32,6645$% 0.32
35,5639€% 0.42
2.509,16%1,72
4.049,00%1,37
16.220,00%1,37
2.390,92%1,48
10.851,78%-0,19
Güney Asya ülkesi Bangladeş’te bu hafta etkili olan şiddetli yağış ve sellerde ölü sayısının sekize yükseldiği, 2 milyon kişinin sellerden olumsuz etkilendiği açıklandı. Yetkililer, şiddetli yağışlar sebebiyle ırmakların taştığını ifade etti.
The Guardian gazetesinin aktardığına göre, yüzlerce ırmağın bulunduğu 170 milyon nüfuslu ülkede, iklim krizinin de etkisiyle şiddetli yağışlar ve beraberinde getirdiği seller son on yıllarda daha sık yaşanıyor. İklim değişikliği dolayısıyla Himalayalar’da eriyen buzullar da yağış ve su baskınlarının olumsuz etkisi artırıyor. Bangaledeş’in yağış ve sellerden olumsuz etkilenen kuzeyindeki Shshjadur’daki durum hakkına bilgi veren polis yetkilisi Sabuj Rana, bir teknenin sel suları üzerinde alabora olması sonucu iki genç erkeğin öldüğünü açıkladı. Rana, “Küçük bir botta dokuz kişi vardı. Yedisi yüzerek güvenli bir bölgeye ulaşabildi. İki genç erkek çocuk ise yüzmeyi bilmiyordu. Onlar boğuldu” ifadelerini kullandı.
‘KUZEYDE DURUM KÖTÜLEŞEBİLİR’
Kurigram bölgesinden polis memuru Bishwadeb Roy da Agence-France Presse (AFP) haber ajansına yaptığı açıklamada, sel suları üzerine düşen elektrik telleri, içinde bulundukları teknelere temas eden üç kişinin, iki farklı olayda elektrik çarparak yaşamını yitirdiğini bildirdi. Yetkililer, bu hafta başında yaptıkları açıklamada, ülke çapında sel ilişkili yaşanan olaylarda üç kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.
Bangladeş hükümeti, şiddetli yağışlar ve sel suları sebebiyle yerinden olan kişiler için ‘yüzlerce sığınak’ açtıklarını ve olumsuz hava şartlarından etkilenen bölgelere gıda ve diğer yardımlarda bulunduklarını bildirdi. Bangladeş Afet Yönetim Bakanlığı Sekreteri Kamrul Hasan, “2 milyonu aşkın kişi sellerden etkilendi. Ülkedeki 64 bölgeden 17’i etkilendi” açıklamasında bulundu. Hasan, kuzeydeki durumun kötüleşebileceği ihtarını yaptı.
Bangladeş, halihazırda yıllık muson yağışları döneminde bulunuyor. Güney Asya, yıllık yağışının yüzde 70 ile 80’ini bu devirde alıyor. Bu sebeple her yıl bölge ülkelerinde su baskını, toprak kayması ve elektrik çarpması gibi nedenlerle can kayıpları yaşanıyor. Bilim insanları da iklim krizinin muson periyodunun şiddetini artırdığı ihtarında bulunuyor.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)
AB, Beryl Kasırgası’nın Etkilediği Bölgelere 450 Bin EURO Yardım Yapacak
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.