35,3898$% 0.14
36,4948€% -0.06
3.038,24%0,21
4.971,00%0,28
19.824,00%0,28
2.673,52%0,16
10.000,72%1,11
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Dost ülkelerden tedarik değerini müdafaaya devam ediyor, ABD’deki yeni yönetim ile bu daha da önem kazanabilir, Türkiye bundan az etkilenebilir. Borç kaynaklı küresel stres artacak, pek çok ülkenin borç faizine yaptığı ödemeler, kritik alanlara yapılanların üzerinde.
Türkiye, yaşlanmadan zenginleşme fırsat penceresine hala sahip. Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında iyi pozisyonda. Dijital altyapıya yatırım yapacağız.
Bir iki yıl içerisinde yüksek gelirli ülkeler grubuna girme potansiyelimiz var. Kişi başı milli gelirde Avrupa Birliği ülkelerine yakınsıyoruz. Gelirdeki artış enflasyonla çabanın kıymetini bir kez daha vurguluyor. Programımıza sabır ve kararlılıkla sürdürüyoruz. Büyüme potansiyelimiz hala yüksek. Borçluluk oranımız düşük. Dezenflasyonla birlikte çok daha iyi finansal şartlarla karşılaşacağız.
Reformlar için mali alan oluşturuyoruz. Vatandaşın hayat pahalılığından şikayetleri var, meseleleri biliyoruz, sizleri duyuyoruz, kısa vadede doğal ki yavaşlama var ama uzun vadede hiçbir tereddüt yok. 2024 Kasım itibarıyla yenilenebilir gücün, üretimdeki payı %48’lere çıkmış, kurulu kapasitedeki payı da %59; G20 ülkeler arasında da iyi bir noktadayız. Önümüzdeki devirde önemli bir yatırım ile Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanında hızlanmasını bekliyoruz, kesimin önünü açacak düzenlemeler yapacağız. Önümüzdeki devirde Enerji Bakanlığımızın enerji verimliliği yatırımları da hız kazanacak. Nükleer kapasitemizi artıracağız, inşa halinde bir kapasite var, yeterli değil, 3-4 katı yatırım arayışımız var.
Elektrikli araçları destekliyoruz, 2023’te muazzam bir çıkış yaşandı, dışarıdan yatırımlarla daha da büyüyecek, Türkiye burada da geride değil. Karbon emisyonlarında bize akran ülkelerden daha düşüğüz, dünya ortalamasının bir tık üzerindeyiz, önemli bir sanayi ülkesiyiz, geçen yıl karbon emisyonunda azalma var, Türkiye doğru yolda. İstikrar ve ıslahat programının hala çalışıyor, programın kesin hedefi sürdürülebilir yüksek büyüme ve daha adil bir gelir dağılımı. Gelecek sene %2’ye çıkar mı diye kaygılıyız, petrol düşük kalacaksa cari açıktaki iyileşmemiz geçici bir iyileşme değildir. Orta vadede yapısal dönüşüm ile biz cari fazlaya geçebiliriz.
Rezerv konusu; geçen yıl bir endişe konusuydu, artık bir endişe konusu olmaktan çıktı. Net rezerv 50 milyar doların üzerine geldi, epey iyi bir düzey, dolayısıyla Türkiye rezerv konusunu endişe olmaktan çıkardı, natürel ki doğru siyasetleri devam ettirirsek bu rezervler kalır, devam ettireceğiz. Rezerve yeterliliğini uluslararası standartlara göre Aralık itibarıyla yakalamış durumdayız. Sıcak para üzerinden bu program çalışıyor, diyorlar, öyle bir şey yok, bizim rezerv birikimimizin 3’te 2’sinden fazlası orta-uzun vadeli kaynaklar ve Türkiye içindeki portföy tercihlerinden kaynaklanıyor. Portföy yatırımlarının hepsi aşırı sıcak değil, dolayısıyla net bir şekilde bizim ne üstü örtük ne de açık bir kur hedefimiz yok, piyasalara bu mesajım.
Kur hedefimiz yok, olamaz da, bu sene önemli fon akışı oldu, 110 milyar dolar döviz almak zorunda kaldık, buna rağmen yönettik, fon akışını yönetmek bambaşka bir maharet setini gerektiriyor, Merkez Bankamız bu konuda iyi bir iş yürüttü. KKM’den çıkış sürüyor, devam edecek. Ülkemizin risk primi bize benzer ülkelere göre 10-11 kat daha hızlı düştü. Programın içeride ve dışarıda karşılığı olmazsa bu risk primi güzelleşmesi olabilir mi?. Gerçek anlamda karşılığı olan bir program var ve sonuç alıyoruz. Hazine’nin dış borçlanma maliyetleri, Türkiye 227 baz puan, Türkiye’nin 428 baz puan düşmüş, Türkiye’nin borçlanma maliyetleri düşmüş, reel bölümün de düşmüş. CDS’lerdeki düşüş 5 yıl bugünkü haliyle devam ederse yıllık 7 milyar dolar dış borç faizinden tasarruf sağlayacağız. Türkiye’de önemli bir enflasyon ve hayat pahalılığı sorunu var. Programın temel gayelerinden biri, ana hedefi fiyat istikrarını sağlamaktır.
Hizmet enflasyonundaki katılık vardı, zamanla çözülür, çözülmeye başladı, 2025 bu anlamda çok daha destekleyici olacak, temel mal enflasyonu %29, gıda dahil mal enflasyonu %40’ın altı, enflasyonda önemli düşüş var ve bu düşüş devam edecek. Büyük resme bakarsanız dezenflasyon başladı ve devam edecek. Piyasa beklentilerine, hanehalkı beklentilerine olağan ki önem veriyoruz.
En değerlisi arz yönlü siyasetler. Bütçe açığı 2025’te düşecek, açık düşeceği için bu dezenflasyonu destekliyor. Konut deprem nedeniyle muazzam bir konut seferberliği var, 200 bin konut bu yıl sonunda teslim edilmiş olacak, önümüzdeki 1-1,5 yıl içinde 250 bin konut daha gelecek. Konut arzını artıracağız ve vatandaşımızın makul bir bedel üzerinden ev kiralaması veya ev sahibi olmasının önünü açacağız. Arz yönlü siyasetlerde besinin kıymeti çok büyük.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Mehmet Şimşek: 1-2 Yıla Zenginler Kulübüne Girebiliriz