilham veren öykülerini gençlerle paylaştı.
Prof. Dr. Demirköz ve Prof. Dr. Özsoy, panelde Türkiye’de bilim kadınlarının muvaffakiyetleri ve gençlerin rolü üzerine tecrübelerini aktarırken, Türk bilim kadınlarının uluslararası projelerdeki rollerine değindiler. Prof. Dr. Demirköz ve Prof. Dr. Özsoy ayrıca, eğitim sürecindeki zorlukları ve kadın olmanın getirdiği ek yükümlülükleri tartıştılar.
Panelde ayrıca bilim kadını olmanın zorluklarından bahsedilirken, gençlerin bilimsel çalışmalara nasıl dahil olabileceği ve bilimsel merakın teşvik edilmesi gerektiği üzerinde duruldu. İştirakçiler, sosyal medyanın ve irtibatın bu süreçteki katkılarına da değinerek, gençlerin bilimle ilgili daha fazla bilgi edinmesi ve desteklenmesi gerektiğini belirttiler.
Prof. Dr. Demirköz ve Prof. Dr. Özsoy panelde ayrıca, toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifinden, kadınların bilim alanında daha fazla yer almasının kıymetini dile getirirken, eğitimde eşit fırsatlar sunulması gerektiği ve gençlerin bilimsel çalışmalara katılmalarının teşvik edilmesi gerektiğini vurguladılar.
Kadınların bilim insanı olma yolunda yaşadığı zorlukların dile getirilmesi panelin önemli bahislerinden biri olarak dikkat çekerken, bu zorlukların aşılması için toplumsal bir farkındalık oluşturulması gerektiği vurgulandı. Prof. Dr. Demirköz ve Prof. Dr. Özsoy, kadınların bilimde daha görünür olmaları için çeşitli stratejiler geliştirilmesi gerektiği üzerinde durdular.
“Bir kadından akıl almaktan çekinmeyin”
Prof. Dr. Bilge Demirköz, uzay bilimleri ve parçacık fiziği alanlarındaki çığır açan çalışmalarıyla tanınıyor. Türkiye’nin ilk Parçacık Radyasyonu Test Altyapısı’nı kurarak, bilim dünyasında öncü bir rol üstlenen Demirköz, panelde gerçekleştirdiği konuşmasında şimdi 14 yaşındayken okul gezisi ile CERN’e gitmesinin fizik alanını seçmesinde çok büyük etkisi olduğundan bahsetti.
Demirköz, “Başkalarının hakkınızda söylediklerine kulaklarınızı tıkayın. Çünkü kadınlara etiket yapıştırmak çok kolay. Biz de kadınları erkeklerin lisanıyla tanımlıyoruz. MIT gibi erkek hükümran bir okulda eğitim görürken, çok az sayıda kadın hoca vardı. Bugün keşke kadın hocalarımın peşinden gidip onları daha çok dinleme talihim olsaydı diyorum. Bir kadından akıl almaktan çekinmeyin” şeklinde konuştu.
“Kendinizi en iyi kendiniz tanımlarsınız”
Prof. Dr. Burcu Özsoy ise Türkiye’nin kutup araştırmalarında öncülük eden isimlerinden biri olarak kutup araştırmaları ve iklim değişikliği konusundaki çalışmalarıyla gençlere ilham verdi. Gençlerin rol model olarak görmeleri için yaşadığı zorluklardan çok başına gelen iyi şeyleri paylaştığını belirten Prof. Dr. Özsoy, etkinliğe katılan gençlere yanlış yapmaktan korkmamaları gerektiğini aktardı.
Bilim dünyasında kadın olmanın zorlukları olduğundan bahseden Prof. Dr. Özsoy, “Doktoraya başladığımda bebeğim vardı. Antartika’ya gittiğimde çocuğum şimdi çok küçüktü. Ancak zorluklar sizi yıldırmamalı. Birileri sizi bir kalıba sokmamalı, kendi modelinizi çizmelisiniz. Kendinizi en iyi kendiniz tanımlarsınız.” dedi.
“Geleceğin önderlerini yetiştirmek için gençlerimize güveniyoruz”
Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, etkinlikte yaptığı konuşmada, gençlerin bu tertipteki rolüne dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“Kadınların bilimde eşit bir şekilde yer alması, toplumsal kalkınmayı hızlandıracak bir dönüşüm yaratacaktır. Kadınların ve kız çocuklarının potansiyelini desteklemek, sadece onların hayatını değil, hepimizin geleceğini daha parlak hale getirecektir.
UNESCO’nun 2023 verilerine göre, dünya çapında bilim, teknoloji ve girişimcilik alanlarında çalışanların sırf %33’ü bayanlardan oluşuyor. Daha da çarpıcı bir gerçek, Nobel ödüllü bilim insanlarının sırf %3’ünün kadın olması.
Bu sayılar, kadınların bilimdeki potansiyellerinin ne kadar göz arkası edildiğini ve bu konuda ne kadar çok çalışmamız gerektiğini bir kez daha ortaya koyuyor. Bilimde toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve kız çocuklarımızın potansiyelini ortaya çıkarmak, sadece ferdi başarılar için değil, toplumsal kalkınma için de büyük bir önem taşıyor.
Bugün burada gençlerimizle birlikte bir etkinlik gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Geleceğin önderlerini yetiştirmek için gençlerimize güveniyoruz ve onların fikirleriyle şekillenen bu tür projelerin, bilim dünyasında kadınların daha güçlü bir şekilde yer almasına katkı sağlayacağına inanıyoruz.”
Etkinliği düzenleyen öğrencilere seslenen Arzuhan Doğan Yalçındağ, “Sizler, geleceğin bilim insanları, mühendisleri, girişimcileri ve liderlerisiniz. Hayallerinizin peşinden gitmekten asla vazgeçmeyin. Unutmayın ki, her birinizin içinde büyük bir potansiyel var. Bu potansiyeli ortaya çıkarmak ve dünyayı değiştirmek sizin elinizde” dedi.
Arzuhan Doğan Yalçındağ ayrıca Prof. Dr. Bilge Demirköz ve Prof. Dr. Burcu Özsoy’a aktifliğe katılarak tecrübeleriyle kız öğrencilere ilham verdiği için teşekkür etti.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bakan Yerlikaya’dan Uyuşturucuyla Mücadeleye İlişkin Açıklama