34,6674$% 0.05
36,6441€% 0.71
2.945,97%0,50
4.950,00%-0,06
19.800,00%-0,07
2.641,04%0,37
9.639,77%0,04
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, sağlık muhabirleri ile Bakanlıkta bir araya geldiği toplantıda, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.
Toplumun sağlık okuryazarlığı oranının artırılmasında medya mensuplarının üstlendiği vazifenin çok önemli olduğunu vurgulayan Memişoğlu, sağlık muhabirlerini de sağlıkçıların bir parçası olarak gördüğünü söyledi. Memişoğlu, “Biz sizleri sağlıkçı olarak kabul ediyoruz. Biz, sağlık muhabirlerini sağlık ordusunun bir neferi olarak görüyoruz ve temelinde sağlık okuryazarlığını, sıhhatin toplumsal olarak gelişimini, aynı zamanda bu husustaki sıhhatin bilgilerini sizler vasıtasıyla bütün toplum öğreniyor. Emeğiniz çok büyük.” diye konuştu.
Medya mensuplarına teşekkür eden Memişoğlu, “Sahada olan sizlersiniz. Sizin yaptığınız haberler çok kişiyi etkiliyor. Öyle olunca da hem toplumun sıhhatinin gelişimini hem de bizim daha da gelişimimizi sağlıyorsunuz. Hepimiz bu millete, topluma hizmet eden insanlarız. Hedefimiz daha iyi sağlık sistemi kurmak, daha iyi bir ülke oluşturmak. Onun için de elimizden geleni yapıyoruz.” ” ifadelerini kullandı.
Bakan Memişoğlu, İstanbul İl Sağlık Müdürü olduğu dönemde sağlık muhabiriyle her zaman bağlantıya açık olduklarını dile getirdi.
Sağlık Bakanlığı olarak da aynı açık ve şeffaf bağlantısı kurmak istediklerinin altını çizen Memişoğlu, “Maalesef bazen dezenformasyon oluyor, yanlış algılar oluyor. İyi bir iletişim, iyi bir haberleşme yolu kurmak muhakkak bizim için değerli. Sizler bizim için kıymetlisiniz. Biz sizi medyadaki sağlık elçileri olarak görüyoruz. Onun için her konuda her zaman iletişim halinde olmayı isteriz.” değerlendirmesini yaptı.
“ÖNCELİĞİM HAMİ HEKİMLİK, BİRİNCİ BASAMAK”
Memişoğlu, Bakanlık olarak yaklaşımlarının önce insan ve insanın düzgünlüğü olduğunu belirtti.
“Türkiye de dahil insanlara ‘Mutluluğun olmazsa olmazı nedir?’ diye sorduklarında ilk parametre sağlık, biliyorsunuz, yani yüzde 65-70 üzerinde insanlar, olmazsa olmazı sağlık olarak tanımlıyorlar hayatlarında. Onun için biz de bu mutluluk kaynağının sağlık olduğunun şuuruyla hareket etmek zorundayız” diyen Memişoğlu, sağlık hizmeti sunarken insanın rengine, cinsine, fikrine bakmadıklarını bildirdi.
Memişoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sağlık hizmeti sunarken, herkese eşit ve insan olduğu için hizmet ediyoruz. Yaklaşımımız, önce insan, insanın uygunluğu diyoruz, toplumun uygunluğu diyoruz, medeniyetin düzgünlüğü diyoruz ve dünyanın uygunluğu diyoruz. Bugün maalesef dünya biraz kötülük medeniyetinin, berbatlığın hakim olduğu, birbirlerini insanların katlettiği, naklen yayınlarda 45 bin kişinin öldüğü bir dünyada yaşıyoruz. Biz iyilik tarafı olarak bunu düzeltmek için daha çok çalışmamız, birlikte hareket etmemiz, iyi tarafın bir arada hareket etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Onun için sıhhatle ilgili de daha düzgününü nasıl yaparız konusunda çalışıyoruz. Daima bir arada daha uygununu yapacağız.”
Kendisinin de önceliğinin gözetici hekimlik olduğuna işaret eden Memişoğlu, “Benim önceliğim gözetici hekimlik, birinci basamak. Bunu her seferinde söylüyorum. İnsanların hasta olmadan, sağlığını kaybetmeden kendisine, bedenine bakmasının, sağlıklı kalmasının idaresini oluşturmak zorundayız.” dedi.
Sağlık Bakanlığının hastalık ortaya çıkmadan çalışma yapması gerektiğini ifade eden Memişoğlu, “Biz hastalık bakanlığı değiliz diyoruz hep. Önce kollayıcı hekimliği, kollayıcı sağlık kültürünü insanlara öğretmemiz lazım. Burada önemli sağlık çalışanı sizlersiniz. Çünkü toplumun sağlık okuryazarlığını artıracak haberleri yapacak ve onları bilinçlendirecek sizlersiniz. Biz bunları üretirken veya bunları desteklerken sizlerin yardımı olmadan toplumun sağlık okuryazarlığı oranını artırmayı veya sıhhatle ilgili kendilerine bakması gerektiğini öğretemeyiz.” ifadelerini kullandı.
“NORMAL DOĞUM EYLEM PLANI HAZIRLADIK”
Sağlık okuryazarlığının artırılmasında medya mensuplarının da sorumluluğunun bulunduğunu vurgulayan Kemal Memişoğlu, “Çünkü bugün baktığımız zaman Türkiye’nin en büyük meselelerinin obezite, kilo olduğunu görüyoruz, bağımlılık olduğunu görüyoruz. Bu sadece sigara, madde bağımlılığı değil.” dedi.
Bugünün en önemli bağımlılıklardan birinin dijital bağımlılık olduğunu vurgulayan Memişoğlu, “Bunun yanında doğurganlık oranının düşük olması, yaşamın hareketsiz olması, sedanter yaşam olması, kentleşen, çok kısa sürede, tahminen 30-40 yılda kentleşen bir toplumun yeme alışkanlıklarının, besleme alışkanlıklarının değişmeden, yaşam üslubunun değişmesinden kaynaklanan özellikle hareketsizlik ve kilo sıkıntımızın olduğunu hepimiz biliyoruz.” açıklamasında bulundu.
Memişoğlu, fazla kilonun inmeden eklem hastalığına, kalp hastalığına her şeyin nedenlerinden biri olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
“Maalesef Türkiye’de sigara kullanım oranı çok yüksek, özellikle genç bayanlarımız ve çocuklarımız son vakitlerde sigara konusunda maalesef daha fazla kullanır oldular. Sigara akciğer kanserinden KOAH’a kadar her türlü hastalığa etki eden bir madde. Bu nedenle bizlerin topluma bunların ziyanlarını anlatmamız gerekiyor. Bunun yanında doğurganlık oranı diyoruz, toplum eleştiriyor bazen ‘Bize neden karışıyorsunuz?’ diye, ama baktığınız zaman çocuksuz olmaz. Ailede kardeş de önemli. İnsan kardeşle gelişiyor. Paylaşıyorsunuz, mücadele ediyorsunuz, birbirinizi destekliyorsunuz. Lakin biz bu konuya sadece kardeş tarafından bakmıyoruz. Bir de Türkiye’nin yenilenebilir dediğimiz nüfusunun azalmaması gerekiyor.
Nüfus artış hızı 1,5 demek bu nüfusun azaldığı, yaşlanmasını bırakın azaldığı demek. Bu konuda toplumu bilinçlendirmemiz lazım. Normal Doğum Eylem Planı hazırladık, biliyorsunuz. Ama bunu topluma anlatmamız gerekiyor. Tabibinden, hastasına, gebesinden, aile bütününe işin normalinin doğum olduğunu, başkasının ameliyat olduğunu daima birlikte anlatmamız gerekiyor. İşte bu tür özellikle gözetici dediğimiz, hastalanmadan sağlığı koruyacak siyasetlerimizin sizler tarafından da desteklenmesini ve çok fazla topluma bu konuda mesaj verilmesini arzu ediyoruz.”
“BİZ AİLE TABİPLERİNİN MAAŞLARINI KESMİYORUZ”
Her zaman aile doktorlarını destekleyeceklerini söylediklerini aktaran Memişolu, “Biz aile hekimliği ile ilgili de aile hekimliğini destekleyeceğiz dedik başından beri. Çünkü aile hekimliği toplumun ilk başvuracağı ve en yakınındaki sağlık elçimiz, sağlık hizmeti sunduğumuz kapı.” dedi.
Aile hekimliğiyle ilgili mevzuat, yönetmelik değişikliği yaptıklarını hatırlatan Memişoğlu, “Bunun yanında 2025 yılında hedefimiz, yaklaşık bin tane yeni Aile Sağlığı Merkezi yapmak, onlara kurumsal kimlikle daha iyi hizmet verecek altyapı oluşturmak. Sağlıklı Hayat Merkezi hedefimiz de var, 100’ün üzerinde yapmak istiyoruz 2025 yılında.” diye konuştu.
Koruyucu hekimliğin, temel sıhhatin en önemli ögesi olduğunu dile getiren Bakan Memişoğlu, şunları kaydetti:
“Mevzuatla ilgili de bazen dezenformasyon olabiliyor, yanlış algılar da olabiliyor. Burada şunu söylüyoruz, aile tabibine kayıtlı nüfusu 3 bin 500’e düşürerek doktorun kendisine kayıtlı kişilerin sıhhatle ilgili bütün parametrelerini takip etmesini, özellikle yaşlı grubu, şeker hastası, tansiyon hastası gibi kümeleri takip etmesini istiyoruz. Yanlış anlaşılma olmasın, biz aile tabiplerinin maaşlarını kesmiyoruz. Biz, aile doktorlarına kendi nüfusunun sağlığına göre daha çok teşvik vermeye çalışıyoruz ve kendi nüfusunun hastalanmamasının temininde etkin rol almasını istiyoruz. Bu nedenle de biz kendisiyle kıyaslıyoruz aile tabibini. Eğer nüfusu, kendi sorumlu olduğu nüfusu bir önceki periyoda göre daha sağlıklıysa bunu aile doktorunun başarısı olarak görüyoruz. Çünkü kendi sorumlu olduğu bölgedeki insanlar, kendilerine bakarsa, hastalanmazsa bunu sağlayacak kişinin aile tabibi olduğunu görüyoruz ve kişinin kendi sorumluluğunun olduğunu biliyoruz. Onun için bu konuda biz aile tabiplerine güveniyoruz, gelirlerinin de artacağını biliyoruz. Çalışan ve çalışmayan arasındaki farkın da net olmasını istiyoruz. Onun için teşvik vereceğiz, ilave vereceğiz, ücret vereceğiz aile tabiplerine. Bu konuda dezenformasyon olmasını arzu etmiyoruz.”
“BAKANLIĞIMIZIN HİZMETLERİNİ TAM CHECK-UP YAPIYORUZ”
Memişoğlu, Merkezi Tabip Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden bazı branşlarda randevularda yaşanabilen ezalara ilişkin de açıklamalarda bulundu.
“Randevu konusunda bazı branşlarda sıkıntılar olduğunu biliyoruz, bunları en kısa zamanda çözeceğiz” diyen Memişoğlu, bugün “Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayımladıklarını anımsattı.
Bakan Memişoğlu, “Biliyorsunuz Türkiye’de doktor dağılımında 2002 yılında en gelişmiş bölge ile gelişmemiş bölge arasında yedi kat fark vardı. Gelişmiş bölgelerimizde yedi kat fazla sağlık personeli vardı. Şu anda 2,5 kat farka düşürdük. Bunu daha aza düşürmek için böyle bir yönetmelik yayımladık.” bilgisini verdi.
Memişoğlu, şöyle devam etti:
“Biz, Bakanlığımızın hizmetlerini eksiksiz check-up yapıyoruz. Yani denetleme yollarımızı, sağlık hizmetlerimizi yeniden yapılandırma evresindeyiz. Bu konuda malum yenidoğanla ilgili bir denetleme ve pahalanma bilimsel komitesi oluşturduk. Tüm branşlarda bunu yapacağız: Acil, erişkin yoğun bakım, onkoloji gibi. Hizmet alanlarımızı kontrol ederek işleyişi daha etkin hale nasıl getiririz konusunda çalışıyoruz.”
Sağlık turizmine büyük önem verdiklerinin altını çizen Memişoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Özellikle sağlık turizmi konusunda biraz daha etkin olmak için USHAŞ üzerinden, USHAŞ’ı yeniden yapılandırarak ve USHAŞ’ı daha etkin hale getirerek sağlık hizmetlerimizi büyütmeyi amaçlıyoruz. Sağlık hizmetinde özellikle kamu tarafının biraz daha gelişmesi gerektiğini düşünüyoruz bu konuda. Hami ve temel sağlık hizmetlerinin yanında benim en önemsediğim şey, bu konuda sizin dayanağınızı de istiyoruz çünkü bu konuda kat etmemiz gereken çok uzun bir yol var, yapmamız gereken işler var, biz sadece sağlık hizmetini sunan, sağlık hizmetini iyi yapan bir ülke olmak istemiyoruz, biz sağlık hizmetini sunarken sağlık bilimini de bilgisini de üretmek istiyoruz.
Şu anda Türkiye’nin sağlık çalışanları özellikle tabip grubu gerçekten dünyanın medarıiftiharı olarak görülüyor, bizim dünyadaki medarıiftiharımız; bilgi manasında, çalışkanlık manasında. Bunun da toplum tarafından bilinmesi lazım. Hepimiz bu ülkede yaşıyoruz. Sağlık hizmetleri son 20 yılda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde inanılmaz gelişti ve dünyada Covid-19’da gördük, depremde de gördük ki sizler sağlık hizmetlerinin dünyaya rol model olan bir ülkesinde yaşıyorsunuz. Bunu yapan sağlık çalışanları ve doktor grubu, sağlık sistemimiz. Çok istisnai insanlıktan nasibini almamışların, üstelik de yakalanarak cezaevinde olanların, bunu bir buçuk milyon sağlık çalışanlarımızın hakkını yememesini istiyorum.”
Bebek ölüm hızının bin canlı doğumda 35’lerden 7,1’e düştüğünü belirten Memişoğlu, “İstanbul için, Türkiye için 9,2’ye düşürülmüş. Prematüre 37 haftanın altında doğan bebeklerimizin yaşam talihi yüzde 95’in üzerinde çıkartılmış bir sağlık sisteminden, sağlık çalışanlarından bahsediyoruz.” dedi.
“Yaşam müddetini 78 yaşına çıkartmış bir sağlık sisteminden, sağlık çalışanlarından bahsediyoruz” ifadesini kullanan Bakan Memişoğlu, “Bunun kötülenmesine veya birkaç tane nasipsiz sebebiyle örselenmesine daima birlikte izin vermememiz lazım. Birkaç kişinin kusuru, caniliği bu kadar büyük hizmetleri, Avrupa ile dünyadan daha iyi olan hizmetleri ve çalışanları töhmet altında bırakmaması gerekir. Bunu başaracak sizlersiniz, bizleriz, sorumluluk sahibi insanlar.” diye konuştu.
Koruyucu hekimlik, temel sıhhatin en önemli ögesidir. Mevzuatla ilgili de bazen dezenformasyon olabiliyor, yanlış algılar da olabiliyor. Biz aile doktorlarına kendi nüfusunun sağlığına göre daha çok teşvik vermeye çalışıyoruz. Aile doktorlarına yönelik klâsik ve tamamlayıcı tıp eğitimi için ikincil mevzuatın olması lazım. İkincil mevzuatını çıkaracağız. İkincil mevzuatla birlikte eğitimleri de artıracağız. Aile doktorlarımızın tasalarını anlıyorum. 5-6 ay geçtikten sonra çok daha iyi yerlerde olacağımızı düşünüyoruz.
Bakanlığımızın hizmetlerini tam check-up yapıyoruz. Denetleme yöntemlerimizi, sağlık hizmetlerimizi yeniden yapılandırma basamağındayız. Bu konuda malum yenidoğanla ilgili bir denetleme ve pahalanma bilimsel kurulu oluşturduk. Tüm branşlarda bunu yapacağız: Acil, erişkin yoğunbakım, onkoloji gibi.
İlaç yazamıyoruz halindeki dezenformasyonlara da cevap vermek istiyorum. Bir dönem içinde kendi hasta grubuna yazılan ilaç miktarı, önceki devirde yazılan ilaç miktarı ile aynıysa veya daha azsa aile doktoruna teşvik veriyoruz.
Özel hastaneler mevzuatını tamamen yeniliyoruz. Kamu hastaneleri, üniversite hastaneleri ve özel hastanelerin tamamı aynı standartta hizmet vermek zorunda.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Ordu’da Katliam Gibi Kaza! Otomobil, Kamyona Çarptı: 3 Ölü
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.