32,8826$% -0.25
35,1821€% -0.54
2.449,68%-0,30
4.001,00%-0,17
16.005,00%-0,18
2.326,34%-0,04
10.647,91%-0,31
Bakan Özhaseki, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı 2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma amaçlarına ulaşmak amacıyla yaklaşık 2.7 milyon metrekare yeni karbon yutak alanı oluşturduklarını belirtti. Bakan Özhaseki, “Bakanlık olarak bir gün değil yılın 365 günü çölleşmenin dünyada sebep olduğu tesirlerin anlaşılması için yaptığımız farkındalık çalışmalarıyla toprağımıza sahip çıkmanın çabası içerisindeyiz. Ulusal ve uluslararası seviyede yaptığımız her çalışmayla iklim değişikliğiyle gayretimizi sürdüreceğiz. Çölleşmeyle gayrete yönelik yapılan tüm çalışmaların yanındayız. Amacımız daha yeşil bir Türkiye.” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 17 Haziran Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü kapsamında açıklama yaptı. Dünyanın iklim değişikliğinin ağır tesirleriyle karşı karşıya olduğunu belirten Bakan Özhaseki, bunlardan birisinin de çölleşme olduğunu söyledi. Bakan Mehmet Özhaseki, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı 2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma amaçlarına ulaşmak amacıyla yaklaşık 2.7 milyon metrekare yeni karbon yutak alanı oluşturduklarını belirtti. Bakan Özhaseki, “İklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmak ve ülkemizin karbon stok ölçüsünü artırmak gayesiyle yutak alanlarımıza yenilerini ekliyoruz. 2024 yılı içerisinde maksadımız 3,5 milyon metrekare yeni karbon yutak alanı oluşturmak.” dedi.
İklim değişikliğiyle mücadelede ve 2053 Net Sıfır Emisyon amacı kapsamında önemli bir güç olan millet bahçelerinin Türkiye genelinde yaygınlaştırılmasına yönelik
çalışmaların devam ettiğini kaydeden Bakan Özhaseki, “81 ilimizde 75 milyon 886 bin metrekare alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gayemiz 100 milyon metrekare millet bahçesini ülkemize kazandırmak.” dedi.
“BUGÜNE KADAR 108 ÜLKEDEN, 1170 UZMANA EĞİTİM VERDİK”
Bakan Mehmet Özhaseki, Afrika, Orta Asya, Kafkaslar ve Doğu Avrupa ülkelerine yönelik her yıl “Uluslararası Çölleşme ile Mücadele Eğitim ve Çalıştayları” düzenlediklerini vurgulayarak, “Bugüne kadar 22 başka Uluslararası Çölleşme ile Mücadele Eğitimi düzenledik. Bugüne kadar 108 ülkeden, 1170 uzmana eğitim verdik.” halinde konuştu.
“TOPRAĞI VE SUYU BÜTÜN ZENGİNLİKLERİYLE KORUMAK İÇİN DAİMA BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİYİZ”
Kuraklık ve erozyonun insanlık olarak ortak mücadele edilmesi gereken en önemli mevzulardan olduğunun altını çizen Bakan Özhaseki, Türkiye’de tarım yapılan alanlarda her yıl 248,6 milyon ton toprağın su erozyonu sonucu yer değiştirdiğini kaydetti. Bakan Mehmet Özhaseki, “İnsanın hayat kaynağı olan toprağı ve suyu bütün zenginlikleriyle korumak için daima birlikte mücadele etmeliyiz.” ifadelerini kullandı.
“ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA ÇABAYA KARARLILIKLA DEVAM EDECEĞİZ”
Bakan Özhaseki, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü’nün, iklim değişikliğinin olumsuz tesirlerinin en aza indirilmesi, çölleşmeyle mücadele, erozyonun önlenmesi, sel ve taşkınların azaltılması amacıyla çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü aktardı. Bakan Özhaseki, “185 Yukarı Havza Sel ve Erozyon Denetimi Projesi, 95 Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Ağaçlandırma ve Erozyon Denetimi Projesi, 45 Tarla ve Yol Kenarı Ağaçlandırma Projesi, 25 Entegre Havza Rehabilitasyon Projesi, 14 Ar-Ge ve 8 adet Maden Alanları Rehabilitasyon projelerini hazırladık. Hazırlanan projeler ile doğal kaynakların güzelleştirilmesi, beklenen olağan afetlere karşı önlemlerin arttırılması, arazi tahribatının önüne geçilmesi ve biyolojik çeşitliliğin geliştirilmesini amaçlıyoruz.” dedi.
Bakan Özhaseki, kısa zamanda güncellenmesi tamamlanacak olan ve 2024-2030 yıllarını kapsayan ‘Çölleşmeyle Mücadele Ulusal Stratejisi ve Eylem Planı’ çerçevesinde çölleşme ve erozyonla çabaya kararlılıkla devam edeceklerini söyledi.
“ÇÖLLEŞMEYLE MÜCADELEDE TÜM ÇALIŞMALARIN YANINDAYIZ”
Sürdürülebilir bir yaşam için, toprağın ehemmiyetinin farkında olduklarını vurgulayan Bakan Özhaseki, “Bakanlık olarak bir gün değil yılın 365 günü çölleşmenin dünyada sebep olduğu tesirlerin anlaşılması için yaptığımız farkındalık çalışmalarıyla toprağımıza sahip çıkmanın uğraşı içerisindeyiz. Ulusal ve uluslararası seviyede yaptığımız her çalışmayla birlikte iklim değişikliğiyle gayretimizi sürdüreceğiz. Çölleşmeyle uğraşa yönelik yapılan tüm çalışmaların yanındayız. Maksadımız daha yeşil bir Türkiye.” dedi
Adana’da Kurban Fiyatları Düşüyor
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.