32,8952$% 0.13
35,6359€% 0.19
2.516,43%0,81
4.083,00%0,29
16.734,00%0,42
2.384,16%0,87
10.758,28%-0,35
Uluslararası Basın Enstitüsü’nün (IPI) de ortalarında olduğu basın ve ifade özgürlüğü kuruluşları, Radyo ve Televizyon Üst Konseyi’nin (RTÜK) Açık Radyo’nun lisansını iptal etme kararını kınadı.
18 basın ve ifade özgürlüğü kuruluşu, Türkiye’deki yetkilileri, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve uluslararası insan hakları hukuku doğrultusunda basın ve ifade özgürlüğünü koruma yükümlülüklerini yerine getirmeye ve Açık Radyo’nun lisansını iade etmeye çağırıyoruz dedi.
Açık Radyo örneğinde ceza gerekçesi olarak gösterilen ifadeler, Avrupa İnsan Hakları Kontratı de dahil olmak üzere uluslararası insan hakları hukuku tarafından garanti altına alınan ifade özgürlüğü kapsamındadır diyen kuruluşlar Türkiye’deki medya kuruluşları, kamuyu ilgilendiren bahislerde yaptırım korkusu olmaksızın tartışmaya imkan sağlamakta özgür olmalıdır ifadelerini kullandı.
RTÜK’ü görevi yeterince hareket etmeye, ifade özgürlüğünü ve medyada çoğulculuğu teminat altına almaya, eleştirel ve bağımsız medyayı sansürlemek yerine muhafazaya davet ediyoruz diyen kuruluşlar RTÜK’ten Açık Radyo’nun lisansını derhal iade etmesini istedi. Açıklamada Türkiye yetkililerini de medya düzenlemelerine yönelik yaklaşımlarını gözden geçirmeye çağırıyoruz sözleri kullanıldı.
RTÜK’ten DW’ye lisans dayatması
To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video
Açık Radyo’nun lisansının iptali, RTÜK’ün bu yıl altı farklı radyo ve televizyon kanalına uyguladığı bir dizi cezanın devamı niteliğinde değerlendirmesini yapan 18 kuruluş, eleştirel yayınlarıyla bilinen bu medya kuruluşları arasında dört kez yüzde 2 idari para cezasına çarptırılan Now TV ve yine üç kez yüzde 2 para cezasına çarptırılan Tele1’in bulunduğuna işaret etti.
Ortak açıklamaya imza atan basın ve ifade özgürlüğü kuruluşları şunlar: ARTICLE 19, Articolo 21, Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF), Bağımsız Gazetecilik Platformu (P24), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Freedom House, Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), Güney Doğu Avrupa Medya Örgütü (SEEMO), IFEX, İsveç PEN, Medya ve Göç Derneği (MGD), Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), PEN Amerika, PEN Norveç, Uluslararası PEN, Yabancı Medya Derneği.
Ne olmuştu?
Açık Radyo’nun Açık Gazete isimli programının 24 Nisan tarihli yayınında konuğun Ermeni, yani Osmanlı topraklarında gerçekleşen tehcir ve katliamların, soykırım olarak isimlendirilen katliamların 109’uncu Yıldönümü, sene-i devriyesi. Bu yıl da yasaklandı biliyorsunuz Ermeni soykırım anması halindeki sözleri üzerine RTÜK Mayıs ayında kanalı toplumu kin ve düşmanlığa tahrik etmek veya toplumda nefret hisleri oluşturmak gerekçesiyle idari para cezası ve beş günlük yayın durdurma cezasına çarptırdı.
Açık Radyo para cezasını ödedi ancak yayınına devam etti. RTÜK bunun üzerinde yaptırımda belirtilen şartların ihlal edildiği değerlendirmesini yaparak Temmuz ayında Açık Radyo’nun yayın lisansını iptal etti.
DW / EC, BK
Depremde Yıkılan Tutar Apartmanı Davasında Sanıklara 28 Günde Tahliye: Uzman Heyeti Hakkında Suç Duyurusunda Bulunacağız
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.