34,5625$% 0.23
36,3076€% 0.19
2.998,51%1,25
5.093,00%0,54
20.314,00%0,69
2.695,98%0,92
9.378,29%0,11
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, TRT Haber özel yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Bakan Bolat’ın açıklamasından öne çıkanlar şu şekilde:
İhracatta ivme sürüyor
Dünya şartları ihracat için pek uygun değil. Bizim geçen yıl ihracatımız az bir ölçü arttı ama bu yıl iyi gidiyoruz. 2023’te dünya ticareti 1,2 daraldı. Geçen yıl 255,4 milyar dolarla Cumhuriyet tarihi rekoru kırdık. Yılı 106 milyar dolarla dış ticaret açığıyla kapattık. Mayıs ayında en yüksek ihracatı gerçekleştirdik. Haziran sayıları bayram etkisiyle biraz geri kalmakla bir arada Temmuz ayı datalarımız ihracatta yüzde 10’luk bir artış gözlemliyoruz.
Bu yılın ilk 6 ayı yüzde 2’lik bir artışla ihracatımız 125,4 milyar dolar oldu. İthalatımız ise yüzde 8,5’luk bir gerileme oldu. Bu yılın sonu itibariyle OVP’de hedef 267 milyar dolar ihracattı. İlk 6 bilgilerinde ve beklentilerimiz inşallah dış ticaret açığımızı 106 milyar doların altında kapatmamızı mümkün kılacak. Dış ticaret açığında 35 milyar dolar azalma sağladık, cari işler açığında ise 32 milyar dolar azalma sağladık muştusunu verebiliriz.
Temmuz ayında dış ticaret açığında büyük bir azalma olacak, ağustos ayında da aynı uğraşı göstereceğiz. Türkiye iktisadı açısından sevindirici. Mal ve hizmet ihracatının artması, istihdamın artması, ülkemizin döviz kazanması demek.
Tarımda üretim kaybı var
Zeytin ve ayçiçekte üretim kaybı vardı. Biz ayçiçek de tohum ve ham yağ ithalatını açarak 4-5 aylık boşluğu sağlamaya çalıştık. Zeytinyağı geçen sene ihracatı çok uygundu. İçeride fiyatların yükseldiğini görünce dökme ve varili yasakladık. Domateste de bu tip denge oluşturduk. Tavuk etinde de ihraç kotasını aylık 10 binle sonlandırdık. Tavuk fiyatlarının düşmesini sağladık. Sofralarımızın temel eserlerinden soğan ve patateste de spekülasyona müsaade vermemek için stoklama yapıldı. Yani biz bakanlık olarak 1,5 milyar dolarlık ihracat gelirini feragat ettik. Önemli olan vatandaşlarımızın ürünleri hem çokça hem de uygun fiyatla tüketebilmelerini sağlamak.
İlk hedef depremin etkilerini bertaraf etmek, ikincisi enflasyonu düşürmek
Enflasyonla mücadele programı hükümetin ana hedefi haline geldi. Birinci hedef deprem bölgelerini ayağa kaldırmak, ikinci hedef ise tek haneli enflasyonu ülkemize sağlamak. Vatandaşlarımızın satın alma gücünü artırmak amacıyla kuruldu. Geçen yıl göreve geldikten sonra 600 bin kadar arabanın stoklandığını, ikinci elde aşırı yükselen fiyatları gördük. Bayilerin ekstra paralar talep etmesi… Biz yönetmelikle bu kaosu sona erdirdik. İkinci el fiyatlarının birinci el fiyatlarını aşamayacağı kuralını getirdik. Motosikleti de bu kapsama aldık. Ferdî kişilerin 3’ten fazla satış yapamayacağı kuralının uygulanmasını sağladık. 6 ay 6 bin kilometre de bu uygulamalar içinde yer alıyor.
Aynı şey emlak piyasasında da oldu. Fiyat şişiren, manipülatif işlem yapanları tespit ederek gerekli cezalar verildi. Yetki belgeleri iptal edilen oldu. Reklam Heyetimiz gerekli cezaları da sağlıyor. Market-raf fiyat farkı kontrollerini sağladık.
Enflasyon aşağı doğru gidiyor
Enflasyon aşağı doğru inişe geçti. Eylülün sonunda enflasyon açıklanırken TÜFE’de 50’nin altını görmemiz çok yüksek ihtimal. Hükümetin ekonomi programına inanç ve güven artacak. Firmalar kolay kolay zam yapma eğiliminde olamayacaklar. Bazı vatandaşlarımızı çok net görüyoruz. Bazı firmaların fiyatları düşük tuttuğunu görüyoruz, alınlarından öpüyoruz onları. Tüketicimiz fiyatı daha düşük olandan yapacağı alışverişle, pahalı satana en acı dersi verebilir.
Diğer Ekonomi Haberleri İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
130 Fabrika Mısır’a Göç Etti 90 Bin Kişi İşini Kaybetti