32,8826$% -0.25
35,1821€% -0.54
2.449,68%-0,30
4.001,00%-0,17
16.005,00%-0,18
2.326,34%-0,04
10.647,91%-0,31
Vergi paketi hazırlıkları Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından devam ederken, bahşiş ve motokurye gelirlerine yeni vergi olacak mı? sorusu da gündeme geldi. Mevzuyla ilgili son noktayı koyan Bakan Şimşek, yeni vergi olmayacağını belirtti. Hazine ve Maliye Bakanlığı, sektörden gelen talep üzerine, bahşiş gelirleri ile motokurye faaliyetlerinin vergilendirme yordamında değişikliği de vergi paketi hazırlıklarına dahil ederken, bu alanlarda yeni vergi ihdas edilmeyecek. İşte, garson ve motokurye bahşişine vergi gelecek mi, sorusunun karşılığına yönelik detaylar.
BAHŞİŞ VE MOTOKURYE GELİRLERİNE VERGİ GELECEK Mİ?
Konuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Motokurye gelirlerine, garsonların bahşişine yeni vergi yok, muafiyet getiriyoruz” dedi. Şimşek şu sözlere yer verdi: “Motokurye faaliyetleriyle bahşiş gelirlerinin vergilendirilmesini kolaylaştırıyoruz. Düzenleme ile motokurye faaliyetlerinden doğan ticari yararlar basit yolda vergilendirilecek, bahşiş gelirleri normal ücret geliriyle ilişkilendirilmeyecek ve hizmet bedelinden ayrı gösterilerek KDV’ye tabi olmayacak.”
Bakan Şimşek geçtiğimiz günlerde de yeni vergi düzenlemesi için şunları söylemişti: “Yüce meclisimizde yakında görüşülmesi beklenen pakette yer alan doğrudan vergilerin hissesini artırmaya yönelik düzenlemelerle vergide adaleti güçlendireceğiz.”
KDV MUAFİYETİ GÜNDEMDE
Hazine ve Maliye Bakanlığı, sektörden gelen talep üzerine, bahşiş gelirleri ile motokurye faaliyetlerinin vergilendirme yolunda değişikliği de vergi paketi hazırlıklarına dahil ederken, bu alanlarda yeni vergi ihdas edilmeyecek.
AA muhabirinin Bakanlıktan edindiği bilgilere göre, hazırlıkları yürütülen pakette, vergilendirmede kolaylık isteyen bölümlerin talepleri de bedellendiriliyor.
Bu kapsamda, ilgili bölümlerin başvurusu üzerine, bahşiş gelirleri ve motokurye faaliyetlerinden elde edilen gelirlere yeni vergi ihdas edilmeden, bu alanlardaki vergilendirme adabının kolaylaştırılması için çalışma yapıldı.
Bahşişler KDV’ye tabi tutulduğu için sektör kolaylık istedi
Gelir Vergisi Kanunu’na göre, yeme içme hizmeti veren işletmelerde toplanan bahşişlerin işverence çalışanlara dağıtılması durumunda, bu ödemeler patrondan alınan ücretin bir parçası olarak bedellendiriliyor ve ücret matrahına eklenerek gelir vergisi tarifesine göre tevkif suretiyle vergilendiriliyor.
Banka kartı, kredi kartı ve diğer ödeme sistemlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte müşteriler yeme içme bedeline ilave olarak bahşiş ödemelerini de kartla yapmaya başladı. Bu durumda, ayrı gösterilemediği için bahşiş olarak yapılan ödeme, yeme içme hizmetinin matrahına dahil bir öge olarak kabul ediliyor ve KDV’ye tabi tutuluyor.
Sektör temsilcilerinin kolaylık talep etmesi üzerine harekete geçen Bakanlık, mevzunun tarafı olan diğer bakanlıklarla çalışma yürüttü. Bu kapsamda dünya örnekleri de incelenirken banka ve kredi kartı ile bahşiş ödemesinin çok yaygın olduğu ve ödeme dokümanlarında bu fiyatların ayrı gösterilerek KDV matrahına dahil edilmediği belirlendi.
– Tamamı çalışanlara dağıtılacak
Hazırlanan taslak çalışmaya göre, bahşiş ödemeleri, hizmet bedelinin yüzde 10’unu aşmaması koşuluyla ödeme evraklarında bu bedelden ayrı gösterilecek. Ücret niteliğindeki bu gelirler banka hesabında toplanacak ve tamamı çalışanlara dağıtılacak. Asgari ücretin aylık brüt fiyatına kadar çalışanlara dağıtılan paralar, normal ücret geliriyle ilişkilendirilmeyecek ve tarife yerine sadece yüzde 10 gelir vergisi tevkifatına tabi olacak.
Bahşiş ödemelerinin hizmet bedelinden ayrı olarak gösterilmesi koşuluyla ücret niteliğinde olan bu ödemeler, patron tarafından hizmet bedeline dahil edilmeyecek ve dolayısıyla KDV’ye tabi tutulmayacak.
– Kapsama girecek bölümler belirlendi
Düzenleme, yeme içme dalında faaliyette bulunan işletmeleri, yemeği paket servis ve diğer hallerde sunanlar da dahil müşteriye servis hizmeti sunan işletmeleri kapsayacak.
Otel ve gibisi konaklama işletmelerinin yeme içme hizmeti sunan üniteleri de bu hizmetleri için ayrıca fatura ve fatura gibisi belge düzenlemeleri kaydıyla kapsamda olacak.
Konu hakkında iş ve sosyal güvenlik mevzuatında da sigorta primi ve kıdem tazminatları açısından uygulamayı destekleyici düzenlemeler üzerinde çalışılıyor.
– Motokuryelerin defter tutma zorunluluğu olmayacak
Motokurye faaliyetlerinden doğan ve ticari kazanç olarak vergilendirilen yararların, tevkifat yordamıyla verilendirilmesine yönelik basit vergileme yoluna geçilmesi öngörülüyor.
Kuryelerin, hizmet mukavelesi kapsamında bir patrona bağlı olarak çalışmaları halinde elde ettikleri gelir ücret olarak vergilendiriliyor. Kendi nam ve hesabına bağımsız olarak çalışmaları durumda ise elde edilen gelir ticari kazanç kapsamında bedellendiriliyor ve teslim hizmetleri KDV’ye tabi tutuluyor. Ticari kazanç mükellefi olarak faaliyette bulunan 126 bin 112 motokurye bulunuyor.
Motokuryeler ve mesleksel birliklerden gelen talepler üzerine, bunların defter tutma, belge düzenleme, geçici ve yıllık beyanname verme gibi yükümlülükleri yerine kolay şekilde vergilendirilmelerine yönelik düzenleme yapılması için çalışmalar tamamlandı.
Ticari kazanç mükellefi olan motokuryelere bu hizmetleri karşılığı yapılan ödemelerden belli oranda tevkifat yapılacak, bir takvim yılı içinde elde ettikleri gelirlerin tarifenin 4. dilimini (bu yıl için 3 milyon lira) aşmaması halinde tevkifat sonuncu vergi olacak.
Son Dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Önemli Açıklamalar
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.