38,0001$% -0.03
41,1703€% -0.05
3.800,14%0,86
6.295,00%2,69
25.106,00%2,70
3.115,33%0,99
9.659,48%0,49
DOLAR 38,0001
EURO 41,1703
ALTIN 3.800,14
BİST 100 9.659,48
İmsak 02:00
Batman’da 12 bin yıllık tarihe sahip, yukarı Mezopotamya’dan Anadolu’ya geçiş yolu üzerinde, Dicle Irmağı’nın kenarında bulunan, Bizanslılar, Sasaniler, Emeviler, Abbasiler, Hamdaniler, Mervaniler, Artuklular, Eyyübiler, Akkoyunlular, Safeviler ve Osmanlılar gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapan Hasankeyf’te yürütülen 2024 yılı hafriyat çalışmalarında 20’si envanterlik 414’ü etütlük olmak üzere toplamda 434 eser bulundu.
Eserler arasında 1600 yıllık olan ve o dönem eşlerini kaybeden kadınların hüzünlerini ifade etmek, daima onların yanında olduklarını belirtmek amacıyla gözyaşlarını akıtarak mezarların başına koydukları bir de gözyaşı şişesi bulundu.
‘ROMA DÖNEMİ KALINTILARININ TAMAMINI ORTAYA ÇIKARTMAK AMACINDAYIZ’
Kazıların temmuz ayında başlayıp yıl sonunda sona erdiğini ifade eden Hafriyat Başkanı ve Mardin Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekai Erdal, “Hasankeyf Kalesi’nde büyük saray olarak isimlendirilen yapı kompleksi içinde ve çevresinde hafriyatlar gerçekleştirilmiştir. Hafriyatlar sonucunda özellikle büyük sarayın kuzey aksamındaki toprak altında kalan odaların ortaya çıkarılması amaçlanmış ve bir kısmı çıkarılmıştır. Bunun haricinde büyük sarayın doğusu olarak isimlendirilen köşede yapılan hafriyatlarda, İslami dönem mezarlar kaldırılarak Geç Roma Dönemi’ne ait yani milattan sonra 4’üncü yüzyıla ait olan duvar kalıntıları ortaya çıkartılarak, tarihi kaynaklarca zikredilen Roma varlığı ispat edilmiş oldu. 2024 yılı itibarıyla taşınır eser olarak 20 tanesi envanterlik 414 tanesi etütlük olmak üzere toplamda 434 eser ortaya çıkarılmıştır. Envanterlik eserler Hasankeyf Müzesi’ne devredilmiş, diğer etütlük yapıtlarımız ise hafriyat evi deposunda koruma edilerek, eksik modüllerin gelmesi göz önünde bulundurularak belgelemeler yapılmıştır. 2024 yılı kazılarında ortaya çıkan eserler arasında aslında bizi en çok heyecanlandıran kısım Geç Roma Dönemi’ne ait olan duvarın ortaya çıkmasıdır. Duvarımız 6’ya 4 metre ölçülerindedir. Önümüzdeki yıllarda duvarın izini sürerek Roma Dönemi kalıntılarının tamamını ortaya çıkartmak amacındayız” diye konuştu.
‘ŞİŞE, GÜNÜMÜZE SAĞLAM GELMESİNDEN AYRI BİR EHEMMİYETE SAHİP’
Bulunan eserler arasında Roma dönemine ait sağlam gözyaşı şişesinin de bulunduğunu ifade eden Doç. Dr. Erdal, şunları söyledi:
“2024 yılı hafriyat döneminde Roma dönemi duvarı yakınlarında bir adet sağlam halde cam materyalden mamul Geç Roma Dönemi’ne ait olan bir gözyaşı şişesi tespit edildi. Şişemiz bu periyoda ait olduğu için muhtemelen 1600 yıllık bir tarihe sahiptir. Cam gereçten olup da günümüze kadar sağlam gelmesinden dolayı yine ayrı bir ehemmiyete sahiptir. Bu şişeler ‘Pagan’ inanç döneminde yani özellikle Roma ve öncesi periyoda ait mezarlarda ortaya çıkar. Rivayet odur ki: kişi öldüğü zaman gerisinde kalan eşi gözyaşlarını bu şişeye biriktirmekte ve daima onun yanında olduğunu belirtmek için eşinin mezarına bırakmaktadır. O yüzden gözyaşı şişesi olarak isimlendirilmektedir.”
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Adana’da Aile İçi Vahşet! 6 Aylık Kardeşini Kucaklayıp, Kendini Banyoya Kilitledi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.