34,3651$% 0.08
36,3374€% 0.13
2.840,65%0,23
4.837,00%0,27
19.346,00%0,24
2.568,06%0,03
9.420,42%1,29
Küresel ısınma nedeniyle Dünya’nın ortalama sıcaklıkları daima olarak artıyor, bunun sonucunda buzullar yavaş yavaş yok oluyor ve Dünya tehlikeye doğru ilerliyor.
Bilim beşerlerine göre, atmosferdeki karbondioksit oranını gereğince düşüremezsek, gelecekte daha önemli tehlikelerle karşı karşıya kalabiliriz.
Gökyüzündeki gazlar görüntülendi
NASA’nın uyduları; elektrik santralleri, orman yangınları, etleri için beslenen hayvanlar ve daha birçok şeyden yayılan gazın girdaplarını tespit etti.
İnanılmaz yeni görüntüler, iklim değişikliğini körükleyen karbondioksit (CO2) kütlelerinin nasıl hareket ettiğini gösteriyor.
Elbette CO2 görünmez bir gaz, ancak NASA’nın Bilimsel Görselleştirme Stüdyosu uzmanları onu açıkça görebilmeniz için parlak turuncu renge dönüştürdüler.
Uzaya yerleştirilen uydularda, CO2 gibi sera gazlarını tespit edip izleyen spektrometre adı verilen aygıtlar bulunuyor.
NASA’nın küresel haritası, Ocak-Mart 2020 arasında rüzgar desenleri ve atmosferik sirkülasyonun etkisiyle gazın Dünya atmosferinde hareket ederken CO2 konsantrasyonlarını gösteriyor.
Video yakınlaştıkça, elektrik santrallerinden, yangınlardan ve kentlerden yükselen emisyonların kıtalara ve okyanuslara yayıldığını görüyorsunuz.
Söz konusu periyotta Çin, ABD ve Güney Asya’dan gelen emisyonların büyük kısmı elektrik santralleri, endüstriyel tesisler ve taşıtlardan kaynaklandı.
Bu arada Afrika ve Güney Amerika’da CO2 emisyonlarının birçok yangınlardan, özellikle de arazi yönetimi, denetimli ziraî yakmalar ve ormansızlaşma ile ilgili yangınlardan ve fosil yakıtlar olan petrol ve kömürün yakılmasından kaynaklanıyo .
Ağaçlar havadan CO2’yi emer ve depolar, bu nedenle yakıldıklarında bu gazı büyük ölçülerde serbest bırakırlar.
Gündüz yapılan insan faaliyetlerinden kaynaklanıyor
Videoda CO2’nin ‘darbeler’ halinde göründüğü, bunun da çoğunlukla gündüzleri gerçekleşen kirletici insan faaliyetlerinden kaynaklandığı belirtiliyor.
Örneğin orman yangınları genellikle gündüzleri başlayıp geceleri sönerken, egzozlarından CO2 gazı salan araçların birden fazla da gündüz kullanılıyor.
Bilim insanları, metanın küresel ısınmaya yol açma potansiyelinin CO2’den 28 kat daha fazla olduğunu söylüyor. Neyse ki metanın atmosfere salınımı CO2 kadar yoğun değil.
Ancak bilim insanları, insanların emisyonları gereğince azaltamaması nedeniyle Dünya’nın bir iklim felaketine doğru gittiği konusunda genel olarak hemfikir.
Sera etkisi birçok sorunu beraberinde getirecek
Sonunda, sera etkisi nedeniyle gezegen aşırı ısınacak, bu da yaygın ısı yorgunluğuna ve ölüme, kutuplardaki buz kütleleri nedeniyle kıyı kentlerinin sular altında kalmasına ve gıda kıtlığına yol açacak.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, ‘Ayağımız gaz pedalında, iklim cehennemine giden bir otoyoldayız. diyor.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Sosyal Medyada Öldüren Akım: Canlı Yayında Hayatını Kaybetti