34,5698$% -0.03
36,1600€% 0.35
2.969,56%-1,18
5.037,00%-0,70
20.087,00%-0,54
2.667,96%-1,39
9.549,89%1,94
Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen T24 Yıllık Konferansı’nda özel bir sunum yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, en önemli gayelerinin enflasyonun düşüşü olduğunu söyleyerek, ”Geçiş periyodundan sonra dezenflasyon süreci başladı. Biz bunu daha kademeli yapmayı tercih ettik” dedi. Enflasyonun talebi kısıtlayarak indirelemeyeceğini dile getiren Şimşek, düşüşün yapısal dönüşümle mümkün olduğunu ifade etti. Büyümede geçici bir yavaşlama olduğunu ancak sürdürülebilir yüksek büyümenin ön şartının fiyat istikrarı olduğunu söyleyen Şimşek, ”Türkiye yüksek sürdürülebilir büyüme patikasına kalıcı şekilde oturmak istiyorsa fiyat istikrarını sağlaması gerek” diye konuştu. Kur Muhafazalı Mevduat (KKM) ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili açıklamalarda bulunan Şimşek, ”Biz KKM’den çıkmakta kararlıyız, bir türbülans yaratmandan devam edeceğiz. ‘EYT’nin maliyeti kalıcı bir maliyet. Deprem etkisi birkaç yıllığına bir seferlik. EYT öyle değil” ifadelerini kullandı.
T24 Yıllık Konferansları’nın üçüncüsü, bugün (3 Ekim Çarşamba), “Belirsizlikler ve Öngörüler” teması altında yapılıyor. “Çoklu krizler, ekonomi, politika, demografi, gençlik, yapay zekâ” mevzuları üzerine düzenlenen konferansa katılan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Türkiye Ekonomisi: İstikrar ve Islahat Programı” temasıyla, özel bir sunum yaptı.
”Birtakım dengesizliklerle karşı karşıyaydık”
Türkiye’nin yeni ekonomi programı öncesinde önemli dış kırılganlıkları olduğunu söyleyen Şimşek, ”Enflasyon, yüksek bütçe açıkları, yüksek cari açıklar… Birtakım dengesizliklerle karşı karşıyaydık. Canlı bir organizma gibi düşünmeniz gerekiyor programı. Herhangi bir programın ana hedefi, sürdürülebilir yüksek büyüme ve daha adil bir gelir dağılımı olmalı. Fiyat istikrarı, bütçe disiplini, cari açığın sürdürülebilir bir boyutta tutulması çok değerli, sonuncu hedefi gerçekleştirmeye yönelik yapısal dönüşüm en kritik bileşen” dedi.
En önemli maksadın enflasyon düşüşü olduğunu dile getiren Bakan Şimşek, “Geçiş döneminden sonra dezenflasyon süreci başladı. Biz bunu daha kademeli yapmayı tercih ettik. Reel kesimin uyum sağlaması için fırsat verdik. Bu daha doğru bir yaklaşım. Türkiye için daha sağlıklı olacağını düşündük” diye konuştu.
”Sürdürülebilir yüksek büyümenin ön şartı fiyat istikrarı sağlamaktır”
Enflasyon büyüme istikrarı hakkında konuşan Şimşek, geçici olarak büyümede bir yavaşlama olduğunu ancak sürdürülebilir yüksek büyümenin ön şartının fiyat istikrarı olduğunu söyledi. Türkiye’nin yüksek sürdürülebilir büyüme patikasına kalıcı şekilde oturmak istiyorsa fiyat istikrarını sağlaması gerektiğini vurgulayan Şimşek, ”Mayıs ayında bana verilen brifingde açık yüzde 9,8 olacak dediler. Tedbir almak zorundaydık, aldık. Açık yüzde 5,2’ye indi. Depremi ayırdığınız zaman yüzde 1,6 açık söz konusu oldu. Vergi artışlarına gittik, harcama önlemleri devam ediyor, gelir performansı geçen sene iyi oldu” dedi.
Şimşek, “Reel ekonomide bir yavaşlama var. Bazı alanlarda daralma var ama reel iktisadın geneline ilişkin bir daralma söz konusu değil, olumlu bir büyüme söz konusu” dedi.
Geçen yıl para siyasetinin yeniden inşa edilmesi gerektiğini belirten Bakan Şimşek, “Koşulların dezenflasyona müsait hale gelmesi için bir geçiş süreci öngördük. Kalıcı bir düşüş için gereken şartları oluşturuyoruz. Hedef, 2026 sonunda yüksek de olsa tek haneye indirmek” ifadelerini kullandı.
”Rezerv bir endişe kaynağı olmaktan çıktı”
Programın arzulanan sonuçları verip vermediğini değerlendiren Şimşek, “Türkiye’nin en büyük kırılganlık alanı, dış açık. Yakında 15 milyar dolar civarı bir sayıya düşmüş olacak. Kısmen geçici faktörlerin etkisi var ama kısmen de giderek yapısal dönüşümün tesirini göreceğiz. Rezerv konusu, diğer bir endişe kaynağıydı. Rezervlerde önemli bir iyileşme söz konusu. 27 Eylül itibarıyla son 1 yıl içinde net rezervde 93 milyar dolarlık artış var. Rezerv, şu an bir endişe kaynağı olmaktan çıktı” diye konuştu.
”EYT’nin maliyeti kalıcı bir maliyet”
Kur Muhafazalı Mevduat programı hakkında da konuşan Şimşek, “Biz buradan çıkmakta kararlıyız, bir türbülans yaratmandan devam edeceğiz” dedi. Bakan Şimşek, geçen yıl genel seçimler öncesinde yürürlüğe giren emeklilikte yaşa takılanlar uygulaması için de, ”EYT’nin maliyeti kalıcı bir maliyet. Deprem etkisi birkaç yıllığına bir seferlik. EYT öyle değil” ifadesini kullandı.
”Yeşil dönüşümle birlikte dijital dönüşümü de hızlandıracağız”
Şimşek, yapısal dönüşümde dünyadan kopuk olunamayacağını ve dünyada büyümeyi olumlu etkileyecek iki faktörün yapay zekâ kullanımı ile yapısal ıslahatlar olduğunu belirterek, ”Biz kendi yapısal dönüşümümüzü, bu çerçevede dizayn ettij. Gelişmekte olan ülkelere göre yapay zeka konusunda daha güzeliz. Özellikle dijital altyapı konusunda. Esas hususumuz, fiber aktif altyapı, inovasyon, entegrasyon. Yeşil dönüşümle birlikte dijital dönüşümü de hızlandıracağız” dedi.
Şimşek, demografik yapıyla ilgili olarak, “Dünyada nüfus yaşlanıyor. Türkiye, yaşlı nüfus kategorisine girmeden, 18-19 yıllık bir süremiz var. Hala bir fırsat penceremiz var. Bizim için kritik bir alan var. OVP çerçevesinde, kreşlere yatırım yapmak, bu alanlarda yatırım yaparak kadınların işgücüne iştirakini artırmak istiyoruz” açıklamasını yaptı.
”Türkiye dünyadaki küresel parçalanmalardan daha az etkilenir”
Şimşek, dünyadaki kutuplaşmadan Türkiye’nin etkilenmeyeceğini öngördüklerini belirterek, şunları söyledi:
“Dünya büyümesinde diğer bir engel de kutuplaşma. Çin-ABD arasında stratejik rekabet asıl konu. Bu rekabet, birtakım etkiler doğuruyor. Türkiye’nin nispeten daha güçlü bir pozisyonda olduğunu düşünüyoruz. Türkiye, AB’den siyaseten uyuşmazlıklar içinde olsa dahi, biz kurala dayalı bir ticaret modeli işletiyoruz. Ticaret hacmimiz küçümsenecek boyutta değil. Orta Asya ile Orta Doğu ile Kuzey Afrika ile hem yakın coğrafyalardayız hem de dostlukları pekiştiriyoruz. Yakın coğrafyadan ve dost ülkelerden tedarik yeni normal olacaksa, Türkiye dünyadaki küresel parçalanmalardan daha az etkilenir diye bekliyoruz.”
”Enflasyonu, talebi kısıtlayarak indiremeyiz”
Bakan Şimşek, enflasyonun talebi kısıtlayarak indirilemeyeceğini, düşüşün yapısal dönüşümle mümkün olduğunu ifade etti. Piyasada dezenflasyon programı gibi görünen programda en büyük önceliklerinin yapısal dönüşüm olduğunu dile getiren Şimşek, ”Enflasyonu, talebi kısıtlayarak indiremeyiz. Arz yönlü, her alanda verimliliği artırarak, endüstride dönüşümü başararak yapabiliriz. Bunlar piyasaya bırakılmayacak kada sofistike ve zorlu konular. Program üzerinden rehberlik ve liderlik yapacağımız; endüstride dönüşüm, güçte dönüşüm, dijitalde dönüşüm başlıklarıyla inşa ettiğimiz bir süreç var. Asıl konu burası. Bunu başarırsak enflasyonda, cari açıkta kalıcı düşüşü başaracağız. Rezerv vs. gibi konular Türkiye’nin gündeminden çıkmış olacak” diye konuştu.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Togg T10f İlk Kez Adana’da Görücüye Çıktı